USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”

Joi, 28 Martie 2024, ora 14:22
1665 citiri
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
Stâlpi de electricitate FOTO Unsplash

USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor.

Partidul susține că de fapt Executivul ”continuă să întreţină schema prin care oamenii pierd, iar Guvernul încasează”, pentru că plafoanele, fie ele şi un pic reduse prin ordonanţa care se adoptă astăzi, tot sunt mult mai mari decât preţurile la energie şi gaze de pe piaţa liberă.

USR arată, într-un comunicat, că de luni de zile plătim preţurile la energie „plafonate” mai mari decât pe piaţa liberă.

”Guvernul PSD-PNL minte când spune că reduce facturile românilor. În realitate, se joacă cu prețurile la energie ca la păcănele

.

Acest lucru se datorează faptului că preţurile în România sunt fixate din pixul politicienilor PSD-PNL, iar piaţa de energie nu poate regla preţurile care sunt pe un trend descendent în toată Europa”, precizează USR:

”Ministrul Burduja recunoaşte, în sfârşit, că plătim facturi la energie mai mari decât pe piaţa liberă. Dar, soluţia PSD-PNL nu vine să corecteze acest lucru. Dimpotrivă, «preţurile plafonate» din facturile românilor şi companiilor româneşti rămân aceleaşi. Se modifică doar plafoanele la care vând producătorii. Atenţie, şi acelea la niveluri mai mari decât cele de pe piaţa liberă! Chiar astăzi la prânz, energia se tranzacţionează gratis pe bursă. Nu este o normalitate, dar este un semn că oferta de energie creşte, iar preţurile încep să se reaşeze în România”, declară Cristina Prună, vicepreşedinta Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Potrivit USR, Ordonanţa de urgenţă modifică plafoanele aplicabile producătorilor. La energie, de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh, în condiţiile în care pe piaţa liberă se tranzacţionează deja, de luni bune, cu 350-380 lei/mWh. În cazul gazului natural, plafonul se modifică de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh. Şi în acest caz se tranzacţionează sub plafon de câteva luni.

”Personal, am încurajat o ieşire din această schemă în mod treptat, până în martie 2025. Iar asta pentru a nu crea haos şi pentru a da timp pieţei să se regleze şi concurenţei pe piaţa de furnizare să reapară. Schema se prelungeşte însă, fără rost, până în 2026! Asta ca să câştige unii băieţi, căci e an electoral şi pe milioanele de consumatori români e cel mai uşor să îi ţepuieşti. Dacă înmulţiţi numai 9 milioane de locuri de consum cu orice sumă, chiar şi cu 1 leu, o să vedeţi despre ce sume frumoase vorbim”, adaugă Cristina Prună.

USR cere coaliţiei PSD-PNL să nu mai ţină preţurile sus şi să iasă treptat din această schemă păguboasă pentru toată lumea.

”Modificările repetate ale regulilor pieţei de energie nu încurajează investiţiile, singurele care ne pot asigura securitatea energetică şi garanta preţuri corecte pentru consumatori”, precizează USR.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#plafonare preturi energie, #energie electrica, #piata libera energie, #USR , #USR