Presedintele Comisiei Juridice: Legea eutanasierii maidanezilor respecta cerintele europene si ale CCR

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 18:57
1456 citiri
Presedintele Comisiei Juridice: Legea eutanasierii maidanezilor respecta cerintele europene si ale CCR

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca (PC), sustine ca modificarile aduse saptamana trecuta proiectului de lege referitor la eutanasierea maidanezilor au fost facute cu respectarea stricta a cerintelor Curtii Constitutionale.

Declaratiile au fost facute pentru Ziare.com in conditiile in care, luni, 29 de senatori din toate formatiunile parlamentare cu exceptia UDMR, au depus o sesizare la Curtea Constitutionala in care acuza mai multe nereguli legate de adoptarea, saptamana trecuta, a legii care permite eutanasierea maidanezilor daca nu sunt revendicati sau adoptati timp de 14 zile de la prinderea lor.

Curtea Constitutionala discuta legea eutanasierii maidanezilor pe 25 septembrie

Deputatul Bogdan Ciuca (foto) nu a dorit sa comenteze sesizarea depusa luni la CCR deoarece nu a citit-o, dar a dat asigurari ca adoptarea legii s-a facut in conformitate cu cerintele Curtii, in conditiile in care legea respectiva fusese adoptata deja de Parlament, contestata la CCR inainte de promulgare si retrimisa la Parlament dupa ce magistratii curtii au decis ca anumite prevederi sunt neconstitutionale.

"Modificarile aduse saptamana trecuta sunt in conformitate cu respectiva decizie. Practic, ultima decizie a CCR spune ca trebuie sa fie stabilite care sunt procedurile, ordinea in care se aplica, iar eutanasierea sa fie pe ultimul loc. Asta cere Curtea si ne indica si articolul.

Modificarile aduse in ultima dezbatere parlamentara nu au facut decat sa se tina cont de decizia respectiva a CCR. De aceea noi nu am putut sa abordam, asa cum doreau unii reprezentanti ai societatii civile sau chiar unii parlamentari, alte aspecte vizand aceasta lege pentru ca eram intr-o procedura speciala, nu eram intr-o procedura normala, era o procedura de reintoarcere de la CCR si tehnica legislativa ne spune ca intr-o asemenea procedura nu se poate dezbate decat ceea ce vizeaza Curtea in decizie. Deci noi nu am putut sa dezbatem, practic, decat articolul care viza ierarhizarea procedurilor si criteriile, astfel incat eutanasierea sa fie trecuta in final", ne-a explicat presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.

Totodata, Bogdan Ciuca a reamintit faptul ca magistratii CCR au criticat inconsecventa legii.

"In legea veche se vorbea despre una sau alta dintre proceduri, de adoptie sau revendicare, se vorbea de capturare fara ca toate acestea sa fie ierarhizate, fara sa se spuna clar care e prima, a doua, a treia, a patra procedura. Iar Curtea spune ca nu e corect sa se lase la liberul arbitru al fiecarei autoritati, astfel incat unii sa lase liber la adoptii, altii sa eutanasieze imediat, fara revendicare, si asa mai departe.Noi nu am facut decat sa spunem ca mai intai se captureaza, se permite revendicarea, adoptia si, in final, daca nu sunt posibilitati financiare de cazare se trece la eutanasiere, asa cum, de altfel, spune si Conventia Europeana pentru drepturile animalelor", a completat deputatul PC.

Eutanasierea maidanezilor, o solutie adoptata de mult timp in alte tari - cum fac altii

Boli grave raspandite de maidanezi in Capitala medicului Oprescu Interviu

De altfel, seful deputatilor juristi a tinut sa sublinieze faptul ca legea respecta prevederile aceste Conventii.

"Acolo, nu se interzice eutanasierea, ci, din contra, se vorbeste despre eutanasiere dar in anumite conditii, care sunt prevazute si in legea romana. Respectiv, cu anestezierea totala a cainelui, fara sa sufere, doar de catre un cadru medical autorizat (adica medicul veterinar), pot asista si cei de la societatea civila etc.

Deci, din perspectiva legislatiei europene initiativa legislativa respecta toate prevederile, iar din perspectiva Curtii Constitutionale, respecta de asemenea toate prevederile, asa cum ne-au fost comunicate in ultima decizie. Nu am vazut motivele atacarii la Curte, dar va pot spune ca s-au respectat toate acele conditii pe care ni le-a ridicat spre dezbatere Curtea, cand a reintors legea in Parlament", a declarat deputatul Bogdan Ciuca.

Legea eutanasierilor maidanezilor votata in Camera Deputatilor martea trecuta va intra in dezbaterea judecatorilor Curtii Constitutionale pe 25 septembrie.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Bogdan Ciuca lege eutanasiere, #lege eutanasiere contestata CCR, #Ciuca eutanasiere maidanezi , #parlamentari