Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Cand vor pune partidele cruce anticoruptiei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 28 Februarie 2016, ora 18:00
4472 citiri
Cand vor pune partidele cruce anticoruptiei

Alegerile locale ar fi trebuit sa fie cea mai buna ocazie pentru partide sa demonstreze ca au invatat lectia ultimilor doi-trei ani. Din numele anuntate oficial si mai ales dupa framantarile interne care scot la iveala cele mai retrograde forte politice, partidele par extrem de hotarate sa mimeze ce stiu cel mai bine - revolutia care sa nu schimbe nimic.

Cu o astfel de abordare, mai ca iti vine sa simpatizezi cu fanaticii anticoruptiei, oricat de limitata se dovedeste a fi in perspectiva aceasta abordare.

Pe de alta parte, cand vezi ca partidele nu au invatat nimic din evenimentele care au marcat societatea in ultimii ani, singurul lucru la care se gandesc fiind cum sa faca sa desfiinteze sau sa stirbeasca institutiile Justitiei, nu cum sa se reformeze ele ca organizatii care se presupune ca ar trebui sa reprezinte si sa apere interesele cetatenilor, te intrebi cum se va termina inclestarea dintre cele doua entitati tot mai orbite de propria dreptate.

Candidatii anuntati de principalele partide par sa confirme strategia asupra careia toti au cazut de acord - sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic. Nu e nimic nou, reformator sau revolutionar la niciunul dintre numele propuse pana acum. Nici la Ludovic Orban, nici la Gabriela Firea si cu atat mai putin la Traian Basescu sau Ilie Nastase.

Dar ei toti sunt gata sa intre in circul campaniei electorale, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ca si cum simplul fapt ca inca nu au fost atinsi de vreun dosar ii transforma in niste eroi numai buni pentru inceputul reformei clasei politice.

Fiecare in parte reprezinta trecutul partidelor in cel mai fidel mod in care politica invechita cu toate bubele si tarele ei poate fi reprezentata in prezent. Si cu toate acestea au fost sau vor fi alesi ca berbeci deschizatori de drumuri.

Daca acestia sunt candidatii la Primaria Capitalei, imaginati-va doar cam ce vom avea in restul oraselor mari din tara si, apoi, la parlamentare.

Singurul lucru bun pe care il poate produce asaltul celor mai conservatoare forte din partide la alegerile locale ar fi ca un candidat precum Nicusor Dan, care a demonstrat macar ca-i pasa de Capitala nu numai in campania electorala, sa castige alegerile si sa transmita astfel un curent care sa se propage pana la parlamentarele din toamna.

Un vis mai degraba decat o posibilitate cu sanse reale de a deveni realitate. O iluzie care va fi distrusa de trupele mobilizatoare ale celor doua mari partide si de jocurile financiare si mediatice pe care acestea pot inca sa le faca.

Daca vor scapa in viata dupa locale, in sensul in care PNL si PSD isi vor fi impartit frateste primariile si consiliile judetene din tara, soarta alegerilor din toamna va fi ca si pecetluita. Si in ciuda anticoruptiei cu "motoarele turate la maximum", se va fi demonstrat ca electoratul prefera inca sa-i voteze pe oamenii lui Dragnea si Blaga decat sa riste un vot pentru ceva nou.

Asta daca la locale nu va aparea vreo surpriza care sa inspire unul dintre cele 2 mari partide sa-i dea curaj sa-si schimbe radical oferta cu care se va duce in fata alegatorilor in toamna. Si sa castige. Doar un astfel de scenariu la limita SF ar putea sa incheie anticoruptia cu un happy ending.

Altfel, vom asista la o mult mai probabila intrecere nesfarsita a dorintei de anihilare reciproca.

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#anticoruptie partide alegeri, #alegeri parlamentare 2016 , #alegeri Bucuresti 2012