Independenta Guvernului Ungureanu (Opinii)

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:08
5174 citiri
Independenta Guvernului Ungureanu (Opinii)
Foto: ziuanews.ro

Daca pana sa-si dea obstescul sfarsit, Guvernul Boc era cheia si lacatul regimului Basescu, mai performant si mai reformator decat orice s-a nascut pe pamant romanesc, la cateva secunde dupa ultima mareata realizare a acestuia, demiterea-demisia, propaganda portocalie si oficinele de presa, ofiterii acoperiti din mass-media l-au uitat complet pe Boc si au inceput un sir lung de ditirambi la adresa insarcinatului cu alcatuirea noului guvern, Mihai Razvan Ungureanu.

Simptomatic este ca tocmai mediile dependente de bugetul de stat se agita de mama focului, tocmai sinecuristii se dau de ceasul mortii sa iasa la inaintare cu laude si lingusiri, ca ti se acreste sa le mai citesti ori sa le mai asculti elucubratiile. Oare chiar nu se poate schimba nimic?

Discursul urii a renascut

De aceea, e usor de inteles de ce politicienii romani nu sunt capabili sa gestioneze puterea, fiindca realitatea e modificata de catre presa obedienta, iar raportul de forte este prezentat de ditirambisti totdeauna in favoarea jupanilor. In schimb, parerile critice vin din ura, din patima sau rautate si, evident, din banii lui Patriciu, Voiculescu, Vintu etc.

Mai bine de un an, marii nostri elitisti au analizat discursul urii, au acuzat in stanga si dreapta cresterea si descresterea umorilor antisistem, ca sa descoperim acum ca adevarul lui Boc tocmai acela era: un prim ministru cu alt obiect al muncii decat fraiele guvernarii, unul a carui raza de actiune a fost ingradita in jurul lopetii, al coasei si al barzii, in timp ce la butoane s-a aflat mereu alt maestru de ceremonii.

Numai ca, spre surpriza tuturor, Boc se simtea excelent in pielea sa, dansand, taind panglici si dirijand fanfara, ba chiar se mandrea cu tutela sau tutelele inalte.

Independenta lui MRU

Daca marja de actiune a primului ministru Boc a fost cea descrisa cu lux de amanunte de presa, nimeni nu-si inchipuie ca alti ministri, in afara Elenei Udrea, probabil, isi vor fi stabilit singuri agenda si vor fi actionat de capul lor. De altfel, baronii nationali si din teritoriu, sugacii bugetelor de stat, vectorii mediatici au lasat mereu impresia unei armate disciplinate care, la un semn, au atacat abras pe dusmanul jupanului.

In conditiile in care una scrie la lege si altul a fost comportamentul lui Boc, nu e greu de anticipat marja de actiune a lui MRU, cu atat mai mult cu cat deja i s-a fixat de catre presedinte, in linii mari, programul de guvernare. Nu stiu cum se va fi simtit Angela Merkel, de pilda, daca presedintele i-ar fi spus ce are de facut, dar desemnatul si-a luat misiunea in serios fara mofturi deontologice.

Un glont populist

Primul obiectiv, "cresterea treptata a nivelului de trai", e glontul populist bagat pe teava de dl Basescu cu scopul de a-l avea la mana pe viitorul premier, ca doar nu-si inchipuie cineva ca in cele cateva luni de guvernare, va apuca sa refaca handicapul taierilor de salarii si venituri si al cresterii aberante de preturi la alimente, bunuri de consum si servicii.

Propaganda oficiala insa se intrece pe sine: cica noul prim ministru vine pe un trend de profesionalizare a functiei publice, desi tineri geniali propusi ca subalterni vin din randurile II si III ale PDL, ca deja s-a schimbat discursul, nu doar omul. Se fac a uita peroratiile dlui Boc de la guvern si TV, cu nimic diferite de spusele lui MRU. S-a schimbat ceva? Da, inlocuitorul pare mai scump la vorba.

Nivelul de asteptare

Cat despre "fondul de asteptari imense"(DW), acesta va fi doar in imaginatia activistilor PDL. Dupa ce s-au inteles instructiunile de folosire a lui Boc, numarul celor ce mai asteapta ca actuala coalitie de guvernamant sa le rezolve necazurile s-a redus dramatic. O arata si strada si masuratorile sociologilor.

In plus, viitorul premier cu garnitura second hand are doua pietre de moara la gat: readucerea in Parlament a Opozitiei si revenirea la casele lor a demonstrantilor. Apoi va trebui sa se pozitioneze in mediul ostil al baronilor portocalii care nu vad deloc cu ochi buni isprava presedintelui de a le pune in frunte pe seful DIE, bun(?) cunoscator al dedesubturilor politico-bisnitaresti de pe Podul Mogosoaiei.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Independenta guvern program obiective, #Mihai Razvan Ungureanu Boc Basescu , #guvern