Autoritatile se pregatesc de cutremur si anunta un mare exercitiu national. Premierul Dancila s-a prezentat pe teren UPDATE

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 14:47
6474 citiri
Autoritatile se pregatesc de cutremur si anunta un mare exercitiu national. Premierul Dancila s-a prezentat pe teren UPDATE

Autoritatile anunta, pentru sambata, un mare exercitiu national de pregatire pentru un cutremur major in Romania, desi ne amintim ca Guvernul nu a alocat in acest an banii necesari pentru sistemul care monitorizeaza cutremurele in Romania, iar acesta ar putea sa nu mai functioneze.

Era avertismentul lansat in aprilie de directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Constantin Ionescu.

Update 14.45:

"Am luat act de acest lucru, este un exercitiu foarte important care ne va permite sa vedem cum se face aceasta mobilizare, dar in acelasi timp sa vedem daca, in urma acestui exercitiu, exista deficiente si cum putem inlatura aceste deficiente", a declarat Viorica Dancila, care ia, si ea, parte la acest exercitiu.

"Nu am emotii, am incredere in desfasurarea acestui exercitiu, dar totdeauna trebuie sa fim foarte bine pregatiti pentru a raspunde acestei provocari si cred ca acest exercitiu ne va permite sa vedem daca sunt anumite probleme", a mai spus premierul la Ciolpani, unde se afla Centrul de comanda.

Potrivit scenariului, sambata diminineata, la ora 9.00, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe Richter, anunta Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Exercitiul vizeaza punerea in aplicare a Conceptiei nationale de raspuns post-seism.

"Au fost alertate toate unitatile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din tara se deplaseaza spre Capitala. La Ciolpani a fost activat Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei", arata MAI, citat de News.ro.

Update: Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sambata, ca exercitiul Seism va avea o durata de cinci zile, fiind urmarit in timp real raspunsul la eventuala producere a unui cutremur in Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adancime de 140 de kilometri.

Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucuresti, unde din primele informatii ar fi 12 imobile prabusite partial sau total si aproximativ 200 de victime doar in zona Centrului Vechi - Universitate. "Nu facem un show, asta vreau sa se inteleaga", a subliniat Raed Arafat.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anuntat ca, in cadrul exercitiului Seism 2018, a fost solicitata asistenta internationala prin Mecanismul de Protectie Civila, fiind instiintat si Centrul Euroatlantic de Coordonare a Raspunsului la Dezastre din cadrul NATO. In cadrul exercitiului, pe componenta solicitarii de sprijin international, Mecanismul de Protectie Civila va raspunde cu capabilitati medicale internationale.

Raed Arafat a explicat ca in prima faza are loc evaluarea: terestra, aeriana si activarea Centrului de comanda de la Ciolpani, pana la activare interventia fiind condusa de la sediul MAI, relateaza News.ro.

Cat de pregatite sunt, de fapt, autoritatile

Nu mai putin de 170 de cladiri din Bucuresti nu ar avea nicio sansa in fata unui cutremur de felul celui care s-a produs acum 41 de ani, dar Primaria Capitalei a anuntat, in martie, ca va incepe consolidarea a 29 de imobile, dupa ce a infiintat doua noi entitati care sa se ocupe de aceasta.

Astfel, chiar inaintea comemorarii tragediei din 4 martie 1977, Gabriela Firea a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a "restartat programul de consolidari al Primariei Municipiului Bucuresti".

Planurile par totusi ambitioase, tinand cont de faptul ca santiere sunt deschide doar in cazul a cinci cladiri, dupa cum anunta PMB. Acesta este cazul imobilelor din str. Blanari nr.2, nr.6, nr.8 si nr.10 -imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public, construite in anul 1870. Un alt imobil la care au inceput lucrarile este cel de 2 etaje plus mansarda, din str. Franceza nr.30.

Alte trei imobile s-au preluat, in urma unei Hotarari de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare si consolidare, mai anunta PMB.

Peste 30.000 de locuinte s-au prabusit sau au fost grav avariate, 1.578 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 11.321 au fost ranite, in 4 martie 1977, potrivit bilanturilor publice. Seismul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter si o durata de circa 56 de secunde.

Datele oficiale arata ca in urma cutremurului si-au pierdut viata 1.578 de persoane, majoritatea in Bucuresti, iar alte 11.321 au fost ranite, in principal din cauza prabusirii cladirilor.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#cutremur exercitiu MAI , #cutremur
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Pai care sambata? Azi e sambata! Sau va fi sambata viitoare?