Depozit de petrol din Rusia, în flăcări. Atacul a fost revendicat de ucraineni VIDEO

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 16:55
3576 citiri
Depozit de petrol din Rusia, în flăcări. Atacul a fost revendicat de ucraineni VIDEO
Mai multe rezervoare cu păcură au ars FOTO X

Ucraina a anunțat că se află în spatele unui atac cu dronă care a provocat vineri, 19 ianuarie, un incendiu uriaş la un depozit de petrol din Klinţi, în regiunea Briansk din vestul Rusiei, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri transfrontaliere ucrainene, care se înteţesc în ultima vreme, relatează The Guardian.

Atacul este al doilea asupra unui depozit de petrol rusesc în tot atâtea zile şi este parte a ceea ce Kievul numeşte represalii ”corecte” pentru loviturile Moscovei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Lovitura de vineri a vizat o instalaţie de depozitare a petrolului Rosneft situată la aproximativ 50 de kilometri de graniţa ucraineană, în oraşul rus Klinţi, au declarat oficialii ucraineni. Atacul a fost executat de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), a confirmat pentru AFP o sursă de securitate ucraineană, fără a da detalii. Şi presa ucraineană dă, pe surse, aceeaşi informaţie.

Andrii Iusov, purtător de cuvânt al GUR, nu a confirmat şi nici nu a negat că Ucraina ar fi fost în spatele atacului, dar a declarat că ”astfel de evenimente au loc în mod regulat la instalaţiile militare ale statului agresor”, scrie Reuters. Iusov a declarat la televiziunea naţională că se aşteaptă ca incidentul să complice logistica pentru trupele ruseşti, mărind ”spaţiul de manevră” al forţelor ucrainene.

Imaginile de la faţa locului au arătat o imensă minge de foc care a cuprins rezervoarele depozitului, în timp ce un nor de fum negru se ridica deasupra oraşului cu aproximativ 60.000 de locuitori.

Potrivit guvernatorul regional, Aleksandr Bogomaz, patru rezervoare cu păcură au ars în Klinţi. Nu s-au înregistrat victime, dar 13 maşini de pompieri au fost trimise pentru a lupta cu flăcările. Oficialul rus a declarat că incendiul a izbucnit după ce o dronă de tip avion a aruncat ”muniţii” asupra depozitului, dar guvernatorul a susţinut că drona a fost în cele din urmă interceptată cu mijloace radio-electronice, iar alte două drone care vizau regiunea au fost doborâte de apărarea aeriană rusă.

Din motive de siguranţă, 32 de locuitori din zonă au fost evacuaţi temporar la rude şi a fost pregătit un centru de cazare temporară.

Presa ucraineană scrie că 170 de pompieri ruşi luptau cu incendiul, care nu fusese stins nici după cinci ore. Agenţia rusă de ştiri de stat TASS a declarat că incendiul de la depozitul de petrol a acoperit o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, alte rapoarte afirmând că acesta se extinde.

O fabrică de praf de puşcă din regiunea Tambov a fost, de asemenea, vizată de un atac, dar rezultatele acestei operaţiuni sunt în curs de clarificare, a declarat o sursă citată de publicaţia Ukrainska Pravda.

Joi, un oficial numit de Rusia declarase că Ucraina a încercat, dar a eşuat să lovească un terminal petrolier rusesc din Marea Baltică cu o dronă, în ceea ce pare să fi fost o încercare rară de a lovi o instalaţie din apropiere de Sankt Petersburg. Un ministru al guvernului ucrainean a fost citat joi de agenţia de ştiri Interfax-Ucraina declarând că Ucraina a lovit ţinte din Sankt Petersburg folosind o dronă de producţie internă care a zburat 1.250 km.

Ucraina a atacat din nou în Rusia. Instalațiile energetice din Smolensk sunt în flăcări, locuitorii sunt evacuați VIDEO
Ucraina a atacat din nou în Rusia. Instalațiile energetice din Smolensk sunt în flăcări, locuitorii sunt evacuați VIDEO
Un incendiu a izbucnit la instalațiile energetice din regiunea Smolensk din Rusia, după un atac cu dronă lansat de Ucraina. Mare parte din locuitorii din Lipetsk, localitate aflată în...
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei care a rănit nouă persoane în portul Odesa de la Marea Neagră, dintre care patru copii. Capitala Kiev a fost și ea vizată, au anunţat...
#razboi Ucraina, #atac drona, #atac Ucraina Rusia, #briansk, #depozit petrol, #incendiu , #Razboi Ucraina