Dumnezeu, realitate sau inventie? (II)

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 17:35
12223 citiri
Dumnezeu, realitate sau inventie? (II)

Dupa ce, sambata, v-am prezentat

argumentele celor care sustin ca Dumnezeu exista(I), astazi prezentam punctul de vedere al scepticilor.

Cei care nu cred in Dumnezeu, sustin ca o dovada a faptului ca el nu exista este aceea ca sunt prea multe confesiuni religioase in intreaga lume. Acest lucru, sustin ei, arata lipsa de unitate.

Daca Dumnezeu ar exista, atunci de ce i-ar indrepta el pe oameni pe cai diferite ale credintei, spunandu-le sa traiasca diferit unii fata de altii ? Informatiile sunt oferite de Helium.

De aici ar rezulta confuzie si conflicte fara de sfarsit in randul oamenilor, in numele credintei lor. Este posibil ca oamenii sa-l fi creat pe Dumnezeu doar in mintea lor, pentru a-si explica teama de necunoscut si pentru a-i linisti pe oameni, pentru a le oferi o perspectiva a vietii de dincolo de moarte. Cu alte cuvinte, rostul oamenilor pe Pamant si, ce era mai important, sensul mortii lor.

Un alt scop al crearii mentale a lui Dumnezeu a fost acela de a mentine un anumit nivel de civilizatie si de unitate a oamenilor. Trecutul omenirii sta marturie ca cei din trecut au crezut dintotdeauna in zei si zeite, caci era nevoie de o explicatie a schimbarilor climatice care aveau loc pe planeta, precum si a disparitiei oamenilor de pe Pamant prin moarte.

In Grecia Antica, in acest scop au fos creati Poseidon, Afrodita sau Hades. Egiptenii ii aveau pe Geb, Wadjet, Seth si Sekhmet, responsabili de principalele aspecte care ii ingrijorau pe oameni.

Romanii ii aveau pe Neptun, Marte, Hades, Pluto si Cupidon. Sunt doar cateva zeitati prin care le puteau fi explicate oamenilor schimbarile care aveau loc in viata lor. In zilele noastre, oamenii cred intr-un singur Creator.

Carti sfinte precum Biblia, Coranul si Torah ar fi fost inspirate, se spune, de viziuni divine pe care autorii lor le-au avut. Insa, autenticitatea scrierilor a avut de suferit de-a lungul timpului, din cauza numeroaselor traduceri la care au fost supuse.

Nu putem sti daca aceste traduceri sunt corecte. Nu putem sti daca nu cumva credinciosii le-au rescris pentru a servi scopului urmarit de ei sau de anumiti conducatori.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...