Analiza Ziare.com: Marea nerusinare a chiriasilor de lux

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Martie 2008, ora 13:50
6368 citiri
Analiza Ziare.com: Marea nerusinare a chiriasilor de lux

Mare poate fi nerusinararea demnitarului roman in rarele momente cand este tratat ca un om obisnuit! Ne-am convins inca o data de acest lucru dupa ce guvernul a decis sa majoreze chiriile pentru fostii demnitari care ocupa nejustificat vile RA-APPS. A fost de fapt o tarzie intrare in normalitate, dupa ce ani de zile pentru case de lux, cu gradini impresionante, in cele mai ravnite zone ale Capitalei, fosti demnitari plateau chirii ridicole, cat pentru o garsoniera in Crangasi.

Ordonanta Guvernului, pentru care Ilie Bolojan merita toate felicitarile, i-a infuriat pe "asistatii" de pana acum. Daca ne uitam la cifre intelegem si de ce. Vor plati 2 euro pe metrul patrat pentru apartamente si 4 euro pe metro patrat daca ocupa vile. Zilele acestea le-au venit instiintarile cu noile chirii.

Saracii demnitari romani!

Familia Geoana sare de la o chirie lunara de 200 de euro la una de aproape 3.000 de euro. Costa sa stai intr-o vila de 2 etaje, de 250 metri patrati, cu o curte de 400 de metri patrati, in buricul orasului! Mircea Geoana a fost avertizat de ceva vreme ca nu mai are ce cauta in casa pe care o ocupa de 4 ani, dar nu s-a dat dus. "Unde sa ma duc? Cu bagajele la gara?" a intrebat patetic bietul presedinte PSD.

O intrebare penibila pentru un barbat la varsta si pozitia lui sociala. Chiar nu e treaba romanilor si a bugetului statului ca el n-a fost in stare sa faca ceea ce fac majoritatea barbatilor in plina putere: sa asigure pentru sine si familia sa un acoperis cinstit deasupra capului.

Halucinanta si reactia fostului ministru al Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras, altminteri un demnitar roman de prim rang si mare valoare. El considera ca a fost nedreptatit atunci cand a primit de la RA-APPS un simplu apartament gol si nu o vila la cheie. Ca urmare, acum trebuie despagubit, nu-i asa?

"Ministrul trebuie sa primeasca o locuinta de protocol, nu camere goale, sa incep sa o mobilez, am cerut o prelungire a contractului pana termina fetita studiile, nimic mai mult", a declarat Gingaras pentru Realitatea TV.

Mioara Roman, fosta sotie de fost premier, a primit si ea instiintarea pentru noua chirie - 6.000 de euro pentru o casa de 366 de metri patrati si peste 1.200 de metri patrati de gradina. Ea ce-o sa invoce oare? Nepotii, depresia post-divort?

Dar Serban Mihailescu, alias Miki Spaga, a carui chirie a crescut de la 300 la 4.000 de euro?

Cazul cel mai sfidator este cel al generalului de securitate Nicolae Plesita, care pentru meritele deosebite de dinainte de 1989, locuia cu cateva sute de mii de lei pe luna intr-o garsoniera in zona Universitatii. Si pentru el chiria a fost actualizata.

Cazul lui Ion Iliescu este insa diferit. Ca fost presedinte al Romaniei are dreptul la casa gratis, pentru tot restul vietii. El este insa proprietarul unei locuinte si cere doar folosinta terenului, pentru care RA-APPS ii calculase o chirie lunara de 1.000 de euro. Acceptarea cererii sale este, indiferent daca-l simpatizam sau nu, normala. Suma cu care si-a cumparat casa din strada Moliere este o alta discutie, ca si in cazul locuintei din strada Mihaileanu a lui Traian Basescu.

Argumentele lacomiei

Stam si ne minunam. Daca ar fi avut un dram de bun simt, chiriasii abuzivi ar fi plecat din casele ocupate fara drept, daca nu din proprie initiativa macar atunci cand au fost somati. Nici gand! Iar cand au fost nevoiti sa plateasca pretul corect pentru locuinta, s-au dat fie victime politice, fie cazuri sociale. Chiria intr-o casa RA-APPS nu este ajutor social si, sa fim seriosi, niciunul dintre cei in cauza nu se califica pentru un astfel de ajutor.

In plus, unui om care la maturitate nu e in stare sa asigure propriei familii o casa de locuit, cum ii poate fi incredintata soarta unei tari intregi? Atunci cand e vorba de pastrarea privilegiilor insa, astfel de argumente nu au nicio valoare. Nu exista nici mandrie, nici bun simt, nici demnitate. Exista doar lacomie si nerusinare.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#RAAPPS, #chiriasi, #nerusinare , #guvern