Akos Mora: Chiar daca am plecat, problemele Parlamentul raman. De ce a demisionat

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 19:00
1376 citiri
Akos Mora: Chiar daca am plecat, problemele Parlamentul raman. De ce a demisionat
Foto: tirnaveni.ro

Liberalul Akos Mora, care a demisionat in aceasta saptamana din Senat in timpul discutiilor pe marginea deciziei definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul sau de incompatibilitate, a declarat joi, la Targu Mures, ca desi a plecat din Parlament, problemele acestui for vor ramane aceleasi.

"Si daca am plecat din Parlament, problemele Parlamentului raman in continuare aceleasi si un motiv de baza al justificarii de a mai face politica in Parlament este ca noi, ca si parlamentari, nu reusim sa ne indeplinim atributiile prevazute de art. 61 al. 1 din Constitutie in care se spune foarte clar ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare din tara.

In acest atribut principal conferit de Constitutie, Parlamentul nu poate face nimic pentru ca peste 90% din legislatie este generata de Guvern si este doar legalizata ulterior de Parlament, ori in conditiile in care parlamentarilor li se refuza permanent initiativele legislative, chiar putem sa ne intrebam care mai este rolul nostru acolo. Datorita acestei goane dupa voturi si dupa imagine nu conteaza fondul, ci mai mult forma", a sustinut Akos Mora intr-o conferinta de presa.

Acesta a spus ca situatia de marti, din Parlament, cand a demisionat, a creat o imagine in care "toata lumea pierdea indiferent de rezultatul la care s-ar fi ajuns in acea zi".

El a aratat ca daca ar fi castigat in tipul votului, presa l-ar fi acuzat ca e aparat de partid, iar daca s-ar fi votat pentru incetarea mandatului sau "am fi fost in situatia in care s-ar fi adaugat o pagina rusinoasa din istoria Parlamentului in care trebuia votata o decizie ilegala si neconstitutionala".

"Daca as fi castigat la vot as fi fost in situatia in care presa ar fi continuat si ar fi spus ca 'iata, unii parlamentari sunt aparati de partide', respectiv de valul schimbarii, de aceea am decis ca cel mai bun mod de a inchide si de a rezolva aceasta situatie este sa demisionez tocmai pentru aceasta idee, de a da un semnal puternic continuarii acestor schimbari si acestor reforme pe care toata lumea le asteapta.

Desi toate argumentele juridice si legale sunt de partea mea, am luat aceasta decizie in ideea in care acest model sa fie preluat ca gest de onoare de catre toti politicienii si in general de catre toti cei care sunt in spatiul public", a spus Akos Mora.

Akos Mora si-a dat demisia din Parlament: Nu voi mai sta prea mult in politica

Acesta a spus ca articolul 147 aliniat 7 din Constitutie spune ca deciziile CCR sunt obligatorii si au puteri numai pentru viitor si ca astfel decizia din luna iulie la care s-a facut referire in cadrul proiectului de hotarare de incetare a mandatului sau "nu ar fi putut fi aplicata retroactiv, deci, din punct de vedere legal nu aveam niciun fel de problema de incetare de mandat".

"Alta minciuna despre care s-a vorbit foarte mult in spatiul public este ca as avea o decizie de condamnare, este o mare minciuna pentru ca termenul de condamnare se foloseste in situatii penale ori eu nu am asa ceva, respectiv decizia prin care s-a respins recursul meu in raportul cu ANI se refera foarte clar la calitatea de fost consilier judetean si e o decizie la care din pacate nu am putut sa ma apar in instanta, la Inalta Curte nu am avut nici macar ocazia o data sa imi probez nevinovatia si astfel s-a ramas cu aceea decizie definitiva de incompatibilitate.

Acea decizie asupra calitatii de consilier judetean nu avea cum sa se rasfranga asupra mandatului de senator, in schimb presiunea era atat de mare incat probabil ca nu s-ar fi incetat acest subiect nici in viitorul apropiat si consider ca acest subiect trebuie inchis si trebuie sa mergem mai departe pentru ca avem foarte multe alte lucruri de facut", a sustinut Akos Mora.

El a precizat ca pe un caz similar Parlamentul European a respins solicitarea ANI de incetare a mandatului europarlamentarului Mircea Diaconu.

"Acolo, vocea populismului nu a fost atat de puternica ca la noi. Noi nu am avut curajul sa facem acest lucru pentru ca intrasem intr-o capcana si intr-un cerc vicios al unor raspunsuri populiste la niste stimuli populisti", a accentuat Akos Mora.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Akos Mora probleme Parlament, #Akos Mora demisie Parlament, #Akos Mora probleme incompatibilitate , #Senat