Miron Mitrea, despre cele 12 greseli care au dus la infrangerea lui Geoana

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 14:30
7537 citiri
Miron Mitrea, despre cele 12 greseli care au dus la infrangerea lui Geoana
Foto: Gandul

Senatorul PSD Miron Mitrea a facut un inventar al greselilor comise de Mircea Geoana si staff-ul sau de campanie la alegerile prezidentiale, fara sa includa printre acestea celebra "flacara violeta" invocata de adversarul sau politic Viorel Hrebenciuc.

Mitrea scrie pe blog ca se simte dator sa ofere aceste explicatii tuturor membrilor PSD care s-au batut in 2009 pentru a-l face pe Geoana presedinte.

Astfel, lista celor 12 greseli majore identificate de Miron Mitrea cuprinde eroarea facuta de PSD la negocierile cu PD-L, cand a preferat sa preia Ministerul de Interne in locul celui de Finante, care i-ar fi consolidat imaginea de partid responsabil si profesionist.

Urmeaza, in ordine cronologica, scandalul de la DGIPI si demisiile consecutive ale ministrilor de Interne, precum si "modul nedemocratic si discretionar in care Geoana si echipa lui au impartit functii si au impus oameni la conducerea unor filiale din tara" precum si excluderea unor oameni din PSD.

O alta greseala majora, in opinia lui Miron Mitrea a fost iesirea PSD de la guvernare.

"Geoana si echipa lui au gresit prin felul in care au scos PSD de la guvernare. Deoarece totul a pornit de la demiterea lui Dan Nica din fruntea Ministerului de Interne, multi oameni au inteles ca partidul se cramponeaza de un om si de o functie. Si asta chiar daca PSD avea dreptate. Decizia corecta era sa plecam din guvern mai devreme, cand acesta isi asumase raspunderea pe niste legi capitale pentru o buna parte dintre alegatori, cum au fost legea salarizarii unice si legile educatiei. Atunci s-a amanat iesirea de la guvernare, pentru ca hrebenciucilor le era foarte greu sa renunte la 'doi s'un sfert'", mai acuza senatorul PSD.

Crin Antonescu a fost motorul in campania lui Mircea Geoana, nu PSD

In opinia lui Miron Mitrea ideea de a-si axa campania preelectorala doar pe atacarea lui Traian Basescu a fost o alta greseala majora. "Nu s-a vorbit nimic despre solutia Geoana. Ideea castigatoare, cea cu Iohannis premier, a venit, pana la urma, de la PNL. Dar faptul ca solutia minune n-am gasit-o noi, a facut ca Geoana & co. sa se comporte in permanenta indatoritor fata de liberali. Nu PSD a fost perceput ca motor al coalitiei, ci PNL. Asa cum Crin Antonescu a fost motorul in campania lui Mircea Geoana. Numai mobilizarea pesedistilor din teritoriu in turul intai a facut ca Geoana sa ajunga in finala cu Basescu", mai subliniaza Mitrea.

El revine si cu atacurile la adresa liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, considerand ca folosirea acestuia pe post de portavoce a fost o mare greseala in conditiile in care se stia inca de la alegerile locale ca "'primarul de la cinci' nu se bucura de simpatie nici macar in randul majoritatii organizatiilor PSD, daramite in randul alegatorilor din toata tara".

Bineinteles ca o greseala fundamentala in opinia lui Miron Mitrea a fost si desemnarea lui Viorel Hrebenciuc drept sef al campaniei pentru prezidentiale, acesta neavand pana la final nicio idee castigatoare si tinandu-se doar de "vesnicele lui combinatii".

Filmuletul cu copilul lovit de Basescu a produs un efect contrar celui scontat

Miron Mitrea mai considera ca staff-ul lui Mircea Geoana a pierdut controlul propriei campanii electorale, dand exemplu repetarea pana la saturatie a filmuletului in care Traian Basescu parea ca loveste un copil care a avut efectul contrar celui asteptat. "Prea multi sefi-sfatuitori sau sfatuitori-sefi a avut Mircea Geoana. Din dorinta fiecaruia dintre ei de a fi EL cel care ii da lovitura mortala lui Basescu, s-au calcat efectiv pe picioare".

Greseli fatale

Prima dintre greselile considerate fatale de Miron Mitrea a fost vizita si pactul semnat cu PNL la Timisoara, moment prin care "am reusit sa ii enervam pe multi dintre alegatorii dreptei", care s-au mutat in tabara lui Traian Basescu.

Tot o greseala fatala a fost si vizita nocturna a lui Geoana la Sorin Ovidiu Vantu. "Cum poti sa-i furnizezi asemenea munitie contracandidatului tau? Nu poti sa fii sef de partid, politician care vrea sa devina seful statului si sa faci astfel de gafe".

Mai mult, spre deosebire de opiniile exprimate de alti lideri PSD, Mitrea considera ca decizia ca Geoana sa participe la o singura dezbatere cu Basescu a fost mare eroare pentru ca aceasta unica intalnire a beneficiat de un interes sporit din partea alegatorilor, in conditiile in care "si un incepator intr-ale campaniei electorale stia ca Traian Basescu este mai bun la confruntarile directe".

Iar cea din urma greseala, nu si cea mai putin importanta insa, a fost "prestatia slaba a lui Mircea Geoana de la dezbaterea finala. Stiind ca era singura confruntare, candidatul Geoana trebuia sa fie mult mai bine pregatit pentru a specula slabiciunile lui Basescu si pentru a face fata atacurilor acestuia".

La finalul postarii sale pe blog, Miron Mitrea respinge acuzatiile potrivit carora a refuzat sa se implice in campanie precizand ca a atras atentia asupra multor aspecte din cele prezentate mai sus inca din campanie. "A, ca el n-a vrut sa tina cont de sfaturile mele, ca a crezut mai mult in flacara violeta a lui Hrebenciuc, este decizia lui de mare barbat politic", incheie Mitrea.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Miron Mitrea atac Geoana, #Mitrea Geoana campanie, #Mitrea Vanghelie, #Mitrea prezidentiale 2009 , #PSD