Cine va performa in 2016 - tehnocratii sau clasa politica?

Autor: Radu Magdin - analist si consultant transnational
Duminica, 03 Ianuarie 2016, ora 08:05
4462 citiri

Provocarile, dar si oportunitatile anului 2016 tin atat de performanta modelului tehnocrat, cat si de felul in care partidele au perceput nemultumirea populara cu privire la clasa politica.

Avem mai multe situatii posibile: tehnocratii pot performa si clasa politica poate intelege si gestiona schimbarea; tehnocratii pot performa si clasa politica nu poate intelege si gestiona schimbarea; tehnocratii nu performeaza, lumea e dezamagita si clasa politica nu mai e interesata de schimbare (un al patrulea caz, cu tehnocratii care nu performeaza si totusi clasa politica se reformeaza, de la sine vointa si putere, e nerealist: de ce sa te reformezi, daca ceilalti te voteaza inapoi cu placere cand tehnocratii esueaza?!).

Previziunile asadar nu isi au loc, situatia fiind mai degraba previzibila in functie de una dintre optiunile de mai sus; iar speranta de mai bine se va pastra, prioritar, in cazul unei duble reusite: a tehnocratilor si a clasei politice de a se reforma, dubla reusita fiind hranita din concurenta dintre tehnocrati si partide.

Sa luam variantele pe rand:

Tehnocratii performeaza, clasa politica se reformeaza. E situatia optima pentru tara si pentru managementul sperantei romanilor. Practic, avem numai de castigat: o guvernare de buna calitate si partide bune de a veni la putere in decembrie 2016.

Situatia aceasta insa nu e asa de simpla: fiecare trebuie sa inteleaga ceva si sa actioneze in consecinta. Tehnocratii trebuie sa inteleaga ca o guvernare de succes inseamna si politica, nu doar management, ca emotiile sunt importante si ca eficienta "pura si dura" nu e singura masura a succesului in fata oamenilor (apropo de episodul ministerial "competitiv de saraci") ; de asemenea, tehnocratii trebuie sa inteleaga, dincolo de planuri mari de reforma administrativa, cum sa isi faca si aliati in sistem, nu numai sa il demonizeze pe acesta per ansamblu ca fiind ineficient sau incompetent.

Liderii partidelor trebuie sa inteleaga, pe modelul filmelor americane, ca acum e momentul ("this is our finest hour") si sa aiba o discutie sincera cu colegii lor si sa propuna o solutie realista: putem ramane influenti, atata timp cat nu avem probleme penale, dar cine are o imagine proasta face un pas in spate; asta, sau ne ducem incet si sigur in jos ca partid in anii urmatori...

Tehnocratia performeaza, clasa politica nu se reformeaza, adica varianta nr. 2. Daca PNL nu face oferta tehnocratilor din Cabinet sa vina la sanul liberal (si se reformeaza astfel prin atragerea tehnocratilor "reformatori") sau o face si ei nu accepta, e loc de un partid prezidential, poate micut la inceput, dar intrat in Parlament, care sa formeze guvernarea cu PNL si UDMR in decembrie, dar cu Ciolos ca premier impus de Iohannis liberalilor.

Sah la PSD, care intra in Opozitie pentru cativa ani buni, dar si la componenta PDL din PNL, fata de care nu se tine promisiunea de la constituirea "Marelui" PNL: noi luam presedintele (Iohannis), voi dati premierul (Predoiu). Daca PNL face oferta tehnocratilor, sau unei parti mai vizibile si populare din ei, si ei "accepta sa devina liberali", se rearanjeaza logica de putere din PNL.

PSD iese prost, caci intra, cel mai probabil, in Opozitie: social-democratii trebuie sa fie primul partid al tarii ca sa formeze Guvernul, si sa aiba eventual si cu cine (pe UNPR e greu sa conteze, eventual ALDE ar putea decola in 2016, la prima intalnire cu alegerile) ; cu un Liviu Dragnea axat prioritar pe baza PSD si disciplina de partid e putin probabil ca partidul sa aiba deschiderea si sex-appealul necesar pentru a depasi 35%.

Daca Dragnea reuseste, in ciuda asteptarilor, sa faca o reforma credibila de partid, permitand democratic voci disonante, diverse, in PSD, social-democratii pot lua mai mult de 35%; daca nu, va pierde, si va fi interesant cum va gestiona razmerita din decembrie 2016 (presupunand ca totul va fi ok in justitie pana atunci).

E putin probabil ca PSD sa accepte sa fie vioara a doua intr-o mare coalitie pe model german PNL-PSD (a se vedea experienta 2009 cu PDL si cea egalitara, USL, 2012-2013).

Ultimul caz: nici tehnocratia nu performeaza, nici clasa politica nu se reformeaza, in ambele cazuri atat ca rezultate, cat si ca perceptie.

Cel care va deconta esecul va fi Klaus Iohannis, care nu va mai fi locomotiva in 2016, fiind nedorit ca atare de PNL, care pe moment accepta varianta tehnocrata, caci presedintele e popular.

PSD are sansa sa se impuna ca primul partid al tarii in noiembrie 2016, prin disciplina de partid si puterea dezamagirii oamenilor, in special la capitolul politici sociale, prin contrast cu guvernarea social-democrata. In varianta de mocirla politica, castiga cei mai disciplinati in atragerea votului negativ.

Radu Magdin este analist si consultant transnational. Poate fi urmarit la Twitter.com/radumagdin

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#clasa politica 2016, #alegeri 2016, #guvern tehnocrat, #guvern politic, #guvern Dacian Ciolos , #guvern
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Clasa politica intelege perfect ce solicita strada, dar nu vrea.
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5