Editorial: Bomba meteo e la noi

Autor:
Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 08:21
2504 citiri
Editorial: Bomba meteo e la noi

Cine e in stare sa creada ca la originea inundatiilor sta bomba meteo iubeste guvernul la nebunie.

Si nu poate vedea ca arma noastra din Palatul Victoria e mai mortala, daca imi este ingaduit sa gasesc termen de comparatie la fatalitate (nu-mi este), decat orice s-ar afla prin laboratoarele ucrainenilor numai bun de trimis buba spre noi.

Sunt convins insa ca romanii cu scaun la cap stiu deja ca buba e in capul nostru, pe capul nostru. Si se numeste Guvern, indiferent de culoarea politica zamislitoare spre crestetele natiunii.

Inca o mostra, pentru cine mai are nevoie de demonstratii: grila despagubirilor, calculata dupa criterii care imi scapa. 300 de lei pe fiecare cap de sinistrat, si suma se indexeaza in functie de gradul de napastuire.

Daca i-a ajuns apa la brau avem un coeficient, daca a racit deoarece a stat cu picioarele in apa alt coeficient, daca a ametit din pricina fricii de inaltime stand cocotat pe acoperis alt coeficient. Daca i-a luat apa cainele, daca i-a dat pete rosii la vaca, daca are un perete in picioare, daca mai are numai aragazul.

Iar moartea, izbavitoare, eliberatoare, e cea mai scumpa, dar toti suntem datori cu ea. 5000 de lei in cap, plus ajutor de inmormantare. Cai mascati, caini mai barbati, un cor de bocitoare cu brauri de lana, pocnitori si steag.

Steagul tarii, duios si caldut, ca sa le infasoare inimile in sentimentul biruintei de-a ajunge mai repede, din cauza bombei meteo, langa Doamne Doamne. Iute, secerati de viitura ca de ghilotina, fara sa apuce sa intrebe care-i faza cu apa asta, de ce n-a aflat nimeni ca ploua marunt, pana-n ficati.

Dar vorba aia, de care radeam noi pana de cracanam pe vremea Odiosului: "si-ai sa afli-atuncea, chiar de la gropar, unde esti tu, frate, beneficiar".

N-are cine, dintre tagma avocateasca, sa-si ia cizme de guma si sa descinda printre inundati, sau nu i-o fi venit ideea. Dar daca si-ar aduna toti sinistratii fortele, dupa ce li se usuca sosetele, si-si aduna apoi si mintile tulburate de deznadejde, si trag un proces impotriva statului, e victorie sigura.

Actiunea care genereaza necaz in planul sanatatii sau proprietatii se plateste. Dar si inactiunea. Si daca e sa-i cred pe meteorologi - nu vad de ce n-as face-o - , atunci ei au avertizat inca de acum trei ani ca urmeaza o perioada in care anii secetosi vor alterna cu anii umezi. Iar din 2005, cand ne-a inmuiat de ne-a terminat, era timp sa se construiasca diguri solide, nu din pamant.

Asta teoretic, deoarece practic s-au construit aliante, strategii si declaratii de avere. Iar in timpul asta, in laboratoarele ucrainenilor, bomba pandea, pandea...

Cristian Mihai Chis

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#Bomba meteo, #despagubiri, #inundatii, #guvern , #guvern