Seful e mai stresant in functie de sex

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 14:31
3087 citiri
Seful e mai stresant in functie de sex

Sefii, in general, sunt o sursa de stres pentru angajati, oricat de corecti si de eficienti ar fi. Insa un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Toronto arata ca ei sunt mai stresanti daca sunt de acelasi sex cu angajatii.

Cercetatorii au studiat trei tipuri de relatii angajat-sef: cand angajatul este de acelasi sex cu seful, cand angajatul este femeie iar seful barbat, si cand angajatul este barbat iar seful femeie. Ei au comparat nivelul de stres psihologic si fizic asupra angajatilor, si au ajuns la concluzia ca durerile de cap provocate de sefi variaza in functie de sexul lor, arata LiveScience.com.

Femeile care lucrau pentru o femeie aveau mai multe probleme de tipul insomnii, dureri de stomac, depresie, anxietate si dureri de cap decat cele care aveau un barbat sef. Femeile care aveau ca sefi un cuplu barbat-femeie au raportat mai multe probleme de stres decat colegele lor care lucrau pentru un singur barbat. Barbatii care lucrau pentru un barbat, au raportat acelasi nivel de stres cu cei care lucrau pentru o femeie, insa cei care lucrau pentru un cuplu femeie-barbat au raportat mai putine probleme decat cei cu un singur sef.

Rezultatele studiului arata ca similaritatile demografice intre supervizor si angajat nu inseamna neparat armonie la locul de munca. Cercetatorii spun ca aceste diferente intre felul cum reactioneaza femeile si barbatii la un anumit tip de sef sunt relzultatul stereotipului ca barbatii sunt nascuti ca sa fie lideri.

Femeile care au un drept sef o femeie nu se asteapta ca ele sa conduca cu o "mana de fier", si si-ar dori ca acestea sa le ofere mai mult sprijin. In acelasi timp, femeile care preiau conducerea nu sunt vazute cu ochi buni in societate. O alta explicatie a rezultatelor ar fi diferentele domeniilor de activitate specifice femeilor si barbatilor, spun cercetatorii.

Femeile lucreaza in special in sectoare ale economiei cum ar fi educatia, asistenta sociala, arta, domenii care in general au probleme cu resursele, fondurile si lipsite de recunoastere in societate, probleme care creeaza stres atat pentru angajat cat si pentru angajator.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Schimbările legislative pot avea și beneficii pentru contribuabili. De exemplu, modificările aduse în codul muncii și în legislația din acest domeniu din ultimii ani pot avantaja angajații,...
#stres, #angajati, #loc de, #sex , #experiment