Dezbatere Ziare.com: Este Romania paradisul spionilor si securistilor?

Vineri, 26 Martie 2010, ora 07:56
4000 citiri
Dezbatere Ziare.com: Este Romania paradisul spionilor si securistilor?

Vineri, 26 martie 2010, se implinesc 20 ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii, ocazie cu care s-a pus iar in discutie necesitatea ca tara noastra sa aiba atatea servicii si agenti secreti, dar si legatura dintre actualul SRI si fosta Securitate.

In ultimele zile, stenogramele Voicu au pus din nou accent pe spionarea persoanelor prin mijloace consacrate inainte de 1989. "Nu vorbim de stenograme aici, ci de interceptari ca pe vremea lui Ceausescu", a acuzat Ion Iliescu. El ar trebui sa stie cel mai bine, nu?

Iliescu cere presei sa investigheze "porcaria securistica" din cazul Voicu

SRI nu e fosta Securitate

Presedintele Traian Basescu a tinut sa spuna, fara ca nimeni sa il fi intrebat, ca Serviciul Roman de Informatii a devenit, in ultimii ani, un serviciu modern si inatacabil, de talia agentiilor internationale, iar informatiile furnizate de SRI sunt folosite pentru apararea legii si a Constitutiei.

Basescu a subliniat ca, desi se utilizeaza aceleasi mijloace de culegere a informatiilor, rapoartele SRI sunt folosite, in ziua de astazi, pentru apararea legilor statului.

"Am observat ca foarte multi au ori o tenta de ironie ori de repros atunci cand vorbesc de mijloacele utilizate de SRI in culegerea de informatii. Vreau sa va asigur ca sunt aceleasi mijloace pe care le utilizeaza toate serviciile din lume, de la satelit pana la banala ascultare a telefonului, atunci cand sunt probleme de securitate nationala si cand sunt avizate de judecatori. Problema este in slujba cui sunt puse aceste informatii.

Basescu sustine ca SRI nu se compara cu fosta Securitate

Fosta Securitate utiliza mijloace asemanatoare pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand noul SRI utilizeza informatiile pentru apararea legii si pentru apararea Constitutiei", a subliniat seful statului la sedinta de bilant a SRI.

Si seful Serviciului, George Maior, a mentionat (a cata oara?) ca SRI s-a desprins complet de trecut, ajungand sa fie, in clipa de fata, tanar si puternic, iar majoritatea angajatilor sai aveau 18 ani la Revolutie, neavand nicio legatura cu fosta Securitate.

"Doua treimi din personalul SRI avea 18 ani la Revolutie, iar studentii de pe bancile Academiei Nationale de Informatii sunt nascuti dupa 1989", a punctat George Maior.

Maior: Doua treimi din angajatii SRI aveau 18 ani la Revolutie

Seful SRI crede si spune cu fiecare ocazie ca serviciul pe care il conduce s-a modernizat, schimbandu-si atat mentalitatea, cat si personalul.

Poate ca lucrurile stau intr-adevar asa cum sustin acesti doi extrem de importanti oameni in stat, insa nu trebuie sa uitam cateva cifre cel putin bizare.

Cati spioni avem de fapt?

Romania are 7 servicii de securitate, in timp ce media europeana este de 3 servicii, existand chiar state, precum Finlanda, Grecia, Irlanda sau Slovenia, care se multumesc cu un singur serviciu secret.

Desi nu exista o cifra oficiala a agentilor secreti care actioneaza pe teritoriul sau in beneficiul Romaniei, din declaratiile unor fosti directori ai SIE rezulta ca in tara noastra sunt cel putin 60 de agenti la 100.000 de locuitori, in timp ce in SUA, numarul acestora este de 9, iar britanicii au sase agenti la acelasi numar de locuitori.

Romania, raiul spionilor

Cotidianul italian La Repubblica a avansat de curand cifra de 12.000 de angajati ai SRI, date neconfirmate de autoritati, care se feresc sa spuna cati spioni avem de fapt.

Ziare.com va invita la dezbatere. Credeti ca Romania are prea multe servicii secrete si prea multi agenti sau sunt acestia necesari pentru siguranta nationala? Credeti ca sunt adevarat statisticile publicate de presa internationala referitoare la numarul mare de spioni romani? Este SRI noua Securitate sau un serviciu secret modern, pus in slujba democratiei?

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#SRI Securitate, #spioni romani, #bilant SRI , #dezbatere