Cazul Nastase ar putea activa clauza de salvgardare

Luni, 23 Iunie 2008, ora 15:16
2153 citiri
Cazul Nastase ar putea activa clauza de salvgardare

Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) "condamna vehement grava imixtiune a Parlamentului Romaniei in cazul Nastase", considerand ca astfel de actiuni pot activa clauza de salvgardare pe justitie.

"Decizia recenta a Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, care recomanda neinceperea urmaririi penale in cazul fostului prim-ministru Adrian Nastase, depaseste flagrant limitele mandatului acordat Parlamentului de catre Curtea Constitutionala. Odata cu aceasta decizie, asistam la transformarea parlamentarilor in judecatori si a Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in instanta extraordinara", informeaza un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Semnatarii acestuia considera ca, in mod nepermis, Comisia Juridica a facut aprecieri ce tin de corectitudinea intocmirii unor acte de urmarire penala, necesitatea unor probe, natura si incadrarea juridica a faptelor, respectiv asupra vinovatiei celor vizati.

"Prin aceasta recomandare, care vizeaza fondului dosarului, Parlamentul se substituie nepermis justitiei, singura care poate decide cu privire la existenta sau inexistenta unor fapte penale, respectiv cu privire la vinovatia persoanelor acuzate.

Aceasta este o incalcare grosolana a principiilor statului de drept care presupune separarea puterilor in stat si o imixtiune grava in actul de justitie", se plang reprezentatii coalitiei.

Initiativa pentru o Justitie Curata condamna, totodata, "decizia iresponsabila" de publicare pe internet a unor documente referitoare la dosare aflate in faza premergatoare urmaririi penale (faza nepublica), periclitandu-se, astfel, desfasurarea anchetei.

"Aceasta decizie contrazice, in mod evident, recomandarea adresata Parlamentului de catre Consiliului Superior al Magistraturii, privind asigurarea confidentialitatii dosarelor.

Aceste grave erori confirma faptul ca Parlamentul nu ar trebui sa aiba niciun fel de competente cu privire la desfasurarea anchetelor penale pentru ca si-a dovedit incapacitatea vadita de a respecta reguli elementare proprii procedurilor judiciare", se mai sustine in comunicat.

Prin aceste demersuri, Initiativa pentru o Justitie Curata crede ca Parlamentul Romaniei blocheaza anchetele penale si asigura "o stare de impunitate absoluta si permanenta" a intregii clase politice.

"Atragem atentia ca astfel de actiuni submineaza functionarea statului de drept si afecteaza, in mod grav ,increderea cetateanului in institutiile fundamentale ale statului.

De asemenea, aceste actiuni pot atrage activarea clauzei de salvgardare pe justitie, cu consecinte grave pentru Romania", mai precizeaza comunicatul de presa.

Initiativa pentru o Justitie Curata solicita, de asemenea, Consiliului Superior al Magistraturii sa reactioneze imediat, conform art. 133 alin. 1 din Constitutie, in scopul apararii independentei justitiei "grav afectata" de procedura aplicata de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

"Facem un apel catre plenul Camerei Deputatilor sa actioneze responsabil la momentul votului final si sa permita justitiei sa isi execite, fara imixtiuni, rolul prevazut de Constitutia Romaniei".

Initiativa pentru o Justitie Curata isi exprima, de asemenea, sustinerea pentru declaratiile transante ale Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania cu privire la incalcarea Constitutiei de catre deputatii juristi.

Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#Nastase, #Justitie, #dosar, #clauza, #salvgardare , #parlament