Sorin Frunzaverde a explicat miercuri, intr-o conferinta de presa, de ce a decis sa paraseasca PDL, dupa mai bine de 20 de ani de activitate intensa in acest partid. In replica, PDL a convocat o reuniune de urgenta a conducerii.
Conferinta de presa a fost organizata la Resita si a durat circa 20 de minute.
Sorin Frunzaverde a declarat ca nu mai este de acord cu modul in care este condusa Romania, care a devenit un stat puternic centralizat si politienesc, in care iti este frica sa vorbesti la telefon si nu este exclus sa fii ascultat ambiental oriunde ai vorbi.
"Cred ca optiunea pe care eu si o parte dintre colegii mei o avem din punct de vedere al dezvoltarii Romaniei difera fundamental de cea a conducerii PDL", a mai explicat Frunzaverde, spunand ca se inscrie in PNL, partid cu care va pune bazele unei drepte puternice in Romania.
In opinia sa, USL este o "constructie" conjuncturala, asta putand insa insemna chiar si 8 ani de lucru in comun.
Frunzaverde: USL este o alianta conjuncturala
Sorin Frunzaverde a dezvaluit ca a discutat pe tema demisiei sale cu Vasile Blaga si premierul Mihai Razvan Ungureanu, dar nu a vorbit deloc nici cu presedintele PDL, Emil Boc, sau cu Traian Basescu.
Fostul pedelist a mai anuntat ca a convenit cu presedintele PNL Crin Antonescu intrarea sa in partid saptamana viitoare.
In replica, presedintele Emil Boc a sustinut o declaratie de presa in care l-a acuzat pe Sorin Frunzaverde ca a tradat PDL si USL ca se comporta las, pentru un pumn de voturi virtuale.
Boc: Frunzaverde a tradat. USL se comporta las pentru un pumn de voturi
Ziare.com a transmis principalele declaratii ale fostului prim-vicepresedinte democrat-liberal in format LIVE TEXT:
- Pe 24 noiembrie 2010 am facut mai multe afirmatii in legatura cu provocarile pe care PDL le avea de suportat. Principala provocare nu era a alegerilor interne, ci vrajba politica, haosul administrativ si statul politienesc, care sufoca orice comunitate si practic si Romania. Acesta este si principalul motiv pentru care astazi vorbim de saracirea populatiei.
- Am spus atunci si am repetat de 46 de ori, la intalnirile din judete si a 46-a oara la Conventia partidului. Le multumesc colegilor care m-au votat.
- Se pare ca optiunea mea difera de a multora dintre colegi. Am insistat pentru un buget descentralizat, nu s-a intamplat nimic. Dimpotriva.
- Cred ca optiunea pe care eu si o parte dintre colegii mei o avem din punct de vedere al dezvoltarii Romaniei difera fundamental de cea a conducerii PDL.
- Am discutat si cu colegi din alte partide, din USL de azi. Exista sansa de a institui un dialog real intre Putere si Opozitie, exista resurse de a reaseza Romania in normalitate prin dialog intre formatiunile politice, care din nefericire nu mai exista.
- Exista resurse umane in clasa politica pentru a avea o alta coabitare, pentru a reabilita inclusiv imaginea Parlamentului, institutia fundamentala a democratiei. Prin aceasta galceava politica am expediat-o in derizoriu.
- Putem construi o Romanie care sa iasa din saracie si sa renunte la starea de stat politienesc. Ne e frica si sa vorbim la telefon, ne punem in permanenta problema daca nu suntem in permanenta ascultati ambiental. Nu ma refer la presa.
- Cred ca PDL este de dreapta, dar nu mai cred ca o asemenea constructie se mai poate face din interiorul PDL.
- Voi candida la sefia CJ din partea USL, ca si membru al PNL.
Intrebari:
- (Ati avut o discutie cu conducerea PDL?) Am avut, un numar important de lideri au incercat sa ma determine sa nu am aceasta abordare. Eu le-am explicat ca despre aceste teme eu vorbesc de 4 ani de zile, in toate instantele, in BPN. Principala responsabilitate este a noastra.
- Am avut o discutie cu Vasile Blaga, si cu primul ministru. Pentru mine nu e o preocupare sa destructurez PDL, dar intre principiile mele si ale lor nu mai exista concordanta.
- Fidelitatea pana la sfarsit este si fata de tine insuti.
- Cred ca USL e o alianta conjuncturala. Eu cand am spus ca ma gandesc la o constructie de dreapta m-am referit la PNL.
- Nu am avut nicio discutie cu Traian Basescu.
- (veti fi urmat si de alti primari?) Nu mi-am propus un asemenea scop, dar am semnale ca e posibil.
- In discutia cu premierul Ungureanu i-am spus ca nu voi incerca sa destabilizez guvernarea. El trebuie sa continue, sa isi asume guvernarea, are o majoritate cat o are. Sa avem in noiembrie alegeri pentru 4 ani.
- PDL are in acest moment 42 de primari in Caras Severin. Primarii urmeaza sa opteze ei, nimeni nu le impune nimic. E optiunea lor cum vor candida la locale.
- (in ce context ati discutat cu Ungureanu nefiind in PDL?) Ne leaga o amicitie mai veche. Era firesc sa isi puna problema cand un prim-vicepresedinte cum sunt eu are o asemenea optiune. Am avut o conversatie normala, asa cum am avut discutii firesti cu foarte multi lideri de pe esichierul politic. E normal, nu trebuie sa ne cantonam la infinit in galceava despre care am vorbit.
- (conflict cu Elena Udrea) Nu, motivele spuse nu vi se par suficiente?
- Nu am vorbit cu Emil Boc.
- PSD e partid de stanga, USL poate sa dureze conjunctural si 8 ani.
- (demisia lui Boc?) E o optiune personala. Mi-am propus sa nu reprosez nimanui nimic, mi-am propus sa relatez ce se intampla si sa imi exprim optiunea. Imi propun sa fac o constructie, nu sa demolez una.
- Am convenit cu presedintele Antonescu si liderii PNL sa stabilim calendarul intrarii in partid saptamana viitoare.
- Vedem lucrurile diferit. Din punctul meu de vedere, o solutie de rezolvare a problemeleor din Romania este descentralizarea, din nefericire am asistat la cea mai grea centralizare, nici pe timpul domnului Vacaroiu nu a fost asa.
- Am reusit sa subfinantam administratia publica locala.
- (Basescu va scoate dosarele?) Ce dosare?
- Probabil ca unii ma vor urma si ma bucur ca ma vor urma. Dar ca si idee generala e deplasat ca acum cand nici macar nu am intrat in PNL sa incep sa vorbesc despre doctrine politice.
- (de cat timp negociati?) Nu au fost negocieri care s-au concretizat intr-un anumit timp, dar discutii am avut in ultimii ani cu importanti lideri ai PNL.
- (comentati afirmatiile lui Lazaroiu?) Nimeni si nimic.
- (acuzatiile colegilor?) Cred ca domnul Toader nu este in masura sa imi faca vreo recomandare sau aprecieri la adresa mea. Nu am fost ascultat, daca as fi fost, probabil ca PDL nu era in situatia asta. Ce puteti sa imi reprosati, ce spun acum spun de ani de zile si in conferinte de presa si in forurile de partid?
- Nu poti accepta la infinit sa asisti la o guvernare excesiv de centralizata cand tu clamezi ca principii politice descentralizarea si subsidiaritatea.
- Nu am discutat despre functii in PNL.
- (saptamana trecuta Basescu a reprosat greilor PDL ca nu lupta, ati spus ca dvs candidati din partea PDL) Nu luasem aceasta hotarare atunci. Eu am candidat pentru aceasta functie plecand din PE si acum sase luni am spus ca mai candidez inca o data. Nu mi-a fost teama niciodata de competitie. Stateam foarte bine si in sondajele USL, presa a scris.
- Am garantia ca principiile nu se mai pot indeplini din PDL.
- (cum a ajuns Romania stat politienesc?) Ar fi multe de spus. Nu credeam personal la mijlocul anilor '90 ca vom ajunge intr-o asemenea situatie in Romania.
- A fost suficient. Multumesc.
Frunzaverde: Ma vad construind dreapta moderna alaturi de Crin Antonescu
O demisie din senin
Demisia lui Sorin Frunzaverde a aparut, marti, mai intai pe surse. La scurt timp, vicepresedintele PNL Mihai Voicu a confirmat informatia, explicand ca el si colegul sau de partid Dan Radu Rusanu au negociat ore in sir trecerea lui Frunzaverde la PNL. De asemenea, el a anuntat ca la congresul PNL din 7 aprilie Sorin Frunzaverde va primi un post de vicepresedinte al partidului.
Totodata, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a anuntat oficial ca Sorin Frunzaverde va candida pentru un nou mandat la sefia Consiliului Judetean Caras Severin, dar nu din partea PDL, ci a USL.
Stirea a provocat nedumerire in randurile uselistilor si panica printre democrat-liberali. Mai multi lideri liberali, dar si presedintele PSD Victor Ponta au recunoscut ca au fost luati prin surprindere si au spus ca asteapta declaratii din partea lui Frunzaverde inainte de a comenta.
In schimb, Elena Udrea, Roberta Anastase, Vasile Blaga, Mircea Toader sau Teodor Paleologu, toti colegi cu Frunzaverde in conducerea PDL, s-au declarat mai intai neincrezatori, recunoscand ca nu aveau nici cea mai vaga idee despre ce punea la cale acesta.
Mult mai in tema s-a aratat a fi vicepresedintele PNL Mircea Diaconu. "Stiam de o saptamana ca se poarta discutii. Nu stiam ca azi au ajuns la o intelegere. Este perfect!", a declarat el.
Desi Sorin Frunzaverde nu dadea nicio declaratie care sa confirme sau sa infirme intentia sa de a pleca din PDL, liderul filialei PNL Caras Severin a anuntat ca impreuna cu el vor veni in PNL si cei 42 de primari democrat-liberali din judet. De asemenea, unul dintre cei trei parlamentari PDL ai judetului a declarat ca Frunzaverde va fi urmat orice decizie va lua.
Dupa cateva ore de incertitudini, Sorin Frunzaverde a inceput sa dea scurte declaratii pentru presa, anuntand ca va da miercuri toate explicatiile necesare. "Ma vad construind dreapta moderna alaturi de Crin Antonescu(...)Voi candida ca membru PNL pentru presedintia Consiliului Judetean Caras-Severin, din partea USL. Asa cum mi s-a propus astazi, voi deveni vicepresedinte al PNL", a declarat Frunzaverde, pentru Mediafax, precizand si ca motivele plecarii sale din PDL pot fi gasite in declaratia sa din 24 noiembrie 2010.
Confirmarea indirecta a surprinzatoarei demisii i-a facut pe mai multi lideri PDL sa ceara de urgenta un congres extraordinar la care sa se discute daca Emil Boc mai poate ramane presedinte al partidului sau nu. Marti seara, intreaga conducere a PDL s-a reunit la sediul central al partidului, dar la finalul intalnirii nu s-au facut declaratii de presa.
Profil politic
Sorin Frunzaverde era membru fondator al Partidului Democrat (in prezent PDL). De asemenea, Frunzaverde era presedintele Organizatiei judetene a PDL Caras-Severin, una dintre cele mai puternice filiale ale partidului.
In perioada 1991-1996, Sorin Frunzaverde a fost presedinte si director general al Camerei de Comert si Industrie a judetului Caras-Severin, iar in perioada 1992-1996 a detinut functia de consilier judetean, secretar al Comisiei de buget-finante din CJ.
In perioada 1996-1997, el a detinut functia de presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin.
In perioada 1997-2000, Sorin Frunzaverde a detinut o serie de functii ministeriale ca reprezentant al Partidului Democrat: ministrul Apelor, Padurilor si Mediului Inconjurator , in guvernul Victor Ciorbea, ministrul Turismului in guvernul Radu Vasile, ministrul Apararii Nationale in guvernul Mugur Isarescu.
In perioada 2000-2004 el a fost deputat PD, iar intre 2004 si 2006 a fost presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, functie din care a demisionat pentru a prelua din nou portofoliul Apararii Nationale in guvernul Tariceanu, functie pe care a detinut-o pana in aprilie 2007, cand PD a fost dat afara de la guvernare.
In acelasi an el a fost cap de lista din partea PDL la alegerile europarlamentare. A fost ales deputat in Parlamentul European pentru mandatul 2007-2009 si a indeplinit functia de sef al delegatiei romane din cadrul PPE-DE.
In iunie 2008, Frunzaverde a castigat din nou alegerile pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin.
In perioada 2001 - 2011, Frunzaverde a detinut functia de vicepresedinte al partidului, ocupandu-se de relatiile internationale si fiind unul dintre artizanii primirii Partidului Democrat in Partidul Popular European, dupa ce fusese membru al Internationalei Socialiste.
La congresul PDL din mai 2011, Sorin Frunzaverde a devenit unul dintre cei patri prim-vicepresedinti ai PDL. El a fost unul dintre sustinatorii lui Vasile Blaga la sefia formatiunii, sefie recastigata insa de Emil Boc.
Să vină troianu'!... =)) Vezi tot