IPP: Doar 10% din parlamentari sunt femei

Vineri, 20 Martie 2009, ora 07:50
1677 citiri
IPP: Doar 10% din parlamentari sunt femei

Numarul femeilor care au fost alese in noul Parlament este foarte mic, astfel ca din 137 de senatori, doar opt sunt femei, patru apartin aliantei PSD+PC, trei PD-L si unul de la PNL.

Doar 46 dintre cei 471 de parlamentari alesi in noiembrie sunt doamne, arata un raport al IPP asupra noului Legislativ.

40% dintre alesi au doctorat, in timp ce toti senatorii au cel putin studii universitare, informeaza Cotidianul.

Lia Olguta Vasilescu este singura femeie care conduce o comisie permanenta din Senat, este presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse. O alta femeie aflata in structura de conducere a unei comisii este Sorina Placinta, PD-L, vicepresedinta Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.

Din 334 de deputati, 38 (11,3%) sunt femei, iar o femeie - Roberta Anastase (PD-L) - se afla chiar in fruntea institutiei. 14 deputate fac parte din alianta PSD+PC, 12 sunt membre PDL, 8 PNL, doua apartin grupului minoritatilor si doua sunt reprezentantele UDMR.

Aproximativ 40% dintre parlamentarii legislaturii precedente au obtinut un nou mandat in noiembrie 2008, 186 de deputati si 72 de senatori nemaifiind niciodata in Parlament. 21 de deputati din perioada 2004-2008 au devenit senatori, in timp ce doar sapte fosti senatori au facut rocada catre Camera Deputatilor.

O data cu recastigarea vechiului loc, 96 de parlamentari au decis sa isi schimbe comisiile de specialitate. Tot la categoria parlamentarilor realesi s-a constatat ca 16 dintre deputati si-au schimbat apartenenta la grupul parlamentar, in aceasta situatie aflandu-se cinci senatori.

In ceea ce priveste studiile absolvite de catre parlamentari, IPP arata ca 40% dintre senatori au obtinut titlul academic de doctor, in timp ce alti 37% au efectuat alte forme de studii postuniversitare. La Camera Deputatilor, proportia doctorilor este de 42%, iar 54% sunt licentiati sau absolventi de master. Exista si trei deputati care au doar diploma de bacalaureat, toti de la PD-L: Costica Canacheu, presedintele Comisiei de aparare, Silviu Prigoana si Lucian Rivis-Tipei.

Majoritatea deputatilor sunt avocati, juristi sau economisti. Alesii au ocupat functii in administratia locala sau centrala inainte sa ajunga in Parlament.

Cel mai tanar deputat are 26 de ani

Referitor la intinerirea clasei politice, IPP a observat ca media de varsta a parlamentarilor a ramas aproximativ aceeasi, comparativ cu Legislativul ales in 2004: intre 50 si 60 de ani la Senat si intre 40 si 50 de ani la Camera Deputatilor. Cel mai tanar deputat este pesedistul Adrian Mocanu (26 de ani), iar cel mai varstnic este Aurel Vainer (77), din grupul minoritatilor.

In Senat, la extreme se afla pedelistul Iulian Urban (34 de ani) si pesedistul Sergiu Nicolaescu (79 de ani). Exista si un nucleu al veteranilor Parlamentului care au o prezenta continua din 1990 sau 1992.

Cel mai vechi parlamentar PD-L este Radu Berceanu, din 1990, iar de la PSD, Adrian Nastase si Bogdan Niculescu-Duvaz, prezenti si ei de la inceputul parlamentarismului postrevolutionar. De la PNL, cel mai vechi este Crin Antonescu, parlamentar din 1992.

Insa cel mai mare numar de parlamentari veterani il are UDMR: Frunda Gyorgy, Marko Bela, Verestoy Attila, Kerekes Karoly, Marton Arpad, Varga Attila sunt in Legislativ din 1990, iar alti doi sunt din 1992. Studiul arata faptul ca votul uninominal nu a produs schimbari majore in modul in care este structurat Parlamentul.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Institutul Politici Publice, #femei alese Parlament, #numar redus , #senatori
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Dacă nu avem FEMEI CAPABILE decît să fie REMORCA BĂRBAŢILOR în POLITICA ROMÂNEASCĂ asta nu înseamnă să le ÎMPINGEM în faţă că aşa zice Coana`EUROPA