Cetateni cu mai multe drepturi

Duminica, 16 August 2009, ora 23:59
4851 citiri
Cetateni cu mai multe drepturi

Zilele acestea ma uit la televizor si am senzatia ca traiesc intr-o societate impartita in doua clase - bugetarii si fraierii. Criza asta odioasa ne-a aratat ca in Romania (si poate nu doar aici) exista cetateni cu mai multe drepturi si acestia lucreaza pentru stat.

Guvernul, caruia i-a ajuns proverbialul cutit la os (partial si din propria vina), incearca sa stranga cureaua. Si cum prezedentialele bat la usa, nu poate sa treaca la concedieri masive, oricat de inutili si bine platiti ar fi unii oameni din aparatul birocratic cel obez. Asa ca a venit cu ideea nastrusnica de a comasa agentii si a desfiinta posturi deja vacante (praf in ochi) si a-i obliga pe toti bugetarii sa-si ia concediu fara plata, fiecare cate 10 zile.

Cu aceasta masura, sindicatele parca au luat foc. Nu se vorbeste decat despre cum bugetarilor le vor suferi pensiile si cum aceasta masura este ilegala. O fi. Insa cand tara se indreapta vertiginos spre prapastie si tot salariatul obisnuit de la privat doarme cu grija ca maine poate va fi anuntat ca nu mai are de lucru, e de-a dreptul ilar si stupid sa vorbesti de siguranta unei pensii.

Teoretic Codul Muncii e acelasi pentru toti, insa in realitate sa-i diminuezi venitul unui angajat de la stat sau sa il concediezi este mult mai greu decat la privat, pentru ca peste tot exista puternicele sindicate gata sa sara in ajutorul bugetarilor dezavantajati si discriminati.

La privat, s-a trecut demult la concedii fara plata, disponibilizari si somaj tehnic, pentru ca patronul nu mai face fata costurilor. Nu mai exista prime de sarbatori sau de vacanta, bonusuri pentru depasirea target-ului, spor de vechime. Ca sa nu mai vorbim de bani de chirie sau haine si de sporuri de zambet.

"Fericitii" care nu sunt dati afara lucreaza peste program si in weekend, pe aceiasi bani sau mai putin, ca sa acopere si munca celor disponibilizati. Daca insa ai norocul sa fii angajat la stat, ti se platesc si orele suplimentare si weekend-urile lucrate. Si daca nu, exista intotdeauna maretul sindicat care sa faca scandal si sa ameninte cu greva, pentru acesti bani, ca in cazul politistilor, de exemplu.

La patron, daca nu-ti convine ceva, iti cauti alt loc de munca, nu stai sa negociezi cu sindicatul.

Medicii sau profesorii sau functionarii de la ghisee se plang ca au salarii mici, comparativ cu importanta muncii prestate. Nimic mai adevarat. Dar tot ei uita sa mentioneze ca-si suplimenteaza, dubleaza sau chiar tripleaza aceste venituri din atentii, meditatii si clasica spaga, pentru ca omul de rand are nevoie de ei si, stiind asta, profita. In plus, acum, in criza, nu e momentul sa se faca dreptatea sociala asteptata de 20 de ani.

Mai mult, sa nu uitam: salariul mediu in domeniul bugetar e cu 20% peste mediul privat.

Cei care plang acum pentru aceste 10 zile de concediu fara plata nu se gandesc ca statul are nevoie de aceste economii la buget si ca alternativa ar fi disponibilizarea, masura mult mai drastica si mai nepopulara, putin probabila in an electoral. Sau majorarea taxelor.

Daca ne uitam peste granita, criza din Ungaria a fost combatuta cu o crestere a TVA pana la 25%. Asta doriti, domnilor sindicalisti? Pentru ca un TVA mai mare inseamna scumpiri pe toate planurile de la alimente la curent electric.

Daca marim alte impozite aplicate firmelor, o sa moara in chinuri si firava economie care mai misca si atunci sa vezi scadere economica de peste 10%.

Asa ca e simplu: cei carora nu le convine situatia de la stat au o varianta foarte usoara si chiar corecta - sa-si dea demisia si sa incerce sa se angajeze la particular.

Cand o sa vada competitia pe de piata muncii si o sa inteleaga calvarul de a nu fi cetatean cu mai multe drepturi, o sa se intoarca la stat cu coada intre picioare rugandu-se sa ii lase in concediu fara plata numai 10 zile.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#bugetari privilegii, #bugetari concediu fara plata , #stiri politice
Comentarii