Demisie la nivel înalt în SUA din cauza sprijinului pentru Israel în conflictul cu Hamas: ”O asistență ucigașă continuă”

Joi, 19 Octombrie 2023, ora 16:04
8147 citiri
Demisie la nivel înalt în SUA din cauza sprijinului pentru Israel în conflictul cu Hamas: ”O asistență ucigașă continuă”
Joe Biden și Benjamin Netanyahu, în Israel FOTO Twitter

Un oficial de la Departamentul de Stat, Josh Paul, care a muncit peste 11 la Biroul Afacerilor Politico-Militare, şi-a anunţat demisia, pe LinkedIn, din cauza abordării administraţiei lui Joe Biden a războiului israelului în Fâşia Gaza, relatează CNN.

Josh Paul a scris miercuri, într-o postare pe LinkedIn, că a demisionat ”din cauza unui dezacord politic privind asistenţa noastră ucigaşă continuă acordată Israelului”.

”Vreau să fiu clar. Atacul Hamas în Israel nu a fost doar o monstruozitate. A fost o monstruozitate a monstuozităţilor. Cred că o eventuală escaladare a unor grupări cu legături cu Iranul ca Hezbollah sau a Iranului însuşi ar fi o altă exploatare cinică a tragediei actuale. Însă cred în adâncul sufletului meu că răspunsul pe care Israelul este pe cale să-l dea şi odată cu el susţinerea americană a acestuia şi a statu-quoului ocupaţiei nu vor face decât să adâncească suferinţa atât a israelienilor, cât şi a palestinienilor”, a scris el pe reţeaua de socializare.

Josh Paul consideră reacţia administraţiei americane ”dezamăgitoare” şi ”în întregime nesurprinzătoare”.

”Răspunsul acestei administraţii - şi totodată a unei mari părţi a Congresului - este o reacţie impulsivă, construită pe confirmarea părtinirii, comodităţii politice, falimentului intelectual şi inerţiei birocratice”, denunţă el.

”Zeci de ani ai acestei abordări au arătat că securitate în schimbul păcii nu conduce nici la securitate şi nici la pace. Adevărul este că o susţinere oarbă a unei părţi este distructivă pe termen lung pentru interesele popoarelor celor două părţi”, acuză el.

El spune că nu poate lucra să susţină un set de decizii politice privind trimiterea de armament, pe care le respinge drept ”oarbe, distructive, nedrepte şi în contradicţie cu valorile pe care le afişăm public”.

Fostul angajat al Departamentului de Stat a declarat pentru ziarul The New York Times că garanţiile juridice menite să împiedice ca armament american să ajungă pe mâna unora care încalcă drepturile omului eşuează, având în vedere că Statele Unite susţin Israelul care a tăiat apa, hrana, îngrijirile medicale şi electricitatea Fâşiei Gaza.

”Există un moment în care poţi să spui ”bun, ei, bine, ştii, nu mai depinde mine, dar ştiu că Congresul va interveni””, a declarat el pentru NYT.

”Dar, în acest caz, Congresul nu face nimic semnificativ, nu există niciun alt mecanism de control, nu există niciun alt forum de dezbateri, iar aceste lucruri au contat în decizia mea”, a mai spus Josh Paul.

Departamentul de Stat, contactat de CNN, a refuzat să comenteze cu privire la ”probleme legate de personal”.

Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o „ultimă şansă” înaintea atacului planificat asupra...
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a bombardat în timpul nopţii nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, provocând panică printre locuitori şi...
#razboi Israel Hamas, #Razboi Israel Gaza, #demisie, #Departament de stat SUA , #SUA