De la potopul nimicitor la grindina distrugatoare - ploi science fiction

Joi, 30 Iunie 2011, ora 22:53
3211 citiri
De la potopul nimicitor la grindina distrugatoare - ploi science fiction

Potopul este singurul mit despre care vorbesc toate religiile lumii, fara sa se prea contrazica intre ele, iar asta arata ca mitul ne transmite un fapt real, petrecut candva, undeva.

Dar natura ne-a oferit prea putine unicate, ca sa nu ne intrebam cum de nu s-a observat, de atunci, pana acum, nici macar un potop sau doua.

In schimb, ploi au fost nenumarate, unele uluitoare, altele adevarate curiozitati ale naturii. Cateva din ele sunt evidentiate, pentru satisfacerea curiosilor, pe cunoscutul portal factroom.ru.

Merita amintite:

- Cele mai mari bucati de grindina au fost inregistrate in ziua de 14 aprilie 1986, in orasul Gopalgandzh. O asemenea bucata de ghiata cazuta din cer cantarea peste un kilogram. In urma "ploii" au fost inregistrate pagube considerabile si decesul a 92 de persoane.

- Exista oameni care manifesta alergie la ploaie. Numarul lor nu e mic: circa o suta de milioane. Deci in Romania s-ar putea sa fie vreo cinci. Simptomele sunt cele obisnuite alergiilor: iritatia pielii, roseasta, tumefiere. S-au inregistrat si cazuri letale.

- Ploaia artificiala nu mai este un secret: particule de gheata aruncate din avion intr-un nor cumulus provoaca degajarea ghetii din nor, care, in cadere, se incalzeste si se transforma in apa, sub forma de ploaie. Singura conditie este sa existe un nor cumulus destul de consistent.

- In ultima suta de ani, in orasul american Uaynsberg, Ohio, a plouat, fara nicio exceptie, in fiecare zi de 29 iulie. Nimeni n-a reusit sa explice cauza acestui fenomen, unic in lume.

- Cel mai ploios loc din lume este in orasul Cherapundzhi City, din India. Acolo, precipitatiile anuale sunt de 26.460 mm pe an, respectiv de 45,57 ori mai mari decat in Romania, unde media din ultimi ani a fost de 581,1 mm/mp.

- Este inexacta afirmatia ca in desert nu ploua niciodata. Si deasupra deserturilor ajung, uneori, norii, se precipita, dar din cauza caldurii si a aerului uscat, picaturile se evpora inainte de a ajunge pe pamant si, transformati in vapori, se transforma din nou in nori.

- In secolul XVII, o lege adoptata in Anglia prevedea condamnari penale pentru meteorologii ale caror prognoze privind iminenta ploilor nu se confirmau.

- In Cuba, ploua numai dupa-amiaza, iar in zonele centrale ale Thailandei nu ploua decat noaptea.

- In Uganda, ploile sunt totdeauna insotite de fulgere si tunete spectaculoase. Ele au loc de aproximativ 250 de ori pe an si constituie pentru aceasta tara exotica una dintre atractiile turistice.

- Ploaia nu are miros. Parfumul pe care-l simtim dupa ploaie se datoreaza unor microorganisme: actinobacterii si cianobacterii. Ele secreta o substanta aromata specifica, denumita geosmin. Acesta este unul dintre putinele mirosuri, care, desi sunt frecvente in natura, nu au putut fi reproduse corect in laborator.

- In orasul brazilian Para ploua zilnic la aceeasi ora, cu atata precizie incat locuitorii isi pot potrivi ceasul in functie de ora cand incepe sa picure.

- In Portugalia, legea obliga institutiile sa motiveze absentele functionarilor, in cazul cand nu s-au prezentat la serviciu din cauza ploii. Trebuie totusi observat ca scutirea de prezenta nu absolva si de obligatiile de serviciu. Ca urmare, unii prefera umbrela, ca sa nu ramana dupa program.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ploi ciudate, #ploi distrugeri, #grindina uriasa, #ciudatenii ploi, #potop , #inedit