Războiul Hamas provoacă antipatia lumii arabe față de Israel. Pericolul unei ciocniri a civilizațiilor

Sambata, 14 Octombrie 2023, ora 05:30
11584 citiri
Războiul Hamas provoacă antipatia lumii arabe față de Israel. Pericolul unei ciocniri a civilizațiilor
Musulmanii din Israel se roagă la moscheea Al Aqsa din Ieruslaim FOTO: FT

Războiul declanșat de gruparea Hamas stârnește antipatia lumii arabe față de Israel, dezgropând conflicte vechi din regiunea Orientului Mijlociu.

Criza provoacă solidaritate cu palestinienii după decenii de conflict, în ciuda atrocităților grupului militant. Însă pericolul escaladării conflictului dincolo de granița israeliană poate provoca ciocnirea civilizațiilor, așa cum a prevăzut scriitorul Samuel Huntington în celebra sa carte, cu ani în urmă.

În timp ce israelienii își plângeau morții și se străduiau să se împace cu cea mai întunecată zi din istoria statului evreu, rețelele de socializare arabe zbârnâiau cu variații ale propriei sale interpretări asupra atacului mortal al Hamas: „Prison Break”, potrivit Financial Times.

Postările virale reflectă câți oameni din lumea arabă au fost ambivalenți sau au susținut în mod deschis atacul brutal al Hamas, profitând de moment pentru a-și exprima solidaritatea cu cauza palestiniană.

Războiul din Israel complică lupta din Ucraina pentru Putin și Zelenski: Legături neștiute din spatele ușilor închise

Mulți dintre cei care postează pe rețelele de socializare au ales să ignore imaginile cu atrocitățile comise de luptătorii Hamas, care au ucis peste 1.200 de persoane, inclusiv femei și copii, și au răpit zeci, potrivit oficialilor israelieni.

Oficialii și analiștii arabi spun că răspunsul este de așteptat pentru un popor care timp de 75 de ani a văzut Israelul implicat în conflict cu palestinienii, discriminându-i și ocupându-i pământurile, în timp ce construia o armată care a învins armatele arabe.

„Nu sunt surprins, sunt descurajat, pentru că ceea ce a făcut Hamas a fost absolut barbar și nejustificat, dar arabii doar văd ceea ce vor să vadă”, a spus un analist arab. „Au dus la pierderi importante, mizerie și umilință, așa că nu ignoră ceea ce se confruntă cealaltă parte.”

Întărirea sentimentului că atacul a fost efectuat de o facțiune palestiniană care a reușit să încalce barierele de securitate din săraca Fâșie Gaza pentru a oferi o lovitură usturătoare celor mai puternice forțe de securitate din Orientul Mijlociu. Arabii și activiștii pentru drepturile omului au descris de mult Gaza drept o „închisoare în aer liber”.

Dar, în cele din urmă, reacția a reflectat modul în care decenii de conflict i-au învățat pe mulți arabi și israelieni să se dezumanizeze reciproc. Ostilitatea se întinde până la nașterea statului evreu în 1948 – pe care palestinienii o numesc Nakba, sau catastrofă, deoarece câteva sute de mii de oameni au fost strămutați.

Va trece războiul dincolo de granițele Israelului?

Hamas a comis atrocități împotriva civililor. Guvernele arabe au făcut și declarații de susținere a palestinienilor. Ei au condamnat violența, dar au subliniat tratamentul de către Israel a palestinienilor drept cauza principală a atacului Hamas, care a perturbat eforturile SUA și Israelului de a promova legături mai mari între statul evreu și națiunile arabe.

„Conflictul a scos la iveală mitul că Israelul nu are nevoie de pace cu palestinienii și că ei o pot crea cu restul lumii arabe”, a spus Marwan Muasher, un fost ministru de externe iordanian. „Acesta a fost un mit și asta a dovedit-o.”

Diplomații au spus că sentimentul arab nu se referă la sprijinul pentru Hamas - este văzut ca o facțiune extremistă aliniată Iranului de multe state și popor arab - ci despre solidaritatea cu palestinienii, în special cu cei blocați în Gaza. „Este un precedent care îi inspiră pe mulți din regiune, pentru că situația era pur și simplu insuportabilă în teritoriile palestiniene și nimeni nu a fost atent la asta”, a spus un oficial arab.

Diplomații și analiștii arabi spun că ostilitatea arabă față de Israel a crescut de când prim-ministrul Benjamin Netanyahu a format cel mai radical guvern de extremă dreapta al statului evreu, la sfârșitul anului trecut. Sentimentele sunt exacerbate de situația a 2,3 milioane de palestinieni înghesuiți în Gaza, Israel și Egipt controlând punctele de intrare în Fâșia Gaza de coastă.

Fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului a început: Lumea se va da peste cap VIDEO

„Există un guvern israelian radical și rasist, există o Autoritate Palestiniană [în Cisiordania] care are foarte puțină credibilitate în rândul poporului său și există o comunitate internațională care practic a ignorat problema palestiniană, în special Statele Unite”, a spus Muasher.

Iordania și Egiptul, care ambele se învecinează cu Israelul, au avertizat de mult despre riscurile ignorării problemei palestiniene, în timp ce administrațiile succesive ale SUA au împins statele arabe să normalizeze relațiile cu Israelul. Până de curând, Egiptul și Iordania erau singurele două națiuni arabe care aveau relații diplomatice depline cu statul evreu.

Dar în 2020, fostul președinte american Donald Trump a intermediat tranzacții care au dus Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan și Maroc să stabilească relații diplomatice cu Israelul. Toate sunt națiuni care nu au granițe cu Israelul și nu au luat parte la războaiele arabe împotriva statului evreu.

În Egipt și Iordania, există o neliniște cu privire la potențialul ca Israelul de a încerca să împingă problema palestiniană peste granițele acestor țări: ambele au avertizat Israelul că frustrarea palestiniană ar putea izbucni într-un atac. O escaladare a conflictului dincolo de granițele israelului ar declanșa ciocnirea civilizațiilor, așa cum a prevăzut scriitorul Samuel Huntington în celebra sa carte.

Huntington a explicat cum ciocnirile dintre civilizații sunt cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale, dar și cum o ordine internațională bazată pe civilizații este cea mai bună protecție împotriva războiului.

Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o „ultimă şansă” înaintea atacului planificat asupra...
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a bombardat în timpul nopţii nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, provocând panică printre locuitori şi...
#razboi Israel Hamas, #Razboi Israel Gaza, #razboi Israel, #Hamas Israel, #Palestina, #state arabe, #Israel SUA acord , #Israel Fasia Gaza