Povestea unui supravietuitor al Holocaustului. "Daca esti singur esti pierdut, eram convins"

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 22:32
3830 citiri
Povestea unui supravietuitor al Holocaustului. "Daca esti singur esti pierdut, eram convins"
Dabid Saranga, ambasadorul Israelului la Bucuresti si Octavian Fulop supravietuitor al Holocaustului FOTO David Saranga

Ambasadorul Israelului in Romania, David Saranga, a organizat joi, la resedinta sa, un eveniment dedicat comemoraƒrii Holocaustului, la care l-a invitat sa-si spuna povestea pe unul dintre supravietuitorii lagarelor Germaniei naziste, Octavian Fulop.

"Astazi, ziua de amintire a Holocaustului in Israel, onoram memoria celor 6 milioane de evrei umiliti, torturati si ucisi in urma cu opt decenii.

Anul acesta se implinesc 80 de ani de la inceputul operatiunilor de ucidere in masa a evreilor. Memoria ramane vie doar daca o persoana o transforma in ceva relevant pentru sine.

Astazi am organizat acest eveniment special, 'Zikaron BaSalon', care se traduce prin 'Amintiri din sufragerie'.

Intr-un cadru intim, un supravietuitor al Holocaustului este invitat sa isi spuna povestea pentru ca memoria acestei tragedii sa fie transmisa mai departe generatiilor tinere. Povestea sa este despre un trecut teribil pe care noi avem datoria sa il aducem mai departe", a spus Saranga.

Octavian Fulop, supravietuitor al lagarelor de concentrare si exterminare ale Germaniei naziste, a evocat momentele grele prin care a trecut in anii Holocaustului. Acesta este originar din Transilvania, iar cand a ajuns in lagar era copil, avea 13 ani si jumatate. Parintii lui au murit in acele lagare.

"Pentru mine acest eveniment a fost un dezastru. Am pierdut parintii, am pierdut rudele, am pierdut prietenii, singurul din toata familia mea, nu stiu cati sunt, 50 - 60, sunt singurul supravietuitor care a fost in lagar.

Am realizat o familie, am un fiu, am doi nepoti, sotia am pierdut-o anul trecut dupa 66 de ani de casatorie. Una din marile mele mandrii e ca sunt contemporan al renasterii poporului meu din cenusa, asta e un lucru mare, ca dupa doua milenii s-a refacut Statul Israel, visul nostru milenar, sigur, prin jertfa mare a fiilor sai, din care foarte multi au dat jertfa suprema.

Acest camin al nostru pe care il avem astazi ocupa un loc mandru in marea familie a popoarelor si ne asigura ca ce s-a intamplat, acea crima odioasa, Holocaustul, unicul in istoria omenirii, nu se va mai putea intampla", a afirmat Fulop.

El a mentionat ca din Transilvania de Nord au fost deportati circa 140.000 de evrei, din care au supravietuit 10%, iar la ora actuala in Romania mai sunt 25 de supravietuitori ai lagarelor germane.

"Mi s-a pus intrebarea daca atunci cand eram in lagar mi-am pierdut sau nu mi-am pierdut credinta. Credinta nu am pierdut-o niciodata in Dumnezeu.

Am avut convingerea ca voi supravietui. Veneau femei la sarma ghimpata, care era incarcata cu curent electric si puneau mana si se sinucideau.

Foarte multe sinucideri erau, dar niciodata nu mi-am pus problema sa ma sinucid, nici in cele mai grele conditii, copil fiind.

M-a ajutat Dumnezeu si niciodata nu am fost singur, intotdeauna am avut un fel de echipa, colectiv, si dupa eliberare si inainte de eliberare. Asta era salvarea. Daca esti singur esti pierdut, eram convins", a spus Octavian Fulop.

Intrebat daca i-a iertat pe cei care au facut acele atrocitati, Fulop a raspuns: "In acel moment, cand eram acolo, pierzi parintii, pierzi rudele, pierzi prietenii, si nu in orice fel, prin gazare, nevinovati, ei nu au morminte (...), sigur ca in acea judecata, spun ce am simtit in acel moment, dupa eliberare aveam o ura in mine, sa fiu sincer. Acum judec altfel. La ora actuala nu pot considera vinovat intregul popor german.

Dar cei care au ordonat, cei care au fost calai, pe acestia nu ii pot ierta niciodata, toata viata. Adica sunt oameni nevinovati, dar pe cei care au fost calai, cei care au dat ordin, ca si calaul a mers pe baza unui ordin, asta nu am putut ierta si nu iert. Pentru mine e imposibil".

La eveniment au participat, printre altii, presedintele Senatului, Anca Dragu, presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, senatorul PSD Titus Corlatean si ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 23 aprilie, România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#david saranga, #Holocaust, #Octavian Fulop , #stiri politice