Reactii la gafa "balistica" a ministrului Apararii: Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Rusiei

Miercuri, 01 August 2018, ora 15:15
6615 citiri
Reactii la gafa "balistica" a ministrului Apararii: Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Rusiei
Foto: Facebook/Mihai Fifor

Mai multi politicieni au cerut, miercuri, demisia ministrului Apararii, Mihai Fifor, dupa ce acesta a spus ca la baza de la Deveselu sunt "rachete balistice".

"Mihai Fifor, afara din Guvern! N-am crezut ca cineva poate face declaratii mai daunatoare tarii decat Petre Daea. Si totusi, alaturi de Daea, Mihai Fifor ministrul Apararii reuseste sa faca cea mai ticaloasa si gresita declaratie post decembrista.

El afirma nici mai mult nici mai putin ca in baza militara de la Deveselu, Romania ar detine rachete balistice. Confirma astfel afirmatiile facute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Soigu si multi alti deminitari rusi care incearca sa decredibilizeze realitatea ca la Deveselu este instalat un sistem de aparare antiracheta defensiv si nu un sistem ofensiv", a scris fostul presedinte Traian Basescu pe Facebook.

Acesta a precizat ca prin aceasta declaratie Mihai Fifor confirma incalcarea grava a acordurilor dintre SUA-Federatia Rusa si NATO - Federatia Rusa, cu privire la reducerea armamentelor.

"Cu certitudine afirmatia lui Mihai Fifor este o prostie, rachetele de la Deveselu sunt rachete interceptoare defensive, fara potential explozibil si care sunt menite sa distruga cinetic eventuale rachete balistice cu raza lunga si medie de actiune, lansate de Iran sau Coreea de Nord avand ca tinta teritorii ale statelor membre NATO", a punctat Basescu.

Fostul presedinte a adaugat ca Fifor a alimentat propaganda rusa care incearca sa gaseasca justificari pentru incalcarea acordurilor cu SUA si NATO in vederea amplasarii de armament in Crimea.

"Mai mult, afirmatia lui Fifor are darul de a decredibiliza Romania si SUA in fata propriilor aliati, care ar putea crede ca i-am dezinformat asupra instalatiilor de la Deveselu. Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federatiei Ruse in decredibilizarea deciziilor strategice ale Romaniei, SUA si NATO Eu nu pun mana in foc ca Mihai Fifor a facut doar o gafa.

Afara din Guvern, Mihai Fifor", a incheiat el.

Si presedintele PNL, Ludovic Orban, ii cere demisia lui Fifor.

"Ministrul Mihai Fifor trebuie sa-si dea demisia intrucat gafa lui crediteaza o interpretare politica anti-NATO. Ar trebui sa stie ca la acest nivel, din aceasta functie, nu te joci cu vorbele.

Diferenta dintre o baza cu rachete interceptoare si una cu rachete balistice este fundamentala si are implicatii majore. Tara noastra gazduieste un sistem defensiv, nu unul cu carater ofensiv. Declaratia ministrului Fifor rastalmaceste grav aceasta realitate si nu face decat sa alimenteze propaganda Moscovei, care incearca sa acrediteze tocmai caracterul ofensiv al unitatii de la Deveselu", a transmis Orban intr-un comunicat.

Acesta a precizat ca Armata Romana este afectata de "amatorismul si habarnismul oamenilor promovati de PSD".

"Interceptorii SM-3 nu sunt echipati cu focoase explozive, ei se bazeaza numai pe energia lor cinetica pentru a distruge focoasele rachetelor balistice si pot fi lansati numai ca mijloace de oprire impotriva unui atac real.

Este intolerabil ca un demnitar, de un asemenea rang, sa comita o astfel de gafa care poate expune Armata Romana si poate genera tensiuni diplomatice. Dupa diplomatia romaneasca, afectata grav de nepriceperea si intruziunea PSD, dupa sistemul de ordine publica, intens politizat in mandatul doamnei Carmen Dan, iata ca si Armata Romana este afectata de amatorismul si habarnismul oamenilor promovati de PSD in functii de raspundere.

Toate domeniile strategice incep sa fie afectate de oamenii pe care Dragnea ii sustine doar pentru slugarnicia lor absoluta", a mai spus Orban.

Reprezentantii USR sustin ca o astfel de greseala poate avea consecinte grave si cer si ei demisia lui Fifor.

"Saptamana si gafa Guvernului PSD-ALDE! Dupa ce saptamana trecuta, ministrul Agriculturii compara sacrificarea porcilor cu uciderea evreilor in timpul Holocaustului, ministrul Apararii sustine ca in baza de la Deveselu ar fi rachete balistice, in loc de interceptoare. Adica rachete ofensive!!!

O astfel de greseala poate avea consecinte extrem de grave in conditiile in care Vladimir Putin a acuzat in repetate randuri SUA ca foloseste scutul antiracheta pentru a camufla capacitati ofensive. Ne-am saturat de incompetentii si ignorantii din Guvernul PSD-ALDE care pun in pericol relatiile Romaniei cu partenerii externi. Demisia!", a transmis USR pe Facebook.

Amintim ca Fifor a spus, marti seara, la Antena 3, ca la baza de la Deveselu ar fi "rachete balistice". Miercuri dimineata, ministrul a sustinut ca a fost doar o eroare de interpretare si ca stie exact ce gazduim la Deveselu si nu ar putea niciodata sa spuna ca avem rachete balistice.

A.G.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Fifor demisie gafa rachete, #Fifor rachete balistice Deveselu , #Ministrul Apararii Nationale