Cât de mult ar putea ajuta NATO Republica Moldova dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul lui Mircea Geoană

Luni, 18 Septembrie 2023, ora 22:35
2772 citiri
Cât de mult ar putea ajuta NATO Republica Moldova dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul lui Mircea Geoană
Mircea Geoană, la Chișinău FOTO Facebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dat asigurări cu Republica Moldova nu va fi lăsată singură dacă ar fi atacată de Rusia.

Oficialul NATO a transmis însă că, în prezent, nu există amenințări în acest sens.

”Nu vedem semne de resurse militare ale Federației Ruse să ajungă și să facă joncțiunea cu Transnistria, pentru că planul ar fi existat, să ia ca într-o menghină Ucraina și în sud să vină către Odesa, să vină către Tiraspol și din Nord, prin Belarus, să închidă menghina. Vreau să dau un semnal de liniște și de calm aici, în Republica Moldova. Știu că este o preocupare, este legitim să fie așa. Azi, nu vedem resurse militare capabile din partea Federației Ruse să facă acest lucru și pentru că Ucraina își face treaba foarte foarte bine, și cu sprijinul nostru”, a declarat Mircea Geoană pentru PRO TV Chișinău.

Întrebat cu va reacționa NATO în cazul în care situația pe frontul din Ucraina s-ar schimba și Rusia ar ataca Republica Moldova, secretarul general adjunct al NATO a răspuns: ”Trebuie să spunem foarte clar că a fi membru NATO înseamnă Articolul 5, a nu fi membru NATO înseamnă alt tip...”

După ce prezentatoarea a spus că NATO nu va putea interveni, Geoană a explicat: ”Putem ajuta Republica Moldova și noi, și Uniunea Europeană, și în plan bilateral, aliați și parteneri, să aibă capacitatea să fie mult mai robustă și să aibă capacitatea să se protejeze și evident că, pe măsură ce integrarea europeană a Republicii Moldova avansează, și UE are în sine elemente de clauze de securitate în interiorul tratatelor europene”.

Eveniment Quarterly Report

România, depășită de rolul strategic câștigat peste noapte
România, depășită de rolul strategic câștigat peste noapte
România a cerut mai mult NATO și în cele din urmă a primit. Dar nu pare a fi în stare să-și valorifice șansa, constată ziarul german Die Welt. Note de lectură. Ani de zile, România a...
Țara din NATO care cumpără zeci de avioane de luptă F-35: ”Nu e timp pentru alte soluţii provizorii”
Țara din NATO care cumpără zeci de avioane de luptă F-35: ”Nu e timp pentru alte soluţii provizorii”
Premierul Cehiei, Petr Fiala, a anunțat miercuri, 27 septembrie, că țara sa va achiziţiona 24 de avioane de luptă americane F-35, relatează AFP şi Reuters. ”Primele F-35 vor fi gata în...
#Republica Moldova aderare UE, #NATO, #atac rusia republica moldova, #Mircea Geoana , #stiri Mircea Geoana