Impactul alimentației asupra rinichilor: obiceiuri benefice și dăunătoare

Advertorial
Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 12:14
4612 citiri
Impactul alimentației asupra rinichilor: obiceiuri benefice și dăunătoare
FOTO: shutterstock.com

Rinichii sunt organe esențiale corpului nostru, întrucât îndeplinesc roluri cheie în filtrarea sângelui, reglarea presiunii arteriale, producerea de globule roșii și menținerea densității osoase. Pentru a-și putea îndeplini aceste roluri într-un mod corespunzător, au nevoie de o stare de echilibru (homeostazie) în organismul nostru.

Întrucât alimentația are un impact semnificativ atât asupra sistemului digestiv, cât și a celorlalte sisteme, rinichii sunt, la rândul lor, afectați de dieta pe care fiecare dintre noi o urmează. Prin urmare, pentru a putea menține o stare de funcționare adecvată a rinichilor, trebuie să te asiguri că alimentația ta este una benefică.

Alimentele bogate în proteine și funcția renală

Un indicator important al funcționării optime a rinichilor este nivelul creatininei serice. Creatinina serica este analiza de sânge ce măsoară nivelul acestui component în ser, produs generat în urma digestiei și metabolizării proteinelor, precum și a activității musculare. Astfel, creșterea valorii creatininei serice peste anumite praguri bine stabilite semnifică o capacitate de filtrare scăzută a rinichilor și, prin urmare, o problemă din punct de vedere funcțional și/sau structural a acestora.

În astfel de cazuri, primul pas este reducerea consumului alimentelor bogate în proteine (carnea roșie, lactatele, ouăle, nucile sau leguminoasele), întrucât cresc și mai mult încărcarea cu creatinină și, astfel, îngreunează capacitatea de filtrare. Ulterior, teste de diagnostic și modalități terapeutice suplimentare sunt necesare pentru a putea restabili funcția renală normală și a restitui homeostazia.

Toxiinfecțiile alimentare și funcția renală

O problemă extrem de importantă în cazul afecțiunilor renale o reprezintă infecțiile tractului urinar, care pot avea o simptomatologie ce variază de la ușoară sau moderată, până la una severă. Cea mai întâlnită modalitate de producere a acestor infecții de tract urinar este ascensiunea unor bacterii (Escherichia Coli) care rezida in mod normal in tubul digestiv, la nivel genital și urinar printr-o igiena intima deficitara. Deși printr-o cale mult mai puțin cunoscută și întâlnită, dar posibilă, infecțiile pot fi cauzate de bacterii tip E-coli transmise prin alimente sau apă contaminate.

E-coli reprezinta un germene care rezidă în mod normal în intestinul omului. Deși, de regula este non patogen, există tulpini a căror prezență declanșează apariția unei toxiinfecții, cum ar fi tulpinile enteropatogenă, enterotoxigenă sau enterohemoragică.

Astfel, pentru a preveni apariția de toxiinfectie alimentara și a exclude această cale de contaminare a tractului urinar, este important ca alimentele precum carnea de pasăre și ouăle să fie gătite corespunzător, fructele și legumele să fie spălate înainte de consum, iar termenul de valabilitate al produselor să fie întotdeauna verificat. De asemenea, respectarea normelor de igienă personală și colectivă este un pas cheie către prevenirea transmiterii E-coli.

Regimul hiposodat și funcția renală

Un alt aspect extrem de important în menținerea unei bune funcționări a rinichilor este limitarea consumului de sare. Această recomandare se datorează faptului că un consum crescut de sodiu poate contribui la creșteri ale tensiunii arteriale prin încărcarea cu lichide și activarea sistemului renină-angiotensină-aldosteron. Toate aceste fenomene pot avea un impact negativ asupra funcțiilor cardiovasculară și renală.

Prin urmare, adoptarea unei alimentații sărace în sodiu, denumită și regim hiposodat, este benefică atât pentru sănătatea inimii, cât și a rinichilor. Se recomandă un consum zilnic de maximum 2.300 mg de sodiu pentru adulții sănătoși. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau renale, consumul ar trebui limitat la 1.500 mg pe zi (desigur, aceste doze variind în funcție de recomandările medicilor).

Alimente recomandate pentru menținerea sănătății rinichilor

Pe lângă macronutrienții de bază (proteine, lipide și carbohidrați), organismul (și, implicit, rinichii) prezintă o nevoie de substanțe antioxidante, vitamine și minerale pentru a funcționa optim.

Legumele și fructele proaspete, cerealele integrale, uleiurile vegetale, nucile și semințele asigură aportul necesar de astfel de nutrienți. În plus, se recomandă menținerea unui aport zilnic suficient de vitamina C, vitamina D, acid folic, magneziu și antioxidanți, precum licopenul sau resveratrolul, pentru susținerea sistemelor cardiovascular și urinar.

În concluzie, alimentația poate juca un rol extrem de important în funcționarea optimă a sistemului urinar (renal). Prin urmare, prin adoptarea unei diete complete și corecte, evitarea contaminării pe cale alimentară și respectarea regulilor de igienă personală și colectivă, poți menține o bună funcționare a rinichilor tăi și, astfel, îți poți proteja starea de sănătate pe termen lung.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#rinichi, #alimentatie, #obiceiuri alimentare, #sanatate rinichi , #sanatate