Ei au pierdut, noi ce am castigat?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 02 Decembrie 2008, ora 23:30
6254 citiri
Ei au pierdut, noi ce am castigat?

Singurele lucruri care se negociaza acum sunt interesele personale ale politicienilor. Si orgoliile lor. Si frustrarile lor. Nimic altceva. Ei nu au niciun interes in a discuta si negocia interesele noastre.

Si politicienii si partidele lor au pierdut, deopotriva, cate ceva in aceste alegeri. Din moment ce nimeni nu a castigat, cu totii au pierdut, asta e limpede. Insa, penibil este cum toti sustin acum ca au castigat, exact nestiind nici ei ce anume. In tot acest timp, ceata din politica noastra este mai deasa decat a fost vreodata din '90 incoace.

Mircea Geoana, naiv precum un copil care vede o jucarie in geamul unui magazin, incepuse sa bata din picioare ca vrea sa negocieze incepand chiar de duminica noapte. S-ar fi pus, daca ar fi putut, chiar de atunci premier. Probabil ca simtea ca bucuria sa nu va dura. Va aduceti aminte? A vorbit la un moment dat, inainte de a intra in direct la televiziuni, pe mobil cu un anume Paul, in engleza. Il asigura ca el si partidul sau au avut o victorie majora, detasata, clara. Pentru momente din acestea cred ca l-a catalogat Ion Iliescu drept "prostanac".

A doua zi Geoana s-a trezit, insa, din premier direct in opozitie. PD-L-ul era pe cai mari... la egalitate cu PSD-ul.

Politicienii, toti fara nicio exceptie, au uitat de noi inca din primele minute in care s-au anuntat rezultatele primului sondaj. De duminica, incepand cu ora 21.00, noi am incetat sa mai existam pentru ei. Din acel moment, pentru politicienii nostri nu a mai contat decat lupta pentru putere.

Duminica seara, niciun lider de partid nu stia macar rezultatele partiale, dar spunea fiecare ba ca a casigat alegerile, ba ca dreapta a invins in Romania.

Naivitatea si prostia lui Geoana a putut fi intrecuta doar de declaratiile lui Emil Boc. Acesta din urma uitase intr-o secunda toate injuraturile si porcaiala de mai bine de trei ani dintre PD-L si PNL. Pentru Emil Boc, alianta era ca si refacuta, mai urma doar sa prezinte premierul in Parlament pentru votul de investitura.

Toate astea la nici macar o ora dupa anuntarea inchiderii urnelor si a primelor rezultate ale exit-pollurilor. Cu alte cuvinte, nici nu se racise bine mortul, ca ei deja incepusera sa se pregateasca de nunta.

A mai auzit cineva, inainte sau dupa aceste declaratii, pe vreun politician sa multumeasca celor care l-au votat? Ce-i drept, ar fi fost si greu sa o faca. Erau suparati si nervosi tocmai pentru ca nu i-a votat prea multa lume.

Dar, a auzit cineva pe vreun politician intrebandu-se de ce a fost atat de scazuta prezenta la vot? A auzit cineva pe vreun politician, de duminica seara incoace, vorbind despre asteptarile noastre de la ei? Despre ce inseamna aceasta prezenta atat de scazuta la vot? Cea mai scazuta prezenta la vot de dupa 1990, nici macar 40%, nu a ridicat niciun semn de intrebare pentru vreun politician.

In conditiile acestea, sa ne mai mire ca toata lumea nu vorbeste decat despre cum sa se infrateasca intru guvernare? Ce politician a mai formulat vreo fraza care sa nu aiba legatura cu preluarea puterii?

In conditiile in care noi NU le-am mai dat puterea, in conditiile in care am impartit voturile aproape in mod egal catre toate partidele, lor nu le ramane acum decat sa se incaiere pentru a o obtine.

Probabil ca au si romanii socotelile lor in privinta politicienilor: painea ne-o luam singuri, ca voi tot nu sunteti in stare sa ne-o dati, dar de la voi asteptam circul. Si fiecare isi vede de treaba lui. Noi nu ii mai votam, iar ei isi vad de afacerile si scandalurile lor zilnice.

Pana sambata seara, pret de cateva luni, politicienii nu au vorbit decat despre noi, despre cat de mult or sa ne ajute, despre cat de mult ne iubesc si cat de multe vor face pentru noi. Au mituit cat au putut electoratul, dar va mai imparti careva dintre ei vreo sacosa cu de-ale gurii vreunei babute sarace?

Vorbele lui Miron Mitrea: "PSD-isti faceti-va ca va bucurati, ca sa creada lumea ca am castigat", spun totul. Ca la "Revolutie", cand Caramitru ii dadea indicatii regizorale lui Dinescu "Mirceo, sa se vada ca lucrezi!"

Luciditatea lui Ion Iliescu a aratat limpede pozitia delicata a PSD-ului. Dupa patru ani de opozitie, partidul a obtinut doar 33%. Iar esecul PSD-ului ar fi fost si mai mare daca alegerile nu ar fi coincis cu minivacanta care a trimis electoratul dreptei departe de sectiile de votare.

In urma acestor alegeri, marii castigatori par a fi liberalii. Dincolo de faptul ca au obtinut un rezultat istoric, cel mai mare de dupa '90, liberalii isi joaca in aceste zile cea mai importanta carte. In primul rand, ei par a avea cele mai multe optiuni. Pot demonstra ca reprezinta adevarata dreapta, pot decide soarta viitorului guvern, pot arata ca sunt un partid cu adevarat responsabil sau pot intra in opozitie. De buna voie si nesiliti de nimeni.

Nici PSD si nici PD-L nu isi permit acest lux. Pentru ei, preluarea puterii a devenit o chestiune de viata si de moarte.

Ce este insa deranjat in aceasta perioada a "tatonarilor" este lipsa de viziune si strategie de negociere. Asa cum partidele si guvernele nu au avut niciodata o viziune politica pe termen lung, la fel nici politicienii nu au vreun plan de negociere. Totul se face "dupa ureche", la plesneala si noroc. Nimic nu mai conteaza acum decat guvernarea. "Ia tu asta, da-mi mie aia" si cu asta basta!

Singurele lucruri care se negociaza acum sunt interesele personale ale politicienilor. Si orgoliile lor. In numele nostru, al interesului national, ei isi negociaza viitorul lor. Noua nu ne ramane decat sa ne rugam ca interesele noastre sa coincida cat mai mult cu ale lor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#alegeri parlamentare 2008, #negocieri partide, #formarea guvernului, #rezultate alegeri parlamentare , #negocieri