Marea eliberare: Pana azi au iesit din inchisori 530 de detinuti, printre care 33 de criminali si 47 de violatori

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 16:36
6368 citiri
Marea eliberare: Pana azi au iesit din inchisori 530 de detinuti, printre care 33 de criminali si 47 de violatori
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 500 de detinuti au iesit mai repede din inchisori in ultima saptamana, dupa intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu. Printre cei care umbla nestingheriti pe strada se afla si cateva zeci de criminali si violatori.

Conform datelor oficiale furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea Digi24, in perioada 19 - 23 octombrie au fost eliberati aproape 530 de detinuti, numarul beneficiarilor legii fiind in continua crestere si urmand sa depaseasca 3.000, conform estimarilor neoficiale.

Astfel, in prima saptamana au iesit din inchisori inainte de ispasirea pedepsei, pe motiv ca au beneficiat de conditii improprii:

  • 184 de hoti
  • 135 de talhari
  • 33 de criminali
  • 47 de violatori

Cei mai multi dintre hoti au fost condamnati pentru furt calificat, iar multi dintre cei 33 de criminali ajunsi mai devreme pe strazi fusesera condamnati pentru omor calificat, ceea ce inseamna ca poate au ucis cu premeditare.

In ciuda faptului ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a dat asigurari ca detinutii liberati in baza acestei legi vor fi supravegheati de consilierii de probatiune, acest lucru nu este adevarat si toti cunoscatorii acestui domeniu spun ca sunt foarte mari sanse ca multi dintre beneficiarii legii sa se intoarca foarte repede in spatele gratiilor.

"In primul rand, nu stiu cati dintre acestia se vor prezenta la noi, pentru ca nu stiu cati dintre ei indeplinesc cumulativ cele doua conditii: sa fie condamnati pe noul cod penal si sa aiba o pedeapsa mai mare de doi ani. In acelasi timp, noi nu supraveghem persoana in sine, ci modul in care aceasta respecta obligatiile emise de judecator atunci cand i-a eliberat", a precizat Crina Mocanu, presedinte sindicatul consilierilor de probatiune, pentru Digi24.

Pe de alta parte, detinutii eliberati trebuie sa urmeze un program de reintegrare sociala sau sa desfasoare munca in folosul comunitatii.

"Aici e vorba de schimbarea comportamentala, lucrul cu omul respectiv, nu putem garanta pentru nimeni. In acelasi timp, pentru ei ar trebui sa existe programe speciale, pentru ca ei au niste nevoi speciale. La acest moment n-am vazut nicio strategie a directiei nationale de probatiune si a Ministerului Justitiei in acest sens.

Exista posibilitatea ca violatori, criminali, sa nu fie supravegheati. Daca au fost condamnati pe Codul vechi si au iesit pentru ca si-au executat pedeapsa, acestia nu se vor afla in evidenta noastra", a subliniat inca o data liderul sindical.

Quarterly Report - Editia 4

Cele mai șocante momente care au avut loc în Parlamentul României. Bătăi, îmbrânceli și jigniri grotești între aleșii români
Cele mai șocante momente care au avut loc în Parlamentul României. Bătăi, îmbrânceli și jigniri grotești între aleșii români
Ultimul incident din Parlamentul României, în care deputatul PNL Florin Roman a fost agresat de către fostul său coleg, deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, a readus în atenția publică...
O nouă promisiune pentru aderarea completă a României la Schengen: „Anul acesta trebuie să facem dreptate” VIDEO
O nouă promisiune pentru aderarea completă a României la Schengen: „Anul acesta trebuie să facem dreptate” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra în Schengen cu drepturi depline, pe cale terestră, până la sfârșitul anului 2024. „Promisiunea” a fost făcută de Ziua Românilor...
#detinuti liberati Toder criminali violatori , #inchisoare
Comentarii