Ziare.com

Explicatiile ministrului Pricopie pe ordonanta din Educatie (Video)

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 19:52

   

Explicatiile ministrului Pricopie pe ordonanta din Educatie (Video)
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, sustine ca ordonanta de urgenta 49/2014 de modificare a Legii Educatiei Nationale, adoptata de Guvern pe 26 iunie, este rezultatul unor lungi discutii si negocieri cu profesori, directori de scoli, rectori, sindicate, asociatii de elevi si parinti, reprezentanti ai autoritatilor locale.

Pricopie afirma ca sunt corecturi absolut necesare. "Nu sunt schimbari care sa bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare.

PSD, atac la Basescu pe Educatie: Noi nu-i abandonam pe cei care nu iau un examen

Legea Educatiei, adoptata in 2011, cuprindea o serie de masuri gresite sau pur si simplu inaplicabile (de exemplu: titularizarea la nivel national a cadrelor didactice in urma unui examen desfasurat la nivel de unitate de invatamant - masura contestata de la bun inceput de sistem - sau regulile de functionare a consiliului de administratie al unitatilor de invatamant).

Emiterea acestei ordonante a fost anuntata cu mai multe saptamani in urma si a aparut ca o necesitate pentru ca anul scolar 2014-2015 sa inceapa in bune conditii", afirma Pricopie.

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

In opinia ministrului Educatiei, "acest guvern a facut multe reparatii in zona educatiei, care au dus la stabilizarea si echilibrarea sistemului, incepand cu masurile salariale reparatorii, cresterea salariilor mici, cresterea constanta a bugetului si refacerea statutului acestei profesii in Romania".

Necesitatea modificarii Legii educatiei, in opinia ministrului Pricopie, este dictata de faptul ca "ea nu a fost realizata in 2011 prin consultari si dialog cu profesorii, parintii si societatea civila", in timp, descoperindu-se constant "efecte negative ale unor prevederi insuficient gandite si pregatite", care impun corecturi intr-un "proces continuu, de adaptare la realitate".

Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati

"Se vorbeste mult despre Bacalaureat si despre intentia acestei OUG de a veni in sprijinul celor care nu trec acest examen de maturitate. Nimeni insa din fosta guvernare nu s-a gandit ce se va intampla cu sutele de mii de absolventi de liceu care nu trec examenul de Bacalaureat (intre 2010 si 2013 nu au promovat examenul de Bacalaureat 209.000 elevi).

Ce se intampla cu ei? Ce optiuni au ei si ce face statul pentru a le oferi o alternativa? Ii lasam sa devina o problema sociala doar pentru ca n-au reusit sa treaca un examen? Aici ne deosebim fundamental! Actualul Guvern are o abordare inclusiva, prin care vrea sa ofere o sansa fiecarui elev.

Sigur, asta nu inseamna ca nu trebuie sa aplicam politici diferentiate in functie de performante: cei merituosi trebuie promovati, trebuie recompensati - iar ultimii ani chiar au insemnat eforturi in plus pentru toti cei care au obtinut rezultate foarte bune-, iar cei care esueaza la acest examen nu trebuie abandonati", afirma ministrul.

Potrivit ministrului Educatiei, multe din modificarile OUG despre care se vorbeste acum vizeaza intarirea calitatii, dar si a sprijinului acordat tinerilor elevi si studenti.

"Aici vedem diferenta de gandire: noi credem ca statul trebuie sa fie responsabil si sa intinda o mana de ajutor catre toti elevii. Conform strategiei Europa 2020, asumata de Romania, ponderea populatiei cu studii superioare si varsta intre 30 si 34 de ani ar trebui sa fie de peste 25%, fata de 40% la nivel european.

Cum atingem acest obiectiv daca nu ii sustinem si nu ii incurajam pe absolventi? Putem atinge acest procent specific unei societati dezvoltate si fara sa reducem standardele de calitate! Or, in acest sens am gandit multe din modificarile OUG despre care se vorbeste acum: intarirea calitatii, dar si a sprijinului acordat tinerilor elevi si studenti", explica Pricopie.

Ministrul Educatiei afirma ca "trebuie inteles ca nu este vorba doar de o masura, ci de o viziune, exprimata prin decizii".

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3902 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De acord!

Corectează ce e gresit in Legea pe 2011.Care,oricum
nu a fost in toate aplicată.
Dar nu veni cu INDULGENŢE pentru puturosi si umple
facultătile cu"materie" faunistă pentru a avea alti
profitori studenti...
Am apreciat cand aveam ce,dar mergand pe mana lui Cati Abramburica,ajunfi ca Funeriu cu comanda Miclea
la Cotroceni!

 

pricoape...

iti urez sa iti faca calculele de rezistenta a vilei unul din astia luati la facultate pentru ca a trecut pe strada prin fata institutiei cand se faceau admiterile...si succesuri la primul cutremur...sper sa fii in casa...carpa de-a androneascai

Androneasca reprezinta esentza Raului:

e banala, e mediocra; o Cenushie care a pervertit shi subminat sistematic sistemul educational romanesc.
Pricopie e doar o scula. Un costum gol. Androneasca "mulge" acum "situatzia" din culise.

Total gresit domnule ministru!

Prin aceasta ordonanta se promoveaza prostia si lenea la rang de virtute!Cine i-a impiedicat pe acei tineri sa invete in timpul scolii , ca sa promoveze exammenul? Colega dumneavoastra de partid , doamna Andronescu a contribuit substantial la distrugerea invatamantului romanesc , prin introducerea rutei progresive la nivelul liceului, iar dumneavoastra si PSD-ul desavarsiti dezastrul , astfel ca nu degeaba se spune ca acum scoala romaneasca scoate prosti pe banda rulanta!Domnule ministru, ati fost vreodata intr-un liceu in care elevii intra cu medii preponderent sub 5?Stiti care este starea disciplinara in prea multe scoli din Romania? Stiti ca din cauza unor derbedei care-si bat joc de scoala si de dascali, nu se pot face lectii normale in prea multe scoli? Si colac peste pupaza mai vin si unii destepti care in numele dreprurilor copilului (care drepturi,sa tulbure grav procesul de invatamant?), nu permit , prin lege sanctionarea derbedeilor care-si bat joc de scoala! V-ati lasa consultat sau chiar operat de un medic, care luand bacalaureatul , la garamada, ajunge , cu bani si relatii, sa absolve medicina?Pentru cei care nu reusesc sa treca cbacalaureatul nu se pot infinta scoli postliceale in care acestia sa invete o meserie ceruta pe piata muncii(tehnicieni, bucatari , tamplari , croitori etc, etc.)? Ar costa statul mai putin si ar satisface mai bine si nevoia de forta de munca.

 

ministrul Pricepie,

le gadila usurel,pentru intarirea simturilor,fundamental opuse.Pai domnule ministru,unde nu este, cum sa ceri pentru ca-sa ai?Cred ca faci referire la"gadilo gadilo, n-a lasa."

 

o da, cum sa nu...

doctorat cu frecventa redusa :)...de ce nu si la ff?...vino aici in state sa le spui de asa ceva si o sa se rada si cu do sul de tine...sunteti asa ce iresponsabili ca devalorizati titlurile de doctori ale celor care au muncit pentru ele...si atunci vreti sa vin in tara si sa imi 'echivalez' doctoratul...cu ce sa il echivalez cu unul la 'frecventa redusa'...spalati-va pe cap cu echivalarile voastre...

 

Cum atingi obiectivele

strategiei Europa 2020? In orice caz nu cu niste analfabeti care vor fi impinsi de la spate sa treaca Bacalaureatul si, poate, sa intre si la o Facultate...

obiectivele le obtii prin cresterea performantei in preuniversitar. cadre didactice mai bine pregatite si mai motivate. programa care sa raspunda mai bine nevoilor unei societati in profunda schimbare. programe de studii la nivel universitar mai apropiate de piata. finantarea corecta a invatamantului la toate nivelele (finantare pe ciclu de studii, care sa nu puna inutila presiune pe pastrarea elevilor/studentilor care nu-si pot ridica nivelul de cunostinte). implementarea autonomiei financiare la nivel universitar etc.
masuri exista, destule, pentru strategia 2020. doar ca niciuna dintre aceste strategii nu se pot implementa fara bani! mai incearca, dragutule, ca esti inca tanar, si cam necopt (din pacate, pentru intregul sistem educational) :(

 

"Ii lasam sa devina o problema sociala doar pentru ca...

n-au reusit la un examen ? " intreaba retoric acest ministru al "educatiei",( am citit bine)!?

Tovarase ministru, bacalaureatul NU este un examen oarecare ! Altadata i se spunea "examen de capacitate"sau "maturitate" !
Nu toti elevii au "capacitatea" de a absolvi studii liceale. Tovarasa Abramburica, ministrul P.S.D.-ist al educatiei, a facut una din cele mai mari tampenii posibile : desfiintarea scolilor profesionale !!!
CE veti face cu sutele de "absolventi"pe care vreti sa-i ajutati-acum- sa termine liceul, fara nicio calificare, care poate nu-si doresc/ nu pot urma cursuri universitare, care nu-si gasesc un loc de munca nici cu, nici fara studii superioare?!
Ii trimiteti in Spania, la cules capsuni, caci in tara nu li se ofera posibilitatea castigarii painii cea de toate zilele ?!
Sau doar procentele va intereseaza, voturile pentru alegerile din toamana ?!... mai curand acesta este raspunsul... Sunt o masa de votanti usor manipulabila, dat fiind ineficienta sistemului de invatamant romanesc: greoi, depasit, rupt de re-a-li-ta-te,care scoate semi-analfabeti pe banda rulanta, tovarase ministru!
Suntem in sec. XXI, poate nu ati aflat ?! Schimbati sistemul de predare-ascultare ! Madam Abramburica s-a tot plimbat prin tari straine absolut inutil. Nimic nu s-a prins de mintea ei! De 25 de ani invatamantul se sufoca de gafele si balbele tovarasilor din minister si al catastrofelor de ministri, unul mai ineficient decat altul !

 

marele ganditor, priceput kkondukkator pricopie priceputu'

"aici vedem diferenta de gandire: noi credem ca statul trebuie sa fie responsabil si sa intinda o mana de ajutor catre toti elevii. conform strategiei Europa 2020, asumata de Romania, ponderea populatiei cu studii superioare si varsta intre 30 si 34 de ani ar trebui sa fie de peste 25%, fata de 40% la nivel european. cum atingem acest obiectiv daca nu ii sustinem si nu ii incurajam pe absolventi? putem atinge acest procent specific unei societati dezvoltate si fara sa reducem standardele de calitate! or, in acest sens am gandit multe din modificarile OUG despre care se vorbeste acum: intarirea calitatii, dar si a sprijinului acordat tinerilor elevi si studenti" ganditorul pricopie priceputu' - logofatu' pesederast al skkoalilor mioritice
*************************************************
in anul 2020 varste intre 30-34 de ani sunt aceia care au acum varste intre 24-29 de ani. adica ca ei au depasit varstele la care, in mod normal si firesc, un tanar este absolvent cu studii superioare.
carevasazica ca, pentru a-si atinge obiectivul propus, logofatul pesederast al skkoalilor mioritice romanistaneze va trebui sa scoata din productie sau sa universitareasca "la locul de munca" o gramada de cetatziani si cetatziane care numai chef si rabdare de scoala n-are.deci solutia pesederasta priceputa pricopiasca este sa scoata pe banda rulanta aptsolventi studenti habarnamezi ca pe vremilii alea comuniste cand orice popandau cu bun dosar putea ajunge dascal iuniversitar si diplmat supirior skkolar. concluzia este evidenta: pesedaria continua kkonstruirea kkomunismului in Romania!
traiasca pecere-ul si continuatorul sau pesedere-ul.
tzeara este kaput xsi trebuie s-o ia din nou de la inceput lipsindu-se de data asta, pe bune, de traditiilii lovilutionare ale miskkarii muntzitoresti inventate de slugile mioritzesti bastinash-nationale ale cizmelor de iuft muskale.

 

Corectura

"deci solutia pesederasta priceputa pricopiasca este sa scoata pe banda rulanta aptsolventi studenti habarnamezi ca pe vremilii alea comuniste cand orice popandau cu bun dosar putea ajunge dascal iuniversitar si diplmat supirior skkolar." Nu stiu de unde ati aflat o asemenea aberatie.Este pacat ca bajbaim in toate directiile cu organizarea invatamantului de toate gradele cand avem exemplul pozitiv si experienta din anii comunismului.Dezinformarea privitor la anii comunismului vad ca a prins si la unii scoliti dupa 1989.

kkorekktritzo,....

...eu m-am nascut in Regatul Roman si m-am scolit in repubikka populara romina - asa ca nu-mi veni mie cu "este pacat ca bajbaim in toate directiile cu organizarea invatamantului de toate gradele cand avem exemplul pozitiv si experienta din anii comunismului"!.
daca doresti, iti stau la dispozitie cu numele unei gramezi de "savanti" facuti pe puncte in timpul regimului de democratie-populara si al socialismului multilateral dezvoltat. ce parere ai?

Interese eletorale sau.....

Vedem ca este sarcina de la partid sa se mearga pe ideea "ce se va intimpla cu cei care nu au luat bacul"? Se sova si Prop[ie merg pe acelasi discurs. Pai cu sau fara diploma nu se mai intereseaza NIMENI de iei. Sa nu-mi spuna Pricopie ca le va gasoo de lucru daca au bacul. Popate Pricopie are interee inerese la facultatile private ca sa le umple buzunarele cu bani dupa care devin someri cu diplome.

 

Pentru Carandas

Daca urmariuti sistemul perfect,nu i-l veti gasi niciunde.Daca ati invatat in acea perioada puteti ,cinstit,compara pregatirea scolara inainte si dupa 1989?Pentru mine este un mister cum intr'un ciclu de invatamant,la noi si afara, poti absolvi mai multe facultati si post facultati.

 

Multumim de explicatii.

De acord!E funestă propunerea de titularizare natională,cu un examen la nivel local.
Nu e pricopseală cu sesiunea de primăvară pentru Bac,ci o invitare la lene.Nici atat pe banii statului,puturosii fiind in general ai celor cu bani multi.
Diferenta de gandire,ascunde racile vechi socialiste.In anii 2000,inspectoratele scolare trimeteau in scoli,suplinitori care să "predea" muzică,
desen,informatică,religie si ce-o mai fi de suplinit,
cand ei erau certati cu disciplina si lipsa de cultură
pentru a ajunge in fata elevului.Deci disciplină si carte.
Ati uitat niste lucruri,Profesorul invată pedagogie
si psihologie pentru a se forma ca un cadru didactic,
apoi disciplina pe care o va preda ca să poată fi titularizat ca profesor la disciplina X.Liantul este
metodica predării obiectului,care impreună cu psihopedagogia,diferentiază profesorii intre ei,Nu e
suficient pentru rezultate f.bune!Intervine elevul si
familia!Toate,intărite de disciplină ,dorintă de
cunoastere,de compertitivitate loială,conduc la a nu avea surprize de 1,2,3 la nationale si Bac!
Se exagerează cu materiale din afară ce toacă banii ministerului,dar se practică in ultimii 20 de ani la greu.Nu mai fac elevii planse ,dar nici profesorii.Cumpărăm,ca să nu moară altii de foame si
elevii să OBOSEASCĂ!
Ziceti:"fără să reducem standardele de calitate.."
Mie imi spuneti ce se intamplă cu standardele,cand am
trecut prin epoca Cati si prin epoca Funestu!
Fiecare a avut si ceva bun,dar fiecare a adus politica si conducerea după comanda politică si s-a cunoscut in timp la rezultatele elevilor.
Dacă s-ar da examen de admitere la licee,cel putin ca in anii 85-9o,cam ce credeti că s-ar intampla?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor