Succesorul lui Putin se ascunde la vedere: Experții dezvăluie figura ce ar avea sprijin popular să urmeze la Kremlin

Sambata, 23 Martie 2024, ora 01:42
5440 citiri
Succesorul lui Putin se ascunde la vedere: Experții dezvăluie figura ce ar avea sprijin popular să urmeze la Kremlin
Putin la Kremlin, cu ocazia unei conferințe video din februarie 2023 FOTO: World Politics

Fără să fie vreo surpriză pentru nimeni, președintele rus Vladimir Putin ”a câștigat” cea mai recentă șaradă electorală din țară. Exercițiul i-a asigurat lui Putin un al cincilea mandat în fruntea unui regim autocratic, fără un continuator desemnat. Dar experții spun că succesorul lui Putin se ascunde la vedere, iar o figură ar putea avea sprijinul popular pentru a urma la Kremlin.

Soarta tuturor este în mâinile lui Putin, iar sfidarea acestuia poate însemna moartea. După cum au descoperit alți autocrați, desemnarea sau chiar arătarea subtilă către un succesor se poate dovedi riscantă, potrivit World Politics Review.

Dar, de asemenea, creează automat un nou centru de putere, unul care poate deveni în cele din urmă o amenințare. Acesta este cel mai probabil motivul pentru care Putin nu a semnalat o preferință pentru cine și-ar dori să fie la putere, când președinția sa se încheie, dacă a luat o astfel de hotărâre.

Putin nu poate opri situația apărută pe front, ce se extinde: Fenomenul din armata rusă amplificat de 5 ori

În cazul în care cineva s-a îndoit că Putin nu are intenția de a ceda puterea, el a orchestrat mai recent o schimbare constituțională care le permite președinților să candideze pentru două mandate consecutive de șase ani, dar a resetat ceasul la zero începând de la sfârșitul mandatului său actual.

După un sfert de secol la putere, acum mai poate servi încă 12 ani. După aceea, dacă mai este în viață în 2036, ar putea rescrie din nou constituția pentru a rămâne la Kremlin.

Dar dacă Putin moare brusc sau decide să demisioneze? Sau ce se întâmplă dacă silovikii devin dezamăgiți de el ca urmare a inversărilor severe de pe frontul din Ucraina, a problemelor economice grave sau a tulburărilor populare?

România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO

Nu există niciun semn că Vladimir Putin intenționează să instituie un sistem dinastic. Fiicele lui – singurii săi moștenitori cunoscuți – au rămas în afara politicii.

Cu excepția unei lovituri de stat sau a unei revoluții, în cercul lui Putin există o jumătate de duzină de oameni care sunt considerați posibili succesori.

Primul nume care reiese din acele discuții este Medvedev, fostul președinte care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate. Dacă cercul interior ar căuta un succesor, totuși, Medvedev ar fi ”dublu handicapat”, afectat atât de fosta sa imagine moderată, cât și de actualul său naționalism.

Un submarin al Moscovei s-a ciocnit de un portavion al SUA: Incidentul într-o zonă neobișnuită, documente dezvăluite VIDEO

În măsura în care există un plan legal de succesiune, prim-ministrul Mihail Mișustin ar prelua funcția de top dacă ar deveni vacantă, la fel cum a făcut Putin cu Elțîn. Dar Mițustin nu este privit ca un jucător deosebit de puternic în cercul intim.

Un membru al cercului interior care este văzut ca fiind puternic și nemilos este Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate. Patrușev este o forță în regim și ar putea deveni succesorul lui Putin.

Se strânge lațul în jurul lui Putin: Paradisul rușilor închide ușa din spate a Moscovei sub presiunea SUA VIDEO

Dacă există o personalitate politică care s-ar putea bucura de sprijin popular după plecarea lui Putin, acesta este Serghei Sobianin, primarul elegant și respectat al Moscovei, spun experții. Sobianin a ocupat postul din 2010, supraveghind modernizarea orașului și obținând note mari de la mulți rezidenți.

Fiind unul dintre cei mai populari – și încă în viață – politicieni din Rusia, el a devenit obiectul a ceea ce ar putea fi îmbrățișarea nedorită a partidului Rusia Unită a lui Putin. Acesta este probabil un efort al lui Putin de a păta strălucirea lui Sobianin în capitală, unde mulți dintre rușii mai liberali nu sunt fani ai partidului.

Totuși, el are legături strânse cu președintele. El a servit sub conducerea lui Putin, lucrând ca șef de personal al Kremlinului până în 2008 și apoi ca viceprim-ministru, când Putin a devenit prim-ministru după ce și-a schimbat postul cu Medvedev.

Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #succesor Putin Kremlin, #Putin presedinte Rusia, #primarul moscovei, #Serghei Sobianin primar Mosova , #razboi