Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 01:46
5366 citiri
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
O superputere mondială are pierderi neașteptate în urma războiului ui Putin FOTO: Grand Mercure

Pe măsură ce războiul sângeros din Ucraina marchează a doua aniversare, Putin speră să mai șteargă din eșecurile armatei ruse și să mai acapareze noi teritorii în Ucraina. Dar ca o consecință a conflictului Rusiei, o superputere mondială, China plătește un preț colosal: pierderi masive privind ieșirile de capital de la Beijing, investiții străine la cel mai scăzut nivel din 1993, plus o înrăutățire a relațiilor comerciale cu UE.

Poziția lui Putin s-a consolidat în ultimul an, iar contraofensiva Ucrainei nu a dat rezultatele așteptate de către Occident. Iar cel mai important aspect, republicanii din Congres blochează un pachet crucial de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În timp ce fabricile de arme ale Rusiei freamătă și ajutorul occidental se diminuează, șansele ca Putin să obțină ceva ce poate pretinde ca fiind o victorie în Ucraina cresc, potrivit Bloomberg.

Din păcate pentru Xi, câștigurile lui Putin nu pot compensa costurile strategice uriașe pe care războiul său le-a impus deja Chinei. Chiar dacă conflictele se încheie cu Rusia câștigând concesii teritoriale de la Ucraina și un angajament de a nu adera la NATO, poziția geopolitică netă a Chinei va fi aproape sigur mai proastă decât înainte de 24 februarie 2022, susține profesorul Minxin Pei de la Claremont McKenna College, California, din SUA.

NATO îi dă o lovitură în plin lui Putin: Ucraina primește un drept în premieră de la începutul războiului

Costul principal al invaziei lui Putin a fost ruptura ireversibilă a relațiilor chino-europene. Cel mai de preț obiectiv al Chinei în rivalitatea sa în desfășurare cu SUA a fost neutralitatea strategică europeană. În ciuda tensiunilor legate de comerț și drepturile omului, China și Uniunea Europeană nu au avut conflicte privind securitatea înainte de războiul din Ucraina.

Dar natura relației dintre UE și China a suferit o schimbare fatidică. Din cauza parteneriatului strategic „fără limită” pe care Xi l-a încheiat cu Putin cu trei săptămâni înainte de invazie, Bruxelles-ul consideră Beijingul un complice al Moscovei. În prezent, UE vede China din aceeași perspectivă ca și SUA.

La fel de periculos pentru China, invazia lui Putin a tras un semnal de alarmă aliaților și partenerilor americani cu privire la amenințarea unui război de mare putere în Asia de Est, în special asupra Taiwanului, pe care China îl consideră parte a teritoriului său.

Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil

Pierderi strategice pentru China

De când a început războiul din Ucraina, SUA și aliații săi din regiune au luat măsuri fără precedent pentru a consolida descurajarea militară împotriva Chinei. În martie trecut, SUA s-au oferit să vândă Australiei trei submarine de atac nuclear din clasa Virginia, cele mai avansate din lume. Ajutorul militar al SUA pentru Taiwan a crescut, de asemenea, semnificativ, depășind adesea limitele autoimpuse anterior.

Aliații odată circumspecți, cum ar fi Japonia și Filipine, și-au întărit propriile armate și legăturile cu SUA. Odată cu amenințarea din partea Coreei de Nord, temerile față de China au ajutat chiar SUA să creeze o reconciliere între Japonia și Coreea de Sud.

La deteriorarea mediului de securitate din China se adaugă un exod nebun al firmelor occidentale care nu vor să fie prinse cu picioarele la Beijing dacă izbucnește războiul în regiune.

O țară neutră pune barieră lui Putin: Bogății colosale ascunse de ruși aici, dezvăluite

Combinația dintre redresarea economică stropită a Chinei și temerile de un potențial conflict asupra Taiwanului a condus la o scădere abruptă a investițiilor străine directe. Anul trecut, doar 33 de miliarde de dolari au ajuns în China – cea mai mică sumă din 1993.

Mai mult, războiul a slăbit în mod grav Rusia și a făcut-o un aliat mult mai puțin puternic pentru China. Mai probabil, victoriile rusești pe câmpul de luptă vor adânci suspiciunile față de China în SUA, Europa și Asia.

Faptul incomod este că orice beneficii pe care China le va obține din războiul lui Putin vor fi temporare, iar pierderile sale strategice sunt permanente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Rusia continuă fără nicio reticență războiul din Ucraina, în ciuda faptului că a suferit sute de mii de victime în rândul armatei sale. Însă acum un fenomen se propagă în interiorul...
Un general american dezvăluie ce ascunde Putin: Cum devine armata Rusiei cea mai mare din Europa VIDEO
Un general american dezvăluie ce ascunde Putin: Cum devine armata Rusiei cea mai mare din Europa VIDEO
Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank de la Washinton a afirmat că Rusia a câștigat 500 de kilometri pătrați în Ucraina din octombrie 2023 și până la sfârșitul lunii...
#razboi Ucraina, #China recesiune economica Europa, #China criza financiara, #china rusia, #China UE comert, #Putin razboi , #Razboi Ucraina