Planul lui Orban din interiorul PNL. Ce șanse ar avea o nouă formațiune desprinsă din rândurile liberalilor

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 03:00
6523 citiri
Planul lui Orban din interiorul PNL. Ce șanse ar avea o nouă formațiune desprinsă din rândurile liberalilor
Fostul lider PNL Ludovic Orban nu a exclus să-și dea demisia din partid FOTO Hepta

La mai bine de două săptămâni după ce a pierdut șefia PNL în fața lui Florin Cîțu, Ludovic Orban a rămas unul dintre cei mai aspri critici ai premierului. Ba mai mult, a sugerat că este pregătit să construiască o nouă formațiune politică atunci când „voi fi convins că PNL a devenit o carcasă”.

Conform analiștilor contactați de Ziare.com, afirmația fostului lider PNL nu este întâmplătoare, și reprezintă de fapt un mesaj de forță atât în interior, cât și în exteriorul partidului.

Ludovic Orban a declarat într-o intervenție tv că în cazul în care nu se va mai regăsi în interiorul PNL, atunci este pregătit să pornească o nouă mișcare de la zero.

"Când voi fi convins că PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul Partidului Naţional Liberal, pentru că în momentul de faţă, cei care conduc astăzi partidul nu au nicio legătură cu Partidul Naţional Liberal şi n-au nicio legătură cu lucrurile în care eu cred. Întotdeauna am susţinut lucruri fundamentale care au făcut parte din istoria Partidului Naţional Liberal şi la care nu avem voie să renunţăm", a afirmat președintele Camerei Deputaților duminică, 3 octombrie.

Întrebat despre intenția lui Orban de a rupe o parte din PNL, politologul Alfred Bulai a precizat că fostul șef liberal este obișnuit să fie răbdător și că acesta poate face o critică internă mai aspră decât opoziția. „Orban e suficient de deștept să nu forțeze așa ceva. E un om care știe să aștepte. E un om care poate să facă critică în interiorul partidului mai dură decât o fac adversarii partidului”, a explicat analistul, care a amintit și faptul că cel mai probabil liberalii vor mai avea un congres până în 2024, an în care se vor organiza mai multe rânduri de alegeri, printre care și cele prezidențiale.

În ce condiții va pleca Orban din PNL

O părere similară are și analistul politic Radu Delicote, care notează că astfel de declarații precum cea a lui Ludovic Orban, aproape niciodată nu sunt întâmplătoare. Concret, fostul lider PNL încearcă să împuște mai mulți iepuri dintr-un foc, în contextul în care guvernul condus de Florin Cîțu a fost trântit prin moțiune de cenzură.

„Vrea să transmită un mesaj de poziționare foarte clar că a rămas relevant pentru o serie de deputați și senatori PNL care nu știu de care parte a baricadei să se pună. Doi la mână transmite și un mesaj liderilor din teritoriu care poate că sunt dezamăgiți că nu a câștigat cel pe care l-au susținut - Ludovic Orban”, explică analistul.

Acesta din urmă mai adaugă că anunțul lui Orban reprezintă și un semnal către USR PLUS în sens că ar putea fi înlocuitorul perfect al lui Florin Cîțu, dar și pentru președintele Klaus Iohannis. „Ludovic Orban și-a arătat planurile sale politice din perspectiva n-ai zice neapărat a pierderii poziției de președinte, ci din perspectiva rezultatului congresului”, a adăugat analistul.

Fostul lider PNL și-a întărit poziția vineri, 8 octombrie, când a anunțat că încă nu a discutat deocamdată cu parlamentarii care îl susțin privind o demisie în bloc din partid. Cu toate astea, Orban nu exclude varianta de a-și da demisia în cazul în care PNL va colabora cu PSD. "Dacă colegii mei vor persista în speranţa absurdă de a obţine voturile PSD-ului la învestirea unui Guvern minoritar, evident că există posibilitatea să ne despărţim", a relatat președintele Camerei Deputaților.

Surse politice au confirmat pentru Ziare.com că în cazul în care șeful statului îl desemnează premier tot pe Florin Cîțu, iar acesta e instalat cu voturile PSD, Ludovic Orban va pleca din PNL. În acest moment, Ludovic Orban controlează 41 de parlamentari, echivalentul grupului PNL din Senat. În cazul în care Orban va rupe PNL, mulți parlamentari și primari îl vor urma, potrivit surselor citate.

Întrebat despre ce șanse de reușită ar putea avea un nou partid fondat de Ludovic Orban, Radu Delicote explică că este importantă puterea și influența sa din teritoriu. „Istoria ne arată că întotdeauna nu neapărat rezultatul de la congres e definitoriu pentru traiectoria unui partid. Ci mai de grabă câtă putere și influență are un lider asupra oamenilor din teritoriu. Un partid, înainte de toate, e alcătuit din oameni”, a conchis analistul.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ludovic Orban PNL, #presedinte Camera Deputatilor, #partid orban, #rupere PNL, #motiune de cenzura PNL , #Stiri Ludovic Orban