Alertă a medicilor. Creștere cu 300% a cazurilor unei boli cu transmitere sexuală: Simptome și cine se poate infecta

Sambata, 23 Decembrie 2023, ora 01:30
6447 citiri
Alertă a medicilor. Creștere cu 300% a cazurilor unei boli cu transmitere sexuală: Simptome și cine se poate infecta
Sifilisul netratat poate cauza probleme grave de sănătate FOTO: Turnto

Experții în medicină au transmis un avertisment despre creșterile dramatice ale unei boli cu transmitere sexuală, ”deosebit de îngrijorătoare”, mai ales prin prisma faptului că numărul persoanelor care se testează a scăzut în ultimii ani. Numărul cazurilor de sifilis s-a triplat în ultimul deceniu în Australia, au anunțat autoritățile sanitare din această țară, în această săptămână.

„Orice creștere a cazurilor de infecții cu transmitere sexuală (ITS) este o veste proastă”, a spus epidemiologul doctor Skye McGregor. „Dar creșterea ITS pe fondul scăderii testelor și tendința persistentă de creștere din ultimul deceniu este deosebit de îngrijorătoare”, potrivit 9News.

Cazurile de sifilis s-au triplat în ultimul deceniu, iar gonoreea este, de asemenea, în creștere la nivel național, potrivit unui raport al autorităților medicale din Australia. Creșterile dramatice sunt „deosebit de îngrijorătoare”, au avertizat experții în sănătate, deoarece numărul persoanelor testate pentru ITS a scăzut în ultimii ani.

Raportul cercetătorilor de la Institutul Kirby al UNSW a arătat că numărul cazurilor de sifilis s-au triplat în ultimul deceniu, iar diagnosticele de chlamydia au crescut, de asemenea, în mod constant, cu cazuri în creștere cu 12% din 2013.

Descoperire ce a îngrozit experții. Ceva intră în corpul oamenilor și produce cancer: Cine sunt cei mai expuși?

Numărul de teste pentru chlamydia și gonoree atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor a scăzut între 2019 și 2022, probabil din cauza impactului permanent al pandemiei de COVID-19, a spus McGregor. În 2022 au fost 93.777 de diagnostice de chlamydia, 32.877 diagnostice de gonoree și 6.036 diagnostice de sifilis infecțios, potrivit raportului.

Numărul cazurilor de sifilis s-a triplat în ultimii 10 ani și, deși majoritatea cazurilor rămân la bărbați, numărul femeilor diagnosticate cu sifilis a crescut de șase ori în aceeași perioadă.

McGregor a spus că creșterea cazurilor în rândul femeilor este îngrijorătoare. Dacă nu este tratată în timpul sarcinii, o infecție cu sifilis poate duce la avort spontan sau la sifilis congenital, atunci când infecția se transmite copiilor nenăscuți.

„Sifilisul congenital este o afecțiune extrem de gravă pentru sugari, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pe tot parcursul vieții, iar în cele mai grave cazuri poate fi fatală”, a spus ea.

Au fost înregistrate 69 de cazuri de sifilis congenital în ultimii șapte ani, dintre care 18 au dus la moartea sugarului. Diagnosticele de sifilis congenital sunt de 14 ori mai mari în rândul copiilor aborigeni și din strâmtoarea Torres, în comparație cu copiii non-indigeni, arată raportul.

Boala care a devenit cel mai mare ucigaș: Lovește fatal, mai mult decât cancerul și infarctul

Potrivit raportului, majoritatea cazurilor de chlamydia din Australia sunt nediagnosticate și netratate. Chlamydia a fost cea mai frecvent notificată boală ITS în Australia în 2022, mai mult de două din trei diagnostice survin la tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.

”Cercetătorii au estimat că una din 27 de tinere din Australia au avut chlamydia la un moment dat în 2022, mai puțin de jumătate fiind diagnosticate. Asta echivalează cu peste 91.000 de femei tinere”, a spus McGregor. Gonoreea a crescut și în 2022, iar diagnosticele în marile orașe au fost de aproape trei ori mai mari în 2022 decât în urmă cu 10 ani. Cele mai multe diagnostice, aproximativ 71%, au fost detectate la bărbați.

Australienilor li se reamintește să ia în considerare nevoia de a face controale regulate de sănătate sexuală, de a practica sex în condiții de siguranță și de a fi testați pentru sifilis și tratați cât mai curând posibil dacă au simptome.

Sifilisul este o infecție vindecabilă care se răspândește de la o persoană la alta prin activitatea sexuală. Simptomele inițiale ale sifilisului pot fi ușoare și includ răni sau bube nedureroase la nivelul organelor genitale sau gurii; o erupție cutanată pe față, mâini sau picioare; febră, dureri de cap, dureri musculare și vedere încețoșată, potrivit Tasmanian Government.

Fără tratament, sifilisul poate provoca complicații pe termen lung, cum ar fi probleme ale nervilor, creierului și inimii, precum și orbire și probleme de sănătate mintală.

Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Mai mulți minori, inculpați pentru atacul din Sydney. Ce au descoperit autoritățile în timpul perchezițiilor
Cinci adolescenţi au fost inculpaţi pentru terorism în urma unei investigaţii asupra unui atac cu armă albă de la o biserică din Sydney din aprilie în care două persoane au fost...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#sifilis, #alerta medicala, #boli transmitere sexuala, #Australia, #imbolnaviri noi, #sifilis informatii, #sifilis prevenire, #sifilis factori risc , #stiri externe