Isarescu vs Tariceanu: Cum sta de fapt economia Romaniei?

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 22:35
5942 citiri
Isarescu vs Tariceanu: Cum sta de fapt economia Romaniei?

In prag de parlamentare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ne "lumineaza" despre cum sta, de fapt, economia romaneasca.

Concluziile lui Isarescu nu coincid deloc cu laudele premierului Calin Popescu Tariceanu la adresa Executivului pe care inca il conduce, potrivit caruia Romania ar putea fi a saptea putere economica a Uniunii Europene, critica vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu.

Nimic din ceea ce se spune pana in acest moment nu arata "ca Romania este a saptea putere economica a Uniunii Europene. [...] O crestere economica trebuie sa aiba o baza sanatoasa, nu doar pe consum, ca in Romania", a acuzat social-democratul Cristian Diaconescu, luni, la Realitatea Tv.

La randul sau, vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, totodata si deputat, sustine ca, desi votata in unanimitate, majorarea salariilor profesorilor, implicit si majorarea celorlalte salarii din sectoarele bugetare, este sustenabila, insa banii de la bugetul de stat se vor duce toti numai pe majorari, fara investitii.

"Sunt bani pentru aceasta majorare a salariilor, pentru ca se pot da bani numai pentru salarii, insa nu vor mai fi bani pentru celelalte lucruri", sustine penelistul.

Pe de alta parte, vicepresedintele PD-L, Gheroghe Flutur, arunca pisica moarta in curtea aliantei dintre PSD si PNL.

"Caruselul acestor majorari a inceput intre PSD si PNL. Trebuiau sa se intalneasca inainte de acest proiect de lege. A inceput aceasta campanie, concurenta la pomene", a continuat Flutur cu acuzele.

In opinia lui Rusanu, initiatorii proiectului de majorare a pensiilor, in speta PSD, trebuiau sa indice si sursa de finantare: "sursa de finantare trebuie sa fie indicata si sa o arate initiatorul actului normativ".

Intrebat daca acum, in prag de alegeri parlamentare, orice proiect de lege are sanse sa treaca atat de Camera Deputatilor, cat si de Senat, Cristian Diaconescu a spus ca este posibil sa treaca, atentionand insa ca "nu orice lege pe care o pui in discutie trebuie sa tina cont de momentul politic in care te afli".

Isarescu despre economia Romaniei

Mugur Isarescu a explicat, luni, ca Romania a avut parte de o crestere economica bolnavicioasa, bazata in special pe consum.

"O tara care vrea inflatie de o singura cifra - si vreau sa spun sub 10%, nu 2-3% - nu isi poate permite sa solicite cresteri salariale mari. Indexarea de doua ori pe an a salariilor nu este, de asemenea, sustenabila, pentru o astfel de tara. Cred ca e momentul pentru ca societatea romaneasca sa inteleaga acest lucru", a spus Isarescu.

Isarescu a amintit ca, in ultimii sase-sapte ani, Romania a cunoscut o crestere a productivitatii de peste 10%, iar acest lucru a permis cresteri salariale foarte ridicate, dar a avertizat ca tendinta nu este sutenabila.

"In ultimii ani insa, migratia fortei de munca, faptul ca orice roman a vrut un nivel de trai mai ridicat si deplasarea discursului social de la problemele economice au facut ca, indiferent de felul in care este calculata productivitatea muncii, cresterile salariale sa fie peste ritmul de crestere a productivitatii", a spus Isarescu, facand referire la discutiile referitoare la modul de calcul a productivitatii.

Raportul de guvernare al lui Tariceanu

Altceva a declarat insa premierul Calin Popescu Tariceanu la 17 septembrie, cand a prezentat raportul de guvernare. Potrivit primului ministru, in cei patru ani de guvernare, Cabinetul Tariceanu si-a indeplinit obiectivele cu care a plecat la drum: "integrare europeana, crestere economica, bunastare".

Cum se pregateste de un nou mandat, Tariceanu s-a lansat in nesfarsite laude la adresa Guvernului pe care il conduce: "am reusit sa intram in Uniunea Europeana dupa mari eforturi la 1 ianuarie 2007 si dupa alti doi ani suntem tara cu cea mai mare crestere economica din Europa.

Am facut eforturi sa realizam cresterea nivelului de trai, sa aducem pensiile la un nivel decent: le-am dublat. De la 1 octombrie, Guvernul va sustine o noua majorare a pensiilor. Din cele peste 300 de obiective, 95% au fost atinse".

Pentru ca, desi Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica de dupa 1990, insa aceasta nu se resimte si in viata de zi cu zi, Tariceanu a subliniat ce a facut pentru cetateanul de rand: romanii beneficiaza de libertatea de circulatie si de acces pe piata muncii in Uniunea Europeana.

"Am reusit, pentru prima data dupa 1989, o crestere conomica sustenabila care va sustine in cotinuare cresterea nivelului de trai. Dupa ce in 2006 am avut inundatii si in 2007 seceta, in primul semestru al lui 2008, PIB-ul a ajuns la o valoare mai mare cu 2,4% fata de anul 2004. Introducerea cotei unice de impozitare, aplicata atat la impozitul pe profit, cat si la cel pe venit a dus la o economie cu tendinta de crestere accelerata.

In cei patru ani de guvernare, am creat 600.000 de noi locuri de munca. Am redus impozitul pe profit la 16% de la 25%. Educatia a fost prioritate nationala a celor patru ani de guvernare. In 2007 s-a investit in acest sector cat nu s-a investit din 1990 pana in 2005. Am ajuns la o alocare de 6% din PIB. Nu exista localitate din Romania in care sa nu se fi modernizat o scoala", a mai spus Tariceanu.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
#Romania, #Tariceanu, #Isarescu, #crestere economica, #UE, #Putere , #stiri Mugur Isarescu