Traseismul, legalizat Societatea civila reactioneaza: Domnilor Ponta si Dragnea, nu puneti legea intre paranteze!

Miercuri, 27 August 2014, ora 18:46
3087 citiri
Traseismul, legalizat Societatea civila reactioneaza: Domnilor Ponta si Dragnea, nu puneti legea intre paranteze!

Mai multe organizatii neguvernamentale critica ordonanta de urgenta prin care li se va permite alesilor locali sa treaca la un alt partid, intr-un interval de 10 zile, transmitandu-le premierului Victor Ponta si vicepremierului Liviu Dragnea sa nu puna legea "intre paranteze".

"Desi in Legea 24/ 2000 este stipulata ca posibila aceasta tehnica de suspendare temporara, semnatarii prezentei scrisori considera ca aceasta modalitate institutionala de a solutiona o criza politica contravine interesului public, atat la nivelul formei (OUG), cat si la nivelul continutului (incurajarea traseismului politic pentru o perioada limitata de timp) ", se arata in scrisoarea postata pe site-ul Expert Forum.

Semnatarii scrisorii scot in evidenta faptul ca vicepremierul Liviu Dragnea propune ca "prevederile legii privind migratia politica a primarilor sa fie suspendate" o perioada in care fiecare primari poate sa-si aleaga partidul din care sa faca parte, dupa care "lucrurile vor reveni la situatia de acum, in care un primar isi pierde mandatul atunci cand demisioneaza din partidul pe lista caruia a fost ales".

"Aceasta maniera de legiferare este cu totul inacceptabila. Guvernul doreste sa foloseasca o cale extraordinara de legiferare - ordonanta de urgenta, ocolind deopotriva necesara dezbatere parlamentara si controlul Curtii Constitutionale.

Nu in ultimul rand, este ocolita vointa cetatenilor, fara a fi evidenta urgenta unei astfel de masuri. Mai mult, tinde sa fie un factor de instabilitate si sa incalce principiul securitatii legislative, unul dintre fundamentele cheie ale statului de drept", se mai arata in scrisoare.

Semnatarii considera ca exista o alta solutie la argumentele aduse in discutie, respectiv aparitia de blocaje ca urmare a reorganizarilor de pe scena politica, si anume organizare de alegeri anticipate in localitatile unde un ales local vrea sa se inscrie intr-un alt partid.

De asemenea, in scrisoare se mai precizeaza ca ordonanta de urgenta ar urma sa ajute Guvernul in perioada in care se afla la putere si sa il protejeze daca ajunge din nou in opozitie.

"Propunerea guvernului este ingrijoratoare atat prin continutul ei, cat si prin procedura propusa. Este transparent ca Guvernul isi doreste o exceptie de la lege care sa ajute acum, cand este la putere, dar care sa protejeze partidul in eventualitatea revenirii in opozitie. Perspectiva asupra legii este exact impotriva bunului simt comun: unde e lege, e tocmeala.

Va solicitam ferm sa renuntati la intentia de a adopta aceasta ordonanta de urgenta. Raul facut democratiei si statului de drept pe termen lung este cu mult mai mare decat orice beneficiu temporar, adus unui partid politic aflat la un moment dat la guvernare", se incheie scrisoarea.

Guvernul merge inainte cu ordonanta: Alesii locali au 10 zile la dispozitie sa isi aleaga partidul

Pe lista semnatarilor scrisorii se regasesc mai mult de 20 de asociatii, centre, fundatii sau alte organizatii:

  • ActiveWatch
  • Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni - ANBCC
  • Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - APADOR-CH
  • Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica - ARDOR
  • Asociatia Romania Vie
  • CENTRAS
  • Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Centrul de Politici Durabile ECOPOLIS
  • Centrul Ratiu pentru Democratie
  • Centrul Roman de Politici Europene
  • Centrul de Resurse Juridice
  • CivitasPolitics.org
  • Comunitatea Uniti Salvam
  • E-Civis
  • Expert Forum - EFOR
  • Freedom House
  • Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
  • Funky Citizens
  • Grupul pentru Democratie Participativa
  • Rezistenta Urbana

Guvernul Ponta nu renunta la adoptarea ordonantei de urgenta care le va permite primarilor si consilierilor judeteni sau locali sa migreze la ce partid doresc, in ciuda criticilor vehemente aduse de opozitie.

Proiectul de ordonanta prevede un termen foarte strans in care alesii locali trebuie sa se decida ce vor sa faca, de doar 10 zile din momentul in care ordonanta intra in vigoare.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Expert Forum lege migratie primari, #Dragnea Ponta migratie primari, #lege migratie primari, #ordonanta urgenta migratie primari , #lege