Un istoric occidental, un verdict neașteptat. Durata războiului lui Putin revelată de un amănunt

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 02:16
6055 citiri
Un istoric occidental, un verdict neașteptat. Durata războiului lui Putin revelată de un amănunt
Durata războiului din Ucraina este una suprinzătoare, după părerea unui istoric FOTO: Epthinkthank

Rusia poartă război împotriva Ucrainei de zece ani, dacă începem să ținem evidența din 2014, cu anexarea ilegală a Crimeei și invazia estului țării. Războiul a rămas limitat din punct de vedere geografic în primii săi opt ani, dar totul a explodat brusc după februarie 2022.

Este foarte clar că războiul lui Putin a devenit unul de uzură în prezent, iar istoria conflictelor din regiune spune că acestea durează cel puțin 3-4 ani, explică profesorul Mark Edele de la Universitatea din Melbourne, Australia. Concluzia este că Kievul trebuie să mai reziste măcar 2 ani.

Cât va dura acest măcel? În august anul trecut, istoricul avertiza împotriva așteptărilor excesiv de optimiste, scriind că „susținătorii democrației Ucrainei ar trebui să se pregătească pentru sprijin pe termen lung și costisitor”. Încă șase luni de la ea este și mai clar că vor fi necesare răbdare și rezistență dacă vrem să vedem Ucraina supraviețuind și luptând, potrivit Inside Story.

Trebuie să nu mai gândim în termeni de campanii scurte și decisive. Acest război a devenit acum un război de uzură. La fel ca Vladimir Putin, trebuie să ne gândim în categoriile geografice și istorice a ceea ce istoricul Timothy Snyder a numit în mod memorabil „țările însângerate” – teritoriile vaste dintre Rusia în est și Germania în vest, cu Ucraina la mijloc.

Londra dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: Și-a reactivat o forță mai periculoasă ca niciodată

Acest punct de vedere extinde dramatic orizontul de timp. Ultimele trei războaie purtate în această regiune au fost departe de a fi campanii scurte. „Frontul de est” al Primului Război Mondial a durat din august 1914 până în martie 1918.

Războaiele succesiunii Romanov au început în Asia Centrală în 1916 și în alte părți în 1918, s-au terminat, în funcție de regiune, abia în 1920, 1921, 1922 sau chiar 1923. Războiul sovietic-german — invocat constant de Putin atât în perioada premergătoare războiului, cât și în timpul mobilizării culturale continue a Rusiei — s-a extins din vara anului 1941 până în primăvara lui 1945.

Prin urmare, durata normală a unui conflict militar la scară largă în această parte a lumii pare să fie de trei până la patru ani. Ucraina a supraviețuit la doi ani până acum.

China se sperie de mutările SUA: Putin sub mare presiune, Beijingul închide ușa Rusiei

Dar nu doar istoria regiunii sugerează un termen lung. Odată ce liniile de luptă sunt pe deplin înrădăcinate, războiul convențional necesită timp. Frontul de vest al primului război mondial a fost blocat într-un război de tranșee costisitor, cu pierderi masive, dar câștiguri teritoriale reduse, timp de patru ani.

Putin așteaptă ca Occidentul să obosească

Analogiile istorice sunt predictori nu tocmai preciși. Dar contează când actorii istorici gândesc în și prin ei. Putin este un cititor pasionat de istorie, care se gândește în mod constant unde se încadrează. Gândește în categorii și intervale de timp informate de experiența istorică a Rusiei.

Deși nu se aștepta ca Ucraina să reziste atât de eficient și să supraviețuiască atacului inițial, el își pregătise de mult țara pentru un conflict prelungit cu lumea exterioară. Într-o perioadă în care toată lumea lăuda virtuțile globalizării și rețelele internaționale de comerț și dependență reciprocă, Putin a insistat că Rusia ar trebui să se poată alimenta singură.

După cum arată un studiu recent, acesta este genul de sistem alimentar pe care îl construiești atunci când te aștepți la o confruntare pe termen lung, care ți-ar putea arunca țara înapoi pe propriile resurse.

Ucraina doboară pe capete ”bestiile” Rusiei: Nimicirea ”diamantelor” armatei lui Putin, cheia pentru înfrângerea Moscovei VIDEO

Putin și-a înrădăcinat și dictatura, tot o anticipare a războiului. Mai întâi a venit alunecarea către autoritarism care a început în prima zi a președinției sale. Mai recent a venit accelerația sa. Moartea săptămâna trecută a opozantului Alexei Navalnîi este doar cea mai recentă escaladare a unei represiuni masive care a început în 2021 și s-a accelerat odată cu începerea războiului total în 2022. Rusia este acum o dictatură în toată regula.

Astfel înrădăcinat în Kremlin, Putin se așteaptă ca democrațiile Europei să obosească. Trebuie să apreciem că aceasta este teoria victoriei a lui Putin: să lovească Ucraina cu artilerie și atacuri aeriene; să sângereze apărătorii prin sacrificarea unui număr mare al propriilor cetăţeni și să aștepte până când „Occidentul decadent” își pierde interesul.

Dar Rusia nu a câștigat încă. Ucraina are încă „o teorie viabilă a victoriei”, după cum au scris recent doi analiști militari de seamă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, Ucraina are nevoie de sprijinul continuu al lumii exterioare: din partea țărilor NATO, din partea europenilor și a prietenilor de mai departe, precum Australia.

SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #durata razboi, #istoric, #Ucraina razboi, #Ucraina Rusia razboi, #Putin razboi, #ajutor ucraina sua , #razboi