Șoșoacă le cere ajutorul oamenilor lui Putin pentru a-i promova discursurile anti-NATO și anti-Chișinău. Mesajul distribuit de Dmitri Rogozin FOTO/VIDEO

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 17:30
7162 citiri
Șoșoacă le cere ajutorul oamenilor lui Putin pentru a-i promova discursurile anti-NATO și anti-Chișinău. Mesajul distribuit de Dmitri Rogozin FOTO/VIDEO
Diana Șoșoacă și ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin FOTO Ambasada Rusiei la București

Fostul șef al agenției spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, a publicat pe contul său de pe rețeaua de socializare VKontakte un mesaj al Dianei Șoșoacă din care reiese că senatoarea română le cere oamenilor președintelui Vladimir Putin să îi promoveze declarațiile făcute în Parlament.

Mesajul făcut public de Rogozin, actual senator în Zaporojie, regiune ucraineană anexată ilegal de Rusia, pornește de la situația din Transnistria.

”Diana Iovanovic-Shoshoaca, senator român, ne-a cerut să-i publicăm declarația în Senatul României la 05.03.2024”, a scris fostul șef al agenției spațiale a Rusiei în postare, potrivit Adevărul.

Diana Șoșoacă își începe mesajul transmițând că ”Transnistria reprezintă un nou măr al discordiei între blocurile estic și vestic și posibil o nouă sursă de conflict chiar lângă România.”

Senatoarea S.O.S România lansează acuzații la adresa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și spune că, pentru a salva România, ar merge și la Moscova.

”Dacă nu va fi tratat cu atenție, această zonă poate antrena în război Moldova, apoi România, cu sprijinul Moldovei, și astfel Ucraina își va primi atât de dorita participare NATO și UE într-un război pe care l-a pierdut deja. Veștile sunt neliniștitoare: Moldova face presiuni asupra Transnistriei, dar nu de capul ei, ci la îndemnul stăpânilor euro-atlantici. Moldova nu își permite singură să provoace Rusia. Moldova este doar o minge de ping-pong a marilor puteri(...) (și n.r.) riscă să devină o nouă Ucraina, care este împinsă pe calea războiului de Soroș, un apropiat al Maiei Sandu, de fapt, stăpânul ei. Dar Moldova nu contează prin ea în acest conflict, ci prin faptul că poate atrage în același conflict România, care este stat membru UE și NATO”, se arată în mesajul publicat de Dmitri Rogozin.

FOTO Dmitri Rogozin VK

Potrivit sursei citate, senatoarea Diana Șoșoacă propune ca soluție pentru detensionarea conflictului ”revenirea la formatul de negociere 5+2”. Ea acuză autoritățile proeuropene de la Chișinău că vor ”să scoată Rusia din acest format, dar acest lucru este imposibil, de vreme ce Rusia are 220.000 de cetățeni ruși în Transnistria și conform amendamentelor la Legea federală a Federației Ruse din 9 noiembrie 2009 „Modificarea Legii federale cu privire la apărare”, ”Rusia are dreptul la intervenție militară atunci când cetățenii săi sunt în pericol”.

Conform mesajului, senatoarea aduce în discuție și Găgăuzia, spunând că și acolo ”se dezvoltă o situație similară”, și că regiunea autonomă a Republicii Moldova ”vrea protecția Rusiei în fața presiunii” Chișinăului.

”Moldova joacă rolul de provocator”, mai spune senatoarea.

În mesajul publicat de Rogozin, Șoșoacă susține că luptă în parlament pentru ca România să nu fie atrasă în conflict. Ea îl acuză pe Mircea Geoană de trădare, susținând că țara noastră a devenit o ”colonie”, prin bazele NATO staționate.

”Nu ne liniștesc nici bazele americane din România, nici trupele NATO cantonate pe teritoriul țării noastre, ca și când am fi o colonie, un stat ocupat, nici vorbele ale secretarului adjunct al NATO, românul pretendent la președinția României. (...) Domnule Geoană, (...) ești unul dintre protagoniștii trădării naționale a românilor care a trădat interesele României”, a mai declarat Șoșoacă.

Senatoarea mai susține că, de doi ani, duce o ”luptă diplomatică” pentru a ține România departe de război și că a fost de mai multe ori la Ambasada Rusiei ”tocmai pentru a opri actul dement de ucidere a poporului român.”

”De va fi nevoie să apăr acest popor de la actul suicidar pe care îl faceți, mă voi duce și la Moscova, cu toate pericolele și consecințele triste pentru mine”, mai transmis Șoșoacă, potrivit mesajului lui Rogozin.

Diana Șoșoacă a făcut declarațiile respective recent, în Senat. Discursul său poate fi urmărit de la 1:08:09.

Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Odată cu invazia Moscovei din Ucraina, regimul de la Kremlin a pierdut aproape în totalitate piața europeană, dar a fost eliminat și din sistemul financiar internațional SWIFT, ca parte a...
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
#razboi Ucraina, #razboi romania, #NATO Rusia, #Diana Sosoaca, #Maia Sandu presedinte Moldova, #Mircea Geoana, #Dmitri Rogozin, #Transnistria , #Stiri Diana Sosoaca