Senatul a adoptat Legea Referendumului, pe care Iohannis a trimis-o la reexaminare. Presedintele ramane scos din schema

Luni, 26 Martie 2018, ora 18:37

   

Senatul a adoptat Legea Referendumului, pe care Iohannis a trimis-o la reexaminare. Presedintele ramane scos din schema
Senatul a respins cererea de reexaminare a presedintelui Iohannis si a adoptat Legea Referendumului, luni, prin care seful statului este scos practic din procedura de organizare a consultarii populare.

Senatorii au adoptat Legea pentru modificarea si completarea art.6 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului in forma trimisa la promulgare, cu 82 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si doua abtineri.

Presedintele Klaus Iohannis ceruse pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

"Cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului", prevede textul adoptat.

Proiectul a fost adoptat initial in Parlament in luna septembrie, dar actul normativ a fost atacat la CCR de parlamentari PNL si USR. In cuprinsul sesizarii, autorii obiectiei de neconstitutionalitate au sustinut ca legea contine norme care sunt de natura sa afecteze atributia Curtii Constitutionale de a se pronunta in termen de cinci zile de la adoptare asupra legii de revizuire a Constitutiei.

In acest sens, au aratat ca articolul unic pct. 2 din legea criticata stabileste in sarcina Parlamentului obligatia de a transmite Curtii Constitutionale legea de revizuire intr-un termen de doua zile de la adoptare.

Autorii sesizarii au criticat si faptul ca in lege se atribuie Guvernului competenta de a stabili, prin hotarare, data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei, desi acesta este un drept exclusiv al Parlamentului.

Curtea a admis, pe 3 octombrie, obiectia de neconstitutionalitate, iar Senatul si, apoi, Camera Deputatilor au reformulat textele.

Cererea de reexaminare si actul normativ vor fi dezbatute de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 8506 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
T. basilic
rank 5
Macar de l-ar trimite pe Johannis nu la sanie, ci sa-l inhame la...
...troika ruseasca, aia din Esenin potrivit versurilor "Hai cu troika amintirii-n trecut".
S-a paus si nemtalaul de-a curmezisul cand cu referendumul pentru reducerea numarului de daunatori din "Casa pooorului", pentru reducerea numarului de judete ca-si se bat c. in c. pe doua hartoage cu saura inghesuiti in Primarii ca-n caravana "Gipsy King's" si din ei habar n-au nici sa se iscaleasca.
N-a fost bun asa.
Vom ajunge sa aruncam din nacela tot, tot zburand la firul florilor de pastisor, cu c. prin beldiile tzarcului parlog, ba chiar sa sarim care-cum, de-a scaparii viitorului luminos al Telormanizarii cu strategii de Erdogan, ala de indeasa in borta puscariilor mintile ganditoare, cu calcaiul vinovate de inalta tradare ca nu-i duce mintea doar pana la colt si acolo-i lasa de izbeliste, ci au chiar viziuni de viitor.
Caci sa tranteasca si romanul macar paltonul, n-are cum, fiindca n-avem nici pufoaice.
Are asa de-o cantare cat il mai duc basicile de sub galci ca pe broasca :
"Ecaterina, esti dama bine, m-as da la tine, dar n-am palton".
30 de ani de jaf, sunt "piua, nu se pun" !
Mai vrea Dragnea o birjareala de inca 20 de ani.
"Si-apoi 'om vedea ca-i bine, si-apoi 'om vedea."
Vine acush legea cu defaimarea, urmeaza tradarea cu vorba, apoi niscai torturi intai sa vorbesti, apoi alte torturi ca sa taci, la urma plesneala peste zotca aluia ce nu scandeaza, doar se face, dupa cum toarna colegul de defilare, o dam apasat pe lozinci, caci, vorba aceea :
"Deviza pionierilor era "Tot inainte", fiindca tot inainte era mai bine.
Incapacitatea de a fi demn si liber e o tara inscrisa in noi de sute de ani.
Mi-e si sila sa mai amintesc ce spuneau odinioara romani ce au sfarsit prin ospicii, gulag, exil sau la gopnitza comuna din prea multa, din inversunata dragoste de oameni.
Reazem sfarsitul postarii intr-o vorba de om cu glagorie, trait in tzara unde talharii-s haiduci :
"Urat mi-o fo' omul pprost si lemnul stramb".
PS Indemn :
Impinge-ne Dragnea inapoi si de pe dinapoi, cu caciula in mana ca la pomana, ca "Bogdaproste"-om zice noi, nu tu.
Oameni smeriti, bre !
MatusaTamara
rank 5
Parsiva lege BELINA
Referendumul ar putea fi convocat doar de clica borfasilor.
Ca sa scape numitul Dragnea de puscarie nu vrea un referendum pe justitie.
nimbus
rank 5
Așa ..
Bravo !! La mai mare !!
rautzu
rank 5
este scos din procedura de organizare a consultarii populare
Așa incepe dictatura noi nomenclaturi, intai aruncă lături la cotarle, mai apoi le asmut impotriva celor ce au curajul să maraie ceva incontra. Nu e departe momentul partidului unic și mărețului său conducător interlop Dragnea.
Condamnarea cu suspendare a borfașului va fi ridicată la rang de virtute, precum Doftana lui Ceaușescu, precum și lupta sa in ilegaliste cu DNA-ul burghezo-moșieresc...
Regnul borfașilor analfabeți se intoarce...
Hamurabi
rank 3
Si ce consultare populara
mai e aia daca decide UN SINGUr personaj,politruc din cap pana in picioare.Opozitia avea rolul sa fie mai dinamica si coerenta nu sa faca circoteca cu telefoane bagate in ochi,foi de hartie si intors spatele.Nu observati ca nici manifestangii cei mai vehementi nu mai cred in aceste nemernicii.Poporul trebuie sa faca o noua revolutie care sa duca pe toti politrucii de dupa 89 de la primari la presedinti direct in puscarii.Daca faceau asta in 90 cu membrii PCR alta era astazi situatia.
lia_stoenescu
rank 5
Bun asa! Mergem repede si sigur
inapoi!
hello
rank 5
Toate masurile si legile venite de la infractorii
de alde psd sunt dubioase ! Niciodata nu au propus lucruri cinstitite care sa sustina fapte si date corecte ... Deci toate legile propuse si votate de aceasta majoritate de mafioti corupti vor trebui analizate si refacute intr-un viitor parlament cu mut mai putini penali !
Bgan
rank 1
Yesmen
Incă odata
Matematică....
Motto–ul lui Moisil : "Legile tării nu–i interzic nimănui să fie imbEcyl"
Ce urmăresc pcr/psd/alde sa arate intregii lumi, cum pot fi de slugarnici. Legea asta nu e citită de marea majoritate a romanilor și de aceea ei spera ca nu avea efect in MASS media.
Hamurabi
rank 3
Pentru restabilirea adevarului istoric,
Ihannis=membru pcr sef Bob al Inspectoratului scolar.
Terminator2014
rank 5
Hamaila...iar?
Si toti ailali, in frunte cu pretinii tai dracnea si tradi au fost sfinti!
Ia zi, viloiul din ce bani????
Auzi, adevaruli istoric...adevarul istoric e ca asia distrug tara cu buna stiinta sa se scape de parnaie si tu o dai cu diversiunea.
Daca Johannis nu se ducea sa il traga de urechi pe grindeanu la OUG 13, problemele erau rezolvate deja si Romania era inapoi cu 30 de ani...asa ca ia mai lasa-ne ca pute tare tot ce debitezi.
MatusaTamara
rank 5
Mai rasfirati, tovarasi, mai rasfirati !
.
Sulampahar
rank 4
Nu stiu daca multi stiu, dar in multe state americane,
este suficient un numar minim de semanaturi ale cetatenilor (cu adresa si alte date de itentificare) pentru a declansa un rferendum. Nici parl;amentul, nici guvernatorul, nici Dragnea si nici Iohannis nu au cum sa se impotriveasca. Pragul variaza de la stat la stat, in special in functie de numarul populatiei. Judiciarul poate intervenii pentru a aproba limbajul (formularea intrebarii de pe bilet). Mai tarziu, daca legea trece la referentum, unii o pota ataca la judiciar, sau nu. Votatul propriu-zis nu se face in saptamana de la pastele cailor, ci, de obicei, la data urmatoarelor alegeri programate: ca o intrebare aditionala.
Asa ca Iohanis , Dragnea si altii nu au inventat ei roata, si nici nu sunt indispensabili pentru a declansa un referendum.
Spunanad toate astea, ramane de discutat cat de efectiva este legiferarea prin gloata (adica democratie participativa fata de democratie reprezentativa).
ggPushy
rank 5
E FOARTE EFECTIVA!Ce preferi:Cetateanul sa decida sau Altii ?
Salve!

Altii fiind HOTII din partide si parlament!Democratia parlamentara este CALEA SIGURA SPRE TOTALITARISMUL PARLAMENTAR,generat de dictatura partidului majoritar aflat la putere,ales sau de coalitia in cauza.Este cea mai paguboasa democratie ,plina de riscuri si de esecuri democratice.mai ales in tarile corupte,inculte si subdezvoltate (suna cunoscut?)!

Democratia DIRECTA ,NU decide nimeni pentru nimeni,toti decid si cum se decide ,asa se face.S-a decis GRESIT,se face alt referendum.ELVETIA are zec/sute de referendumuri anual.PENTRU ORICE!Si politicienii le includ in legi,asta-i jobul lor!ALTFEL nu sunt alesi!Referendumul cetatetenesc e obligatoriu sa fie implmentat!Nu e consultativ ca-n democratia "originala",unde are ZERO valoare!Orice referendum in Romania ESTE INUTIL,repet orice referendum,deoarece PARLAMENTUL NU E OBLIGAT SA-L PROMULGE!E clar odata?Si ca atare e NUL CA VALOARE JURIDICA ORICE REFERENDUM ,DE ORICE TIP IN ROMANIA!INUTIL COMPLET!

IN ELVETIA are putere de lege!Democratia perfecta exista in USA si-n Elvetia,si sunt doua tipuri diferite de democratii.Urmeaza Anglia,Japonia,germania,Suedia,Norvegia,Danemarca,Finlanda.Restul sunt slabe (Franta,Spania),dezastru (Italia,unde Mafia a condus TOTAL si conduce inca,o democratie esuata ,dar ceva mai evoluata decat cea din Columbia),iar restul practic SUNT REGIMURI NEDEMOCRATICE ,in diverse grade.In Romania e Dictatura Personala a lui Dragnea.A fost dictatura parlamentara,a fost dictatura PSD acum avem produsul final dupa Congresul XV PCR/PSD,2017 !
Sa mai continuu?Sper ca m-am facut inteles...

gg
Sulampahar
rank 4
Nu este foarte clar.
Cand am scris nota, m-a refeream, printre aletel, la un articol din The Economist din 2009. Se refera la faptul ca unul dintre cele mai prolifice state in a permite refrendumuri este California, si dupa zeci de ani de legi adunate, a cam iesit un talmes balmes...vezi dumitale, si boborul, in mintea lui, trece de la o moda la alta: in anii 50 sa fii casatorit era bine, in anii 80 vroiau legi sdespre video-player-uri, acum e la mode sa nu fi casatorit, iar fesbucul este la mare pret si marihuana precum sucul de portocale. Mentalitatea schimbatoare a poporului se va reflecta in ce intitiative pornesc si voteaza. Copii astia care ies din liceu acum vor putea trece un referendum cum ca posesia de smartphone este un drept al omului. Daca te descurci in engleza, articulul original explica mult mai bine: https://www.economist.com/node/13649050
nimbus
rank 5
Ooaauu ...
Vă scrieți aprecieri intre voi ? Tare !! Sunteți tura de seară ? 😃😃😃
niculaeda
rank 5
@Sulampahar(ca placa la octogenar) 19.12
- si crezi ca platou' anteneitreihd(cum altfel) al raspopitului dator la patron , e suficient pentru a-i gazdui pe initiatori !? :o(((

"Senatul a adoptat Legea Referendumului, pe care Iohannis a trimis-o la reexaminare. Presedintele ramane scos din schema"
Hamurabi
rank 3
@Terminator 2014,
nu ma las pana nu ii fac pe angajatorii tai sa te dea afara de pe aici.Ca oricum nu reusesti sa ma combati,angajatorii stiu bine ca nu am contract cu nimeni.Nu am depus efort ca era iarna si te trimiteau ca pe Bot sa stai cu pancarta-n frig.Acum da iarba si poti dormi prin Parcul Operei.
Terminator2014
rank 5
Baiete e vai de capul lu' matale
Ti-am mai explicat si tie si la alti trolli ca nu datorez nimic nimanui si fiind propriul meu sef, cred ca ar fi foarte greu sa ma concedieze cineva...pe cand pe tine nene, la cum scrii cred ca nu mai prea ai sanse sa ramai in post.
Deci reiau: care e diferenta intre Johannis si tradi sau dracnea dpdv a ce-au fost inainte de '89? E vreunul dintre ei vreun opozat de regim? Hai las-o...
Deci cum e cu vila? Din ce bani?
Kogaion78
rank 2
....pffff....l-au scos din ckema...si acuma fac referandumu ala de
..."intrajutorare" gheori!.....io nu zik sa nu puna casatoria traditionala direct in conshtitutie......da' sa le dea si la astia "micii" o fitzula laica acole....de-aia de concubinaj.....ca vai de ei saracii...si-o iau si pe la spate si le da si "nevasta" in cap dup aia......
nic-mar
rank 5
Legea Referendumului
Exista un Referendum valabil neaplicat , Parlament cu 300 de membri . Este jenant ce face astazi acest sparlament ,condus de penali .
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor