Rebeliunea Wagner a subminat poziția lui Putin de autocrat global. Experți în politică externă citați de Washington Post

Sambata, 01 Iulie 2023, ora 23:58
2383 citiri
Rebeliunea Wagner a subminat poziția lui Putin de autocrat global. Experți în politică externă citați de Washington Post
Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO: Twitter

În ultimul deceniu, Vladimir Putin și-a câștigat prieteni și admiratori în întreaga lume, fiind simbol al unui lider puternic dornic să organizeze intervenții militare în Orientul Mijlociu și Africa pentru a restabili rolul Rusiei ca putere mondială și pentru a se promova ca o alternativă autoritară la SUA și Occident.

Revolta „Wagner” din weekend-ul trecut și consecințele sale haotice au pus acea imagine în pericol, zdruncinând multe percepții despre puterile autoritare ale lui Putin, stabilitatea Rusiei și cursul probabil al războiului din Ucraina, scrie Washington Post.

Analiştii avertizează că evenimentele încă se desfăşoară, aşa că este prea devreme să spunem cât de mult a fost slăbit Putin. Grupul Wagner poate fi lichidat, iar liderul său Evgheni Prigojin, aflat acum în exil în Belarus, poate fi arestat sau ucis. Putin poate lansa încă o represiune amplă împotriva tuturor criticilor săi, ceea ce îi va oferi și mai mult control asupra situației decât înainte.

„Dar până acum, incapacitatea liderului rus de a lua o atitudine dură față de mercenari sau de a-i pedepsi pe cei implicați în revoltă subminează imaginea cultivată că el deține întotdeauna controlul”, se spune în articol.

Dmitri Alperovici, analist de politică externă și șeful Centrului de accelerare a politicii Silverado, subliniază că aceasta este imaginea pe care Kremlinul o proiectează lumii, precum și Rusiei.

Acest lucru șochează dictatorii pentru că nu așa suprimă rebeliunea. Mulți dintre susținătorii lui Putin sunt confuzi și pun la îndoială capacitatea lui de a fi un lider puternic și durul dictator autoritar cum se afișează ”, a explicat expertul.

În ciuda eforturilor SUA de a obține sprijin internațional pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse, majoritatea țărilor, în special din Sudul Global, s-au abținut să ia măsuri împotriva Rusiei, pretinzând neutralitatea și încercând să echilibreze relațiile dintre Moscova și Washington.

Putin pare acum mai izolat decât înainte de rebeliune

Dar Putin pare acum mai izolat decât înainte de rebeliune. În zilele care au trecut de la revolta „Wagner”, doar 8 lideri mondiali au vorbit cu el la telefon, printre care liderii Turciei, Iranului, Qatarului și Arabiei Saudite, Bahrainului și a trei țări vecine din Asia Centrală. Șeful Ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurări că „mulți” alții au sunat și ei, dar a cerut să nu dezvăluie informații despre apelurile lor.

Printre cei care nu l-au sunat pe Putin în ultimele zile, se remarcă Xi Jinping, care l-a numit cândva pe Putin „cel mai bun, cel mai apropiat prieten al său”. Liderul chinez este considerat cel mai puternic și important aliat al Rusiei. Singurul comentariu al Ministerului de Externe al Chinei, potrivit căruia revolta a fost o „chestiune internă”, pune Beijingul în mod neobișnuit în concordanță cu Washingtonul și alte capitale occidentale care au folosit o retorică similară. Acest lucru a fost subliniat de fostul analist CIA John Culver, care s-a specializat în probleme legate de China.

Potrivit acestuia, Beijingul este prea fixat pe relațiile ostile cu SUA pentru a abandona Rusia. Țara joacă un rol important în eforturile lui Xi Jinping de a promova o alternativă autoritară la influența globală a Americii. Dar Beijingul a fost probabil tulburat de conștientizarea că Rusia lui Putin s-a dovedit a fi mai instabilă decât se credea anterior.

Pariul pe Putin, pe care Xi Jinping l-a numit cel mai bun prieten, s-a dovedit a nu prea avea succes. Chinezii l-au văzut ca singurul lor partener real în această competiție cu Statele Unite ”, a spus Culver.

Revolta din Rusia este puțin probabil să ducă la schimbări imediate în politicile majorității țărilor lumii, care au refuzat să se alăture alianței occidentale care sprijină Ucraina, spune fostul diplomat american Elizabeth Shackelford. Dar, în opinia ei, China și țările africane pot începe acum să insiste mai hotărâtor asupra unei soluții negociate acceptabile pentru Ucraina și aliații săi pentru a pune capăt războiului.

Prezența mercenarilor „Wagner” în mai multe țări africane pune Africa în centrul conflictului care se desfășoară în Rusia. În plus, africanii au fost afectați în mod disproporționat de inflația alimentelor și a combustibilului cauzată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Primul test al celorlalți lideri despre Putin va fi în iulie, când acesta este programat să găzduiască cel de-al doilea summit al liderilor africani la Sankt Petersburg. La primul summit, desfășurat în octombrie anul trecut, au participat 45 de șefi de state africane.

Printre ideile care au fost subminate de evenimentele din ultimele zile se numără și credința în incapacitatea lui Putin de a face compromisuri. Shackelford subliniază că autocratul rus a făcut armistițiu cu Wagner.

Ce spune asta despre dorința lui Putin de a negocia încheierea războiului? El trebuie să se simtă slăbit, iar întrebarea este dacă asta îl va deschis spre negocieri. Dacă Putin începe să pară un pariu nesigur, atunci țările capabile să-l influențeze ar putea începe să caute o strategie pentru a ieși din război mai serios decât înainte”, a spus ea.

Putin nu a dat până acum semne de a-și înlătura poziția față de Ucraina. Se pare că nici măcar nu recunoaște că efectele războiului îi pun în pericol regimul, a spus Alexander Gabuev, directorul Centrului Eurasiatic Carnegie din Rusia. Potrivit acestuia, Prigojin și-a exprimat nemulțumirea multor ruși obișnuiți atunci când a citat eșecurile în război drept unul dintre motivele deciziei sale de a merge la Moscova. Dar, în același timp, „Putin a supraviețuit. Acest lucru arată că nimeni din Rusia nu este cu adevărat pregătit să-l provoace”.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #rebeliune, #revolta, #mercenari wagner, #Vladimir Putin, #China, #Africa , #Rusia