Despre onoare e vorba, domnilor politicieni! (Opinii)

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:41
3300 citiri
Despre onoare e vorba, domnilor politicieni! (Opinii)
Foto: blogspot.com

Mai toti marii nostri barbati de stat se feresc sa abordeze conceptul de onoare si asta dupa ce in spatiul public s-a acreditat ideea ca politica este o dama de moravuri indoielnice, desi prima profesie din lume n-a coborat niciodata stacheta atat de jos pe cat surata ei de comparatie.

Ei bine, iata ca onoarea revine, deocamdata cu pasi nesiguri: foarte multe dintre figurile de politicieni compromisi in ochii alegatorilor si-au gasit cu mare greutate un colegiu in care sa-si depuna candidatura, iar castigarea scrutinului este cat se poate de incerta. D

e aceea, nu este lipsit de interes sa vedem ca faptele nocive si cu repercusiuni asupra viitorului politic personal tin de onoare, adica de moralitate, de corectitudine, de cinste si de consecventa. Sa le enumeram.

1. Dezonoranta si ipocrita a fost reforma perorata ca ideal politic. Ea a ascuns in fapt luarea in stapanire a tuturor institutiilor statului de drept, motiv pentru care am asistat in vara, partial si acum, la un blocaj institutional, la protejarea privilegiatilor si a coruptilor, desi tocmai lupta impotriva coruptiei, inlaturarea blocajelor si anularea avantajelor, a privilegiilor conferite de functie si demnitate publica erau scopul declarat al reformarii statului, a educatiei, a sanatatii.

De aceea, s-a trecut la promovarea cu buna stiinta a non-valorilor, a incompetentilor, a amatorilor buni de gura, la politizarea tuturor functiilor bugetate de la femeia de serviciu pana la acelea de procuror, judecator, experti financiari si contabili.

2. Ipocrizia de a iesi din criza pe spinarea amaratilor sortii si de a salva bunastarea si averile conducatorilor iubiti prin tot soiul de tertipuri: diminuarea salariilor cu 25% in timp ce afacerile clientelei de partid erau tot mai infloritoare.

Si poate ca aceste curbe de sacrificiu ar fi putut fi intelese intr-o oarece masura, daca nu s-ar fi incercat motivarea prin minciuni sfruntate ca: avem nevoie de investitii pentru a salva economia, dar investitii nu s-au facut; ne trebuie austeritate, ni s-a spus, dar bugetele unor primarii, servicii secrete loiale, organe de forta si coercitie, ale Secretariatului General al Guvernului, Presedintiei, CCR, ale unor capi ai institutiilor centrale si locale au crescut ca-n vremurile de boom economic.

Facem economii la sange, dar cheltuim milioane si milioane de euro pe bunuri de uz personal ca parfumuri, creme, mancaruri si bauturi scumpe, masini noi, mobilier si perdele, calculatoare si plasme; statul slab nu mai poate suporta, cica, atata functionarime, de aceea au fost peste o suta de mii de concedieri, dar stupoare, locurile le-au fost indata ocupate de activistii de partid si oameni de incredere ai sefului, asa numitii "idioti utili" (Lenin)...

3. Exercitiile de imagine si notorietate, baile de multime, taierile de panglici, festivismul, mimarea starii de bine, a rasului, a bunelor intelegeri si a relatiilor tovarasesti sau gentilice: cumetrii, botezuri, nunti, iesiri la restaurante, dansuri cu fetele frumoase din ansambluri tiganesti sau taranesti, prezenta cotidiana la talk-show-uri, interviuri..., toate cu rolul de a ocupa spatiul public in dauna discutiilor despre politica sociala, economie, societate, cultura, educatie, spital napadite de o criza a carei perfidie nici azi nu e inteleasa.

4. Deprofesionalizarea, falimentarea industriei media, functionarea cu foarte mici exceptii doar a presei stipendiate de partide au luat o amploare nemaiintalnita nici in perioada de referinta a guvernarii Nastase.

In schimb, s-au inmultit peste poate televiziunile de partid, blogurile oamenilor politici, iar folosirea ofiterilor de presa sub acoperire, a mercenariatului, naimirea jurnalistilor, institutionalizarea zvonisticii si profesionalizarea zvonacilor au luat proportii imposibile in orice tara democratica.

Cea mai expresiva emblema a epocii pe care am dori-o apusa pentru totdeauna este insa fenomenul postacilor, al celor pusi sa spurce si sa-i injure pe jurnalistii profesionisti si pe cititorii care vor sa se informeze de la mai multe surse asupra realitatilor cotidiene.

Se intampla pe portalurile politice, pe forumurile de socializare. A se observa ca limbajul postacilor copiaza cu tot cu virgula batjocura facuta de jurnalistii de casa ai mai marilor zilei in ziare care exista doar in acest scop: de a injuria, a crea confuzie, de a lansa minciuni si acuze publice aiuritoare la adresa opozantilor politici.

CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
#onoarea omului politic, #cinste corectitudine consecventa, #democratie ipocrizie deprofesionalizare , #politica interna
Comentarii