O țară neutră din Europa recunoaște relațiile strânse cu Putin: Șantajul pe care îl face este revoltător

Sambata, 16 Decembrie 2023, ora 02:52
6459 citiri
O țară neutră din Europa recunoaște relațiile strânse cu Putin: Șantajul pe care îl face este revoltător
Austria șantajează UE în privința acordului de noi sancțiuni împotriva Rusiei FOTO / Wiki

Ultima acțiune revoltătoare din partea unei țări neutre din Europa subliniază recunoașterea faptului că ea are legături strânse cu Vladimir Putin, de decenii. Și mai mult decât atât, șantajul făcut Uniunii Europene de către Austria este scandalos. Ea solicită ca Raiffeisen Bank, filiala din Rusia, cea mai mare bancă occidentală de la Moscova să fie scoasă de pe lista neagră de Ucraina, în schimbul semnării noilor sancțiuni împotriva Kremlinului.

Austria și banca sa doresc ca aceasta să fie scoasă de pe o listă ucraineană numită „sponsori internaționali ai războiului” – care își propune să facă de rușine companiile care fac afaceri în Rusia și susțin efortul de război, potrivit Reuters.

Cea mai recentă mișcare a guvernului de la Viena subliniază legătura economică profundă a Austriei cu Rusia și hotărârea băncii de a-și menține afacerile profitabile acolo, precum și o tendință mai largă a Occidentului de a izola Moscova.

Statele Unite lovesc puternic două țări partenere de afaceri: Ele îi trimiteau lui Putin ceva letal

Deși Austria sprijină public Ucraina, câțiva oficiali au declarat că sunt reticenți în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, crezând că va fi în continuare posibilă restabilirea relațiilor.

La începutul lunii octombrie, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a criticat în mod deschis lista neagră a Ucrainei, ca fiind arbitrară la o întâlnire a miniștrilor europeni la Kiev, a declarat o persoană informată despre aceste discuții. Raiffeisen Bank este singura companie austriacă de pe listă.

Oficialii austrieci și-au semnalat îngrijorarea cu privire la listă la Bruxelles, inclusiv la întâlnirile dintre oficiali și diplomați UE din ultimele săptămâni, au declarat persoane care au cunoștință de acest lucru.

Reprezentanții băncilor s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții Agenției Naționale de Prevenire a Corupției din Ucraina, care întocmește lista, pentru a discuta despre cum să scoată grupul din ea.

Un sentiment de panică se instalează în Europa: Pericol nemaivăzut ce se întinde ca molima

Unele companii au fost scoase de pe lista neagră, precum OTP Bank din Ungaria, după ce guvernul a făcut eforturi pentru eliminarea acesteia, o mișcare care a enervat oficialii austrieci și banca. „Ni se pare nedrept că suntem pe listă”, a spus un purtător de cuvânt al băncii.

Raiffeisen Bank din Rusia are 4 milioane de clienți locali

Cancelaria austriacă a declarat marți că au fost prezentate documente legale referitoare la sancțiunile UE. Prezența lui Raiffeisen subliniază profunzimea relațiilor dintre Austria și Rusia, care mențin legături strânse prin gazoductele de gaze naturale și finanțele rusești, Viena fiind un hub pentru numerarul din Rusia și a foștii săi vecini sovietici.

Lobby-ul Austriei, reluând mișcări similare ale Ungariei, riscă să submineze alianța Europei cu Ucraina. Aliații occidentali ai Ucrainei au turnat miliarde de dolari de ajutor financiar și militar în Ucraina și au susținut sancțiuni drastice împotriva Rusiei, dar la mai bine de 21 de luni de război, Kievului îi este acum mai greu să păstreze acest sprijin ferm.

Kievul speră să asigure două pachete majore de ajutor din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene pentru anul viitor, dar ambele pachete au întâmpinat rezistență politică și s-au blocat în dezbateri.

Putin primește o lovitură puternică de la Ucraina: Un aliat al Rusiei trece de partea Kievului

Deși lista neagră din Ucraina nu are statut juridic, este importantă din punct de vedere simbolic, întărind presiunea publică asupra lui Raiffeisen pentru a părăsi Rusia, lucru despre care se spune că banca este dispusă să facă, dar care încă nu a avut loc.

Raiffeisen (RBI) a intenționat să-și vândă afacerea din Rusia, care oferă o linie de salvare a plăților pentru sute de companii de acolo, după ce a fost supusă presiunii autorităților internaționale de reglementare.

Autoritățile ruse i-au spus clar RBI, care are aproximativ 2.600 de clienți corporativi, 4 milioane de deținători de conturi locali și 10.000 de angajați, că doresc ca aceasta să rămână, deoarece permite plăți internaționale.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Europa presează o bancă vestică prezentă în Rusia, dar și în România: Nu mai fentați sancțiunile, părăsiți Moscova
Europa presează o bancă vestică prezentă în Rusia, dar și în România: Nu mai fentați sancțiunile, părăsiți Moscova
După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul...
#razboi Ucraina, #austria putin, #Austria, #Raiffeisen Bank, #Ucraina razboi Rusia, #lista neagra Rusia, #UE Austria, #Putin razboi , #razboi