Receptie de Ziua Nationala si Centenarul Marii Uniri la Washington (Foto)

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 21:21
6633 citiri
Receptie de Ziua Nationala si Centenarul Marii Uniri la Washington (Foto)
Foto: Facebook / Ambasada Romaniei in SUA

Ambasada Romaniei in SUA a celebrat Ziua Nationala a Romaniei si implinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 printr-o receptie oficiala organizata miercuri, 28 noiembrie 2018.

La eveniment au participat peste 400 de invitati, printre care si vicepremierul Ana Birchall, numerosi oficiali americani, membri ai mediilor academic si de afaceri, diplomati acreditati la Washington, precum si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Statele Unite, se arata intr-un comunicat al ambasadei.

Evenimentul a fost dedicat celebrarii Centenarului Romaniei unite, Ambasada Romaniei organizand cu aceasta ocazie o expozitie ampla continand proclamatiile in original emise de guvernatorii statelor americane care au salutat implinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 si excelentele relatii dintre SUA si Statele Unite ale Americii.

In discursul sau, vicepremierul Ana Birchall a salutat contributia romanilor americani la realizarea Marii Uniri, precum si sprijinul esential al SUA, al presedintelui Woodrow Wilson in mod particular, pentru indeplinirea visului natiunii romane.

Oficialul roman a reamintit mesajul transmis Romaniei de presedintele Wilson si cabinetul sau in noiembrie 1918:

"Guvernul Statelor Unite rezoneaza cu spiritul unitatii nationale si al aspiratiilor romanilor de pretutindeni si nu va neglija la timpul potrivit sa-si exercite influenta astfel ca drepturile politice si teritoriale ale poporului roman sa poata fi obtinute si sa fie asigurate impotriva oricarei agresiuni straine."

De asemenea, Ana Birchall a evocat numeroasele contacte cu oficiali americani de rang inalt, care au confirmat angajamentul Guvernului Dancila si al administratiei americane de a consolida relatia dintre cele doua state.

Ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, a evocat activitatea cruciala desfasurata in sprijinul unirii de catre comunitatea romaneasca din Statele Unite ale Americii, reprezentata de unul dintre eroii Marii Uniri, capitanul Vasile Stoica, presedintele Ligii Romanilor din America, sub cupola careia, in 1918 s-au unit 150 de organizatii ale romanilor americani, se mai arata in comunicat.

"Vasile Stoica s-a intalnit cu presedintele Wilson si a avut un rol important in mobilizarea sprijinului american pentru eliberarea si unirea romanilor, fiind totodata un erou tragic al Marii Uniri, dupa ce a murit in inchisorile comuniste."

Ambasadorul roman a remarcat contributia Statelor Unite ale Americii care, prin cele "14 Puncte" emise de presedintele Woodrow Wilson, au deschis calea romanilor de a trai liberi si uniti intr-un stat democratic modern.

Oficialul roman a subliniat actualitatea si universalitatea principiilor democratice incluse in Rezolutia de la Alba Iulia, reamintind cuvintele marelui om politic roman, Iuliu Maniu care afirma la 1 decembrie 1918 ca "noi privim infaptuirea unitatii noastre nationale ca un triumf al libertatii omenesti."

Matthew G. Boyse, adjunct al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice a prezentat mesajul oficial al Departamentului de Stat, adaugand ca presedintele SUA, Donald Trump, ii va transmite presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, pe 1 decembrie, un mesaj de felicitare cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Oficialul american a mai anuntat ca un mesaj de felicitare din partea secretarului de stat Michael Pompeo urmeaza a fi transmis, de asemenea, pe data de 1 decembrie.

Matthew Boyse a subliniat ca relatia dintre Statele Unite si Romania este atat de puternica deoarece avem multe in comun: valorile occidentale, angajamentele pentru securitatea internationala, prosperitatea bazata pe economia de piata si democratia.

Matthew Boyse a mentionat ca in cadrul parteneriatului strategic puternic, cooperarea dintre cele doua tari a evoluat de la nivel local si regional la nivel global.

"Nicaieri nu este mai evident decat in Irak si Afganistan faptul ca Romania este un aliat valoros si puternic, soldatii romani si americani continuand sa lupte umar la umar in fiecare zi", a declarat oficialul american, care a subliniat sacrificiile facute de Romania.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#receptie ambasada SUA, #Ana Birchall SUA , #ambasador