UE anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina: ”Săptămânile următoare vor fi decisive”

Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 17:57
2093 citiri
UE anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina: ”Săptămânile următoare vor fi decisive”
Ucraina a cerut de la Occident arme grele FOTO Pixabay

Uniunea Europeană a aprobat miercuri, 13 aprilie, suplimentarea cu 500 de milioane de euro a fondurilor destinate livrărilor de arme către Ucraina.

Suma alocată de UE în acest scop de la începutul invaziei ruse ajunge astfel la circa 1,5 miliarde de euro, relatează agenţia EFE.

Banii pentru acest nou ajutor militar aprobat miercuri provin din ”Fondul European pentru Pace” (EPF), constituit din contribuţii ale statelor membre. Ajutorul în sine constă în transferul către Ucraina de arme, echipamente de protecţie pentru armata ucraineană şi materiale sanitare.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Săptămânile următoare vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm să ne intensificăm sprijinul militar destinat Ucrainei, pentru a-şi apăra teritoriul şi populaţia şi a preveni încă şi mai multă suferinţă”, a menţionat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

De la începerea invaziei ruse asupra Ucrainei, aceasta din urmă a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat săptămâna trecută şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.

Dar Ucraina cere să primească mai multe arme occidentale, inclusiv arme grele, precum tancuri, insistând că are nevoie de acestea pentru a face faţă unei ofensive majore a trupelor ruse aşteptată în Donbas, regiune pe care Moscova se concentrează acum după ce şi-a retras trupele din nordul Ucrainei.

Însă experţi în domeniu cred că instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea armelor grele occidentale ar dura prea mult timp, considerând astfel mai utilă facilitarea furnizării unor echipamente de producţie sovietică cu care armata ucraineană este deja familiarizată.

În timp ce continuă să finanţeze înarmarea Ucrainei, Bruxellesul şi statele UE îşi sporesc coordonarea pentru a ajuta procurorii ucraineni şi pe cei ai Curţii Penale Internaţionale (CPI) să strângă dovezi despre posibile crime de război comise de Rusia.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a trimis marţi celor 27 de state membre o scrisoare cu o listă de cereri formulate de procurorul general al Ucrainei, printre acestea regăsindu-se trimiterea unor anchetatori care să documenteze crime de război, experţi criminalişti, echipe care să asigure păstrarea probelor în siguranţă, linii de comunicaţii securizate şi oferirea de instruire anchetatorilor ucraineni.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”
Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”
În epoca sovietică, centrala termică și electrică Kurahove a dat naștere orașului din jurul ei din estul Ucrainei, stimulând economia locală și susținând comunitatea cu salarii și...
#razboi Ucraina, #ajutor militar ue, #Donbas , #Razboi Ucraina
Comentarii