Cum v-ati permis sa-i salvati pe arsi in ciuda sistemului?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 07:31
13311 citiri
Cum v-ati permis sa-i salvati pe arsi in ciuda sistemului?

Au murit stupid 54 de oameni tineri si e normal sa fim furiosi. E normal sa cautam vinovatii si vinovati, dinainte si de dupa incendiu.

Mintea cuprinde cu greu o asemenea nenorocire. Dar furia, durerea, oroarea nu ne dau dreptul sa lovim bezmetic exact in oamenii care au muncit pana la epuizare si au facut adevarate minuni.

Sistemul sanitar din Romania si-a aratat limitele. Si oricat ar incerca un demnitar sau altul sa mascheze aceasta realitate, ea este evidenta. Pentru ca esenta problemei nu a tinut de lipsa punctuala a unui medicament sau altul, ci tine de o dotare cat se poate de clara: centrele pentru arsi mari, asa cum au fost ranitii din Colectiv.

Nu avem nici macar unul functional in Romania. Exista o sectie nou-nouta, dotata la nivel european, dar ea este inchisa.

Este clar ca suntem deja la ani distanta de Europa civilizata, care are in fiecare tara asemenea centre cu cateva paturi, pentru ca patologia este destul de rara, dar extrem de grava si cand apare trebuie sa fii pregatit cu toata tehnica speciala, inclusiv de securitate bacteriologica.

Carenta aceasta, nu singura, dar fundamentala, a aratat cat de inapoiat este sistemul sanitar din Romania.

Dar trebuie sa facem o distinctie foarte clara intre medici si sistem. Medicii nu sunt sistemul, ci primele victime ale sistemului.

Faptul ca ATI-istii si plasticienii au reusit sa pastreze in viata cea mai mare parte a ranitilor cu leziuni severe, de complexitate extrema, cu componenta chimica, atat externe cat si de cai aeriene si pulmonare, in conditiile sistemului sanitar romanesc nu poate fi o vina. Este un merit suplimentar.

Oamenii acestia au dovedit un profesionalism pe care nu stiu daca medicii din strainatate l-ar fi dovedit in conditii similare. E mai usor sa pilotezi un Boeing ultradotat, ultracomputerizat. E greu sa zbori cu un BN mic, nepresurizat, cu motoare simple, si cand treci de pe unul pe altul am vazut in Apuseni ce se intampla.

Nu stiu cati medici din strainatate ar fi reusit sa faca ce au facut medicii romani in conditiile sistemului sanitar romaneasc.

Va dau exemplul Spitalului Universitar Bucuresti, lipsit desigur de o zona pentru arsii mari. Au intrat acolo 24 de arsi vii, 11 in stare critica, in spital a murit unul singur, iar alti doi dupa transferul in Marea Britanie. Restul au scapat.

Cand discutam despre un procentaj de reusita de 87,5% in conditiile unei asemenea cazuistici, cum sa acuzi? Ce sa acuzi?

Aud tot felul de voci in spatiul public. Unii la limita dementei vorbesc despre morti tinuti ascunsi prin spitale si declarati cu taraita. Adica un intreg corp medical este partas la imensa conspiratie ca sa ce? Daca mintile acelea "luminate" ar gandi macar o clipa, ar realiza poate ca, cinic strategic, e preferabil sa "versi" toti mortii deodata.

Nu stiu ce diferenta facea sa fi fost 54 de la inceput, nu 27. Socul era deja imens. Dar daca ii anunti treptat, numai bine intretii tensiunea publica, nu lasi lucrurile sa se aseze, zgandari in permanenta rana.

Aud tot felul de oameni care se pricep la medicina cat a uitat un ATI-ist acuzand ca transferul in strainatate al ranitilor nu a fost facut cand sunt ei "precisi" ca trebuia facut.

Evident ca dotarile in centrele pentru arsi mari de afara sunt mai bune. Acesta e un truism. Dar medici cu certa competenta, neimplicati direct in cazul Colectiv, mi-au spus acelasi lucru: nu ii poti muta oricand, nu ii poti muta cat sunt acuti, nu ii poti muta cat nu sunt stabili, ca ii omori pe drum.

Vreau sa vad si eu cazul acela despre care cineva cu certa competenta sa spuna clar: pacientul X putea fi trimis in strainatate in ziua cutare, nu a fost trimis pentru ca n-a vrut medicul Y sau directorul de spital Z si, de aceea, a murit. N-am auzit asa ceva.

Ca ar fi fost necesara o actiune organizata la nivel de minister, nu prin eforturi particulare, ca ar fi fost nevoie sa se ceara ajutor mai repede, este foarte probabil, chiar evident, in opinia mea. Dar eu vorbesc aici de medici, nu despre minister, si am convingerea ca atunci cand nu au dat liber pentru transfer nu se putea da liber.

Dar chiar si faptul ca purtam aceasta discutie mi se pare nedrept. Dupa ce echipe de ATI-isti si plasticieni s-au dat peste cap sa ii tina in viata in conditiile grele ale sistemului sanitar roamnesc, vin niste fete si niste baieti furiosi si le anuleaza munca strigand din toti rarunchii ca e de-a dreptul criminala nemutarea din prima secunda, ca sa-i omoram la sigur, a unor pacienti care au supravietuit ramanand.

Cu ce drept? Cu ce calificare? Cu ce obraz?

Zeci de medici s-au mutat in spitale la propriu, si-au lasat copiii, au renuntat la tot, au dat tot ce au putut si tot ce au stiut, au salvat cati nu speram sa salveze si la sfarsit in loc de multumiri primesc o palma: nenorocitilor, in loc sa-i trimiteti v-ati permis sa ii salvati voi!

Dar, vedeti, unde scuipa furiosii, saruta cei salvati: "Sunt doctori care au stat cate trei zile in garda ca sa putem sa va facem cu mana, sa putem sa ne stergem la fund (...) Ei au fost aici din prima clipa, au facut tot ce a fost omeneste posibil. Spun cu mana pe inima: foarte multi au scapat si traiesc azi de mainile acestor oameni. Fara dansii eram multi morti. Dansii ne-au scapat din ghearele mortii! (...) ne simtim iubiti de acei oameni". Sunt vorbele rostite de trei raniti de la Spitalul Bagdasar Arseni.

Nu pot decat sa sper ca macar ele vor opri tavalugul isteriei. Nu pot sa cred decat ca si medicii eroi se vor simti si ei iubiti de o societate care si-a facut din denigrarea lor sport national.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#arsi club Colectiv, #medici victime colectiv , #incendiu club Colectiv