Ajutorul SUA pentru Ucraina, în pericol din cauza influenței lui Trump asupra republicanilor. Imigrația, o temă centrală a atacurilor miliardarului asupra lui Joe Biden

Vineri, 26 Ianuarie 2024, ora 23:33
2194 citiri
Ajutorul SUA pentru Ucraina, în pericol din cauza influenței lui Trump asupra republicanilor. Imigrația, o temă centrală a atacurilor miliardarului asupra lui Joe Biden
Joe Biden și Donald Trump FOTO Facebook (colaj)

Ajutorul SUA pentru Ucraina este în pericol, deoarece fostul președinte republican Donald Trump blochează un acord în Congres care ar lega finanțarea Kievului de controale mai stricte asupra imigrației, scrie Financial Times.

De săptămâni, negociatorii Senatului au încercat să încheie un acord bipartizan pentru a consolida securitatea la granița de sud cu Mexic, pe care republicanii l-au cerut în schimbul sprijinului pentru asistența de securitate pentru Ucraina.

Dar Trump, care vrea să facă din imigrație o temă centrală a atacurilor sale asupra președintelui american Joe Biden la alegerile din 2024, s-a opus acordului de compromis. După câștigarea primelor alegeri primare republicane influența lui Trump în partid a crescut, făcând mai greu pentru congresmani să ajungă la un compromis.

„Avem nevoie de o frontieră puternică, robustă și, în esență, „PERFECTĂ” și, dacă nu obținem asta, mai bine nu facem o înțelegere, chiar dacă aceasta obligă țara noastră să se „închidă” temporar”, a scris Trump joi, ian. 25, pe rețeaua sa de socializare Truth Social.

„Nu cred că vreun ajutor va fi disponibil în curând, având în vedere haosul din cadrul Partidului Republican”, a spus Jim Manley, un fost consilier principal al democraților din Senat.

Miercuri, 24 ianuarie, liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care pledează pentru ajutor pentru Ucraina, a declarat într-o sesiune închisă a parlamentarilor că „politica s-a schimbat” în jurul acordului de frontieră și a finanțării pentru Kiev.

McConnell l-a numit pe Trump „nominalizatul” și a spus că republicanii nu ar dori să „submineze poziția lui”, potrivit unui raport al întâlnirii publicat de Punchbowl News.

„Imigrația poate fi cea mai dificilă problemă din Congres, așa că combinarea ei cu ceva pe care democrații își doresc cu disperare are foarte mult sens. Dar dacă destui senatori cred că a nu face nimic este mai bine decât a face ceva, atunci asta vom obține, " a explicat fostul șef de cabinet al lui McConnell, Brian McGuire.

„Sper că o persoană nu este atât de influentă în cadrul Partidului Republican pentru a da Ucraina lui Vladimir Putin

Senatorul democrat Chris Murphy și senatorul republican James Lankford, care conduc negocierile, nu cedează. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că munca va continua în weekend pentru a ajunge la un compromis.

Joi, Murphy și-a exprimat îngrijorarea reporterilor cu privire la influența lui Trump.

„Sper că o persoană nu este atât de influentă în cadrul Partidului Republican pentru a da Ucraina lui Vladimir Putin”, a spus el.

„Dacă nu ne îndeplinim obligațiile față de Ucraina, nicio țară, prieten sau dușman nu va mai avea încredere deplină în noi”, a scris senatorul democrat Mark Warner pe rețeaua de socializare X.

Dar chiar dacă senatorii ajung la un acord în ciuda presiunii lui Trump, nu este clar dacă preşedintele Camerei, Mike Johnson, republican, va convoca un vot în camera inferioară a Congresului, un alt potențial obstacol la orizont.

Trump vede imigrația ca pe o armă politică eficientă în 2024

Republicanii văd imigrația ca pe o armă politică eficientă în 2024, pe fondul unei creșteri a imigrației la granița de sud, care a stârnit reacții în multe districte conservatoare și în unele orașe și suburbii din SUA controlate de democrați.

"Pare din ce în ce mai puțin probabil ca ajutorul acordat Ucrainei să fie aprobat. Dacă nu se face acum, următoarea fereastră de oportunitate va fi după alegerile din noiembrie. Dar chiar și atunci, este posibil ca republicanii să dețină controlul Camerei Reprezentanților ", spune John Lieber de la Eurasia Group.

SUA au furnizat Ucrainei ultimul pachet de ajutor militar din stocurile sale în decembrie anul trecut, dar nu au putut trimite mai mult deoarece fondurile alocate de Congres s-au epuizat. Potrivit reprezentanților Departamentului de Apărare al SUA, Statele Unite continuă să trimită ajutoarele prevăzute în contracte pe termen lung, dar nu răspund nevoilor urgente ale Ucrainei.

Celeste Wallander, înalt oficial al Pentagonului, care supraveghează securitatea internațională, a declarat săptămâna aceasta că oficialii ucraineni au transmis îngrijorări din partea unităților din prima linie cu privire la muniție.

„Ei cred că unitățile nu au muniția de care au nevoie și acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am concentrat pe nevoia de a răspunde la întrebările Congresului, astfel încât să poată lua o decizie privind finanțarea suplimentară”, a spus Wallander, referindu-se la Solicitarea Casei Albe de finanțare către Congres.

„Ceea ce facem contează, ceea ce spunem contează și [lumea] urmărește îndeaproape pentru a vedea dacă Statele Unite își pot îndeplini angajamentele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Ce se poate face?

Dacă discuțiile privind politica de frontieră eșuează în Congres, atunci s-ar putea depune un efort de ultimă oră pentru a include ajutorul acordat Ucrainei în legislație pentru a menține finanțarea guvernului SUA, cu termene limită în martie și septembrie.

„Calea legislativă este cu siguranță neclară, dar nu aș spune niciodată „niciodată”, având în vedere miza pe ambele probleme”, a spus McGuire.

Cu toate acestea, mulți republicani pun în discuție din ce în ce mai mult beneficiile ajutorului acordat Ucrainei.

"Împrumutăm bani din alte țări, de la nepoții noștri, pentru a ajuta la plata războiului din Ucraina. Nu s-a înregistrat niciun progres în ultimul an. Au murit două sute de mii de oameni. Să ne concentrăm asupra tratatului de pace", a spus senatorul republican Roger Marshall.

Alți republicani care susțin ajutorul pentru Ucraina sunt supărați.

„Cred că granița este o problemă foarte importantă pentru Donald Trump. Și faptul că el le spune senatorilor și congresmenilor republicani că nu vrea să rezolvăm problema graniței pentru că vrea să dăm vina pe Biden este cu adevărat îngrozitor”, a spus senatorul republican Mitt Romney.

Negocierile din Congres privind potențialele schimbări în politica SUA la granița cu Mexicul și alocarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului au ajuns într-un impas. Americanilor le este frică de afluxul de migranți, iar acest lucru le permite republicanilor din Congres să șantajeze democrații și să blocheze ajutorul pentru Ucraina.

Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #SUA alegeri prezidentiale, #ajutor, #Donald Trump , #Razboi Ucraina