Oltenia de sub munte - obiective turistice

Autor: Cristian Gherasim (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Marti, 19 Septembrie 2023, ora 13:00
5867 citiri

La coborârea de pe Transalpina apare zona cunoscută generic drept Oltenia de sub munte, o zonă marcată geografic de Podișul Getic și Subcarpații Getici.

Zona este înţesată de frumuseţi naturale dar şi de obiective istorice. De aceea a existat chiar si o iniţiativă a unui ONG - Asociaţia Kogayon – de a include această zonă în reţeau mondială UNESCO. Zona este desfăşurată pe o suprafaţă de 1000 de kilometri pătraţi, aici găsindu-se şi singurul monument aflat în Patrimoniul UNESCO – Mănăstirea Hurezi, alături de ceramiştii din satul Olari, sat inclus, de asemenea, în patrimoniul mondial.

Ceramica de Horezu

Ceramica de Horezu a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO în decembrie 2012. Ea origineaza în zona oraşului Horezu, mai exact în satul Olari. Ceea ce este interesant este că fiecare olar are propria sa tehnică de lucru iar acest lucru se poate observa mergând prin sat şi observând exponatele aflate la strada, în dreptul curţilor caselor locuite de meşteri olari. Zona Horezu este propice pentru pământul folosit în realizarea obiectelor din lut. Astfel, pământul este extras apoi curățat, tăiat, udat, frământat, călcat și amestecat – transformându-l în lut roșu pe care olarii îl formează metodic în diverse obiecte.

Ceea ce face ceramica de Horezu cu adevărat specială sunt ornamentele şi motivele tradiţionale cu care diversele vase sunt decorate. Culorile sunt nuanțe strălucitoare de maro, roșu, verde, albastru și așa-numitul „galben de Horezu”. Principalele simboluri folosite in ornamentarea ceramicii sunt reprezentări de animale şi plante: cocoşul de Hurez, şarpele, ghioceii, frunza, coada de păun. Caracteristica principală a ornamenticii geometrice a Horezului o constituie preferinţa accentuată pentru linii curbe.

Pădurea colorată

Pe drumul ce leagă Horezu de Târgu Jiu, în dreptul localităţii Baia de Fier se află Pădurea colorată. Un proiect artistic care stârneşte curiozitatea trecătorilor. Proiectul a pornit de la ideea artistului vizual Mihai Țopescu. Proiectul se numește „Grădina Paradisului” și este un manifest împotriva defrișărilor ilegale cu care suntem familiari.

Proiectul a fost realizat prin intermediul a 30 de voluntari şi a fost nevoie de două tone de vopsea specială care nu dăunează copacilor. Deşi caţiva dintre copaci sunt acum decoloraţi, proiectul a presupus vopsirea iniţială a 600 de copaci din Pădurea de pe DN67 în culori vii: roșu, portocaliu, verde, mov, albastru și galben.

Muzeul Trovanţilor

Este un muzeu în aer liber, aflat în Costești, la 7 km de Horezu. Trovanții sunt formațiuni create în straturi de nisipuri, rezultate prin contribuţia apelor calcaroase. Ca formare seamană cu stalactitele și stalagmitele din peșteri. Rata de depunere şi formare poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Ca forme acestea pot fi nodulare, sferoidale, elipsoidale, cilindrice cu structură masivă, concentrică, având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Muzeul Trovanților are o suprafață de doar 1,10 hectare şi poate fi vizitat cu mare uşurinţă. Este de fapt o rezervația naturală transformată în muzeu geologic în aer liber. Accesul este liber şi există şi o parcare generoasă în imediata apropiere.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
România a dat startul la medalii la Europeanul de canotaj. Cum s-a terminat prima finală din Ungaria
Echipajul de patru rame feminin al României, alcătuit din Mădălina Bereş, Maria Lehaci, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş, a câştigat medaliile de argint, sâmbătă, la Campionatele Europene...
Cine e atleta care a doborât recordul României la 10 kilometri. E calificată și la JO 2024
Cine e atleta care a doborât recordul României la 10 kilometri. E calificată și la JO 2024
Federaţia Română de Atletism a anunţat, sâmbătă, doborârea recordului naţional în proba de 10 kilometri, reuşită de Joan Chelimo Melly, în cursa de la Herzogenaurach. În...
#Romania, #Oltenia, #vacanta, #orezu, #ceramica de horezu, #muzeul trovantilor, #padurea colorata , #stiri vacanta