Ramanem cu relicvele Razboiului Rece (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 13:38
7325 citiri
Ramanem cu relicvele Razboiului Rece (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, pleaca din Romania cel mai probabil cu un gust amar, ca dintr-o tara care avea datele sa apartina lumii civilizate, dar a ramas cumva prizoniera intr-un limbo, intre izbavire si un pervers neocomunism si neosecurism pentru care, deocamdata, nu pare a avea leac.

Nu a spus-o direct chiar Excelenta Sa, ci primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cu ocazia lansarii candidatilor USL din acest sector:

"Astazi Romania este parte a lumii occidentale. Faceti in asa fel incat tara sa ramana in aceasta lume. Razboiul stupid al declaratiilor impotriva ambasadorului SUA, a lui Merkel si a lui Barroso ne face rau si ne arunca in ridicol. Evitati asemenea declaratii demne de niste relicve ale Razboiului Rece".

Nu stiu daca exista tara cu adevarat civilizata in care un ambasador al Statelor Unite sa fie supus unui tir mai teribil de acuzatii si insulte decat a incasat Mark Gitenstein in Romania si nu dintr-o zona periferica a politicii, de tip Romania Mare, ci chiar de la varful Puterii.

Va amintesc doar furiile lui Crin Antonescu, cel care vedea in ambasadorul SUA un adevarat dusman al romanilor:

"In spatele lui Traian Basescu sunt 900.000 de mii de oameni si probabil ambasadorul SUA in Romania. Sincer, nu stiu cine e mai puternic. Dar stiu cu siguranta ca eu fac un lucru corect, care trebuie facut, luptandu-ma pentru acesti oameni, pentru legile din Romania, pentru institutiile si statul de drept din Romania"

Recent, unul dintre locotenentii liderului liberal, Eugen Nicolaescu, a simtit nevoia unei ultime smetii in directia d-lui Gitenstein:

"Eu cred ca oamenii de afaceri din Statele Unite ale Americii, institutiile internationale care au sediul in America, oamenii obisnuiti care circula intre cele doua tari vad ei singuri despre ce este vorba si n-au nevoie sa fie dirijati, sa fie intoxicati, otraviti chiar de oameni ca Gitenstein".

Ma intreb daca oamenii acestia chiar nu inteleg sau ignora iresponsabil faptul ca un ambasador, mai ales cel al unei superputeri precum Statele Unite, nu-si permite nici macar o silaba, o virgula dintr-un comunicat care sa depaseasca, cu atat mai putin sa contravina, pozitiei administratiei americane.

Cand vorbeste despre otrava, dl. Nicolaescu ar trebui sa stie ca nu vorbeste despre dl. Gitenstein persoana fizica, ci despre insusi Departamentul de Stat de la Washington.

Sigur, vorba liderilor USL, nu suntem o colonie si, la o adica, avem dreptul sa ripostam la actiuni sau afirmatii incorecte ale oricui, inclusiv ale Statelor Unite, dar nu demonizandu-i las ambasadorul, ci deschis, explicit, argumentat.

Dar daca intr-adevar socotim ca Adminsitratia Americana este otravitoare pentru Romania, spre deosebire de prietenosul Kremlin, atunci nu inteleg de ce tinem cu dintii de parteneriatul cu americanii, de ce vrem baza americana pe teritoriul nostru, de ce vrem sa stam sub scutul antiracheta si sa ne bucuram de garantia NATO.

Dar pana la urma cu ce am fost otraviti de Departamentul de Stat prin ambasador? Ce ne-a cerut Washingtonul, nu singur de altfel, ci intr-un cor al lumii civilizate, incluzand Comisia Europeana si toate marile capitale europene? Sa ne respectam propriile legi, propria Constitutie, sa respectam deciziile propriei Curti Constitutionale, ale propriilor instante de judecata, sa ne intarim institutiile statului, care sa nu mai fie vulnerabile la politizare si coruptie.

"Institutiile juridice puternice, independente sunt esentiale in aceasta tranzitie. Nu este suficient sa le acorzi oamenilor drept de vot. Trebuie sa le oferi cetatenilor capacitatea de a-si revendica drepturile: drepturile omului si drepturile civile, dreptul cetatenilor romani la proprietate si principiul fortei obligatorii a contractului.

In lipsa acesteia, existenta unei prosperitati reale si a unei democratii reale, eficiente, sunt imposibile", a declarat Mark Gitenstein exact la inceputul crizei din vara.

Spuneti-mi un singur lucru rau in aceste pretentii. Unul singur. De ce acest interes? Pentru ca, de cand am intrat in NATO si UE, interese strategice occidentale sunt legate de Romania. O Romanie cu adevarat stat de drept este un partener solid si serios. O Romanie derapata este un factor de risc.

Si, apoi, mai e o vorba romaneasca: daca doi oameni iti spun ca esti beat, te duci acasa si te culci. Cand toata lumea occidentala ne-a facut aceleasi reprosuri si ne-a cerut aceleasi lucruri, cu aceleasi argumente, oare n-o fi cazul sa ne intrebam daca nu avem, intr-adevar, o problema? Dar e mai simplu sa-l injuri pe mesager.

La final de mandat, eu vreau sa-i multumesc Excelentei Sale. Pentru sinceritate, pentru curajul de a tine piept haitei dezlantuite, pentru eleganta, pentru ca a fost mai atent cu interesele noastre decat suntem noi insine, pentru intransigenta pe care o vezi numai la un autentic aliat.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#ambasador SUA atac USL, #ambasador SUA pleaca Romania , #ambasador