Ziare.com

Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?

de Camelia Badea
Joi, 25 Mai 2017, ora 19:52

   

Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?
In Romania europeana sunt prea putine penitenciare pentru numarul mare de infractori si cu toate astea, timp de aproape 3 decenii, dupa caderea comunismului, guvernantii nu au luat deloc in serios solutia construirii de noi inchisori.

O posibila explicatie pentru acest paradox ar putea fi si aceea ca politicienii, aflati in ultimii ani in vizorul procurorilor anticoruptie si condamnati pe banda rulanta, au lasat ca problemele sa se acutizeze pentru a putea veni apoi oficial cu solutia magica si convenabila lor: gratierea colectiva.

Aceasta solutie, care a generat proteste de strada si care se afla acum pe masa Parlamentului, a fost sustinuta cu indarjire in ultimele luni de liderii PSD-ALDE, de ea urmand sa beneficieze nume importante si binecunoscute.

Ministerul Justitiei a anuntat ca in inchisori exista in luna martie un deficit de 8.143 de locuri. La presiunea CEDO, care a condamnat in repetate randuri Romania pentru conditiile improprii in care sunt cazati condamnatii, ministerul a lansat in aprilie in dezbatere publica un proiect de hotarare pentru constructia de 2 noi penitenciare, unul in Caracal si unul in Berceni.

"In 27 de ani, au fost construite doar trei penitenciare noi, la Rahova, Arad si Giurgiu, care nu e finalizat nici azi in totalitate. (...) Un penitenciar de circa 1.000 de locuri, modern, ar costa 140 de milioane de euro", a precizat directorul ANP Marius Vulpe.

Citeste si: Seful ANP: Am avea nevoie de 8 penitenciare pentru a rezolva problemele din decizia CEDO.

Cine si cum a calculat aceasta suma si de ce autoritatile romane sustin ca au nevoie de 5 ani pentru construirea unui nou penitenciar?

Ungaria, de exemplu, a anuntat ca ridica 8 penitenciare intr-un an, in perioada 2017-2018. Conform relatarilor din presa maghiara, Guvernul de la Budapesta s-a angajat sa investeasca circa 335 de milioane de euro in extinderea sistemului penitenciar cu aproximativ 4.500 de noi locuri.

De asemenea, anul acesta a fost deschisa cea mai mare inchisoare din Europa, la Wrexham (Marea Britanie), unde 2.106 detinuti beneficiaza de conditii de lux, cu totul exceptionale. Constructia a demarat in septembrie 2013 si a costat aproximativ 246 de milioane de euro (212 milioane de lire sterline).

De ce in Romania lucrarile par sa dureze si sa coste mai mult, chiar sa fie imposibil de dus la capat?

Ziare.com a solicitat oficial Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) cateva informatii despre modul in care s-au facut calculele legate de constructia unei noi inchisori, motivele pentru care timp de aproape trei decenii nu s-a facut mai nimic, dar si despre posibilitatea de a fi utilizate fonduri europene pentru a se acoperi cheltuielile, pe care Guvernul Romaniei, indiferent de cine a fost la carma lui, nu a parut deloc dornic sa le faca.

Cat ar dura construirea unui penitenciar si cat ar costa?

La intrebarea cum au fost estimate costurile si durata constructiei unui nou penitenciar, dar si cat de greu ar fi sa se gaseasca terenurile necesare, ANP ne-a precizat ca are in prezent in administrare "trei terenuri care indeplinesc cerintele pentru realizarea unui penitenciar de 1.000 de locuri, cu suprafata intre 20-25 ha, la Caracal, Berceni si Piatra Neamt".

"Durata estimata pentru realizarea unui penitenciar este de 5 ani, durata care cuprinde toate etapele de proiectare, precum si executia lucrarilor. Valoarea si durata de realizare sunt estimate de proiectant prin studiile de prefezabilitate intocmite, in prezent, pentru Penitenciarele Caracal si Berceni", se mai arata in raspunsul oficial primit sub semnatura directorului general al ANP, comisar sef Marian Dobrica.

Proiectantul care a facut estimarile intocmind studiile de prefezabilitate pentru cele doua penitenciare este S.C. Concrete & Design Solitions SRL, Bucuresti, mentioneaza sursa citata.

Firma a fost selectata prin SEAP, "criteriul de adjudecare/selectie a fost pretul cel mai scazut, iar data atribuirii a fost 29.10.2015 pentru Penitenciarul Caracal, respectiv 06.11.2015 pentru Penitenciarul Berceni", precizeaza ANP.

In acest moment, "proiectul Berceni se afla in stadiul intocmirii documentatiei de atribuire a studiului de fezabilitate".

"Mentionam ca, in data de 9 mai 2017 pe site-ul MJ a fost publicat proiectul de Hotarare a Guvernului privind achizitia unor studii de fezabilitate destinate construirii a doua penitenciare, P47 Berceni si P46 Caracal", se mai arata in document.

Cat ar costa suplimentarea cu noi locuri de detentie a spatiilor deja existente?

La intrebarea cat ar dura si care ar fi costurile in cazul in care s-ar suplimenta spatiile de detentie in penitenciarele existente, ANP precizeaza ca "in baza Memorandumului aprobat in aprilie 2016 se pot realiza locuri noi de detentie in interiorul actualelor unitati, prin transformarea unor spatii existente cu diferite destinatii in spatii de detentie, precum si construirea de pavilioane noi, respectiv 7.395 locuri noi, costurile estimate fiind de 96.700.000 Euro si o durata estimata de 3-4 ani".

Cine ia asemenea decizii si cine ar trebui sa aloce banii necesari?

"Deciziile pentru realizarea locurilor noi de detentie, inclusiv aprobarea alocatiilor bugetare, trebuie luate si asumate de Guvern. Repartizarea ulterioara a fondurilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice si, ulterior, de Ministerul Justitiei", explica ANP.

Construirea de penitenciare private ar fi o solutie realista si mai buna?

ANP sustine ca penitenciarele private nu sunt o solutie optima, desi acest lucru a fost sugerat in mass-media.

"Construirea de penitenciare private este o solutie care a fost incercata de alte sisteme penitenciare si care, pana in prezent, nu a devenit o solutie general valabila, la nivel european si international, generand o multitudine de controverse. Implementarea unei astfel de solutii presupune, pe langa latura economica, si o abordare sociala si modificarea cadrului legal", explica ANP.

De ce nu folosim fonduri europene pentru construirea de noi penitenciare?

In ceea ce priveste utilizarea banilor europeni, ANP precizeaza ca s-a incercat, dar nu s-a reusit.

"Alocarea financiara a Fondurilor Structurale si de Coeziune pentru perioada 2014-2020 nu prevede ca obiective finantabile constructia de penitenciare. Desi au fost facute demersuri in acest sens, inclusiv o scrisoare comuna a ministrilor justitiei din cele 12 state membre ale UE adresata Comisiei Europene, la acest moment, constructia de penitenciare nu este eligibila in cadrul proiectelor cu finantare europeana", se arata in raspunsul primit la redactie.

De ce s-au construit doar doua penitenciare si jumatate in trei decenii?

Principala cauza pentru care in aproape trei decenii de la caderea comunismului Romania nu a construit penitenciare a fost "lipsa fondurilor", raspunde ANP.

"Insa consideram si ca acest subiect nu a reprezentat o prioritate. Construirea unui penitenciar nou presupune costuri foarte ridicate, iar sistemul penitenciar s-a confruntat si se confrunta cu o serie de lipsuri, inclusiv de personal.

Precizam ca, dupa anul 1994, s-au construit 3 unitati de detentie astfel: Penitenciarul Rahova, dat in folosinta in 1997, Penitenciarul Giurgiu, dat in folosinta in 2000, dar nefinalizat in totalitate, si penitenciarul Arad (constructia a inceput in anul 1994) ", se mai arata in document.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7915 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce? Făcand un calcul folosind datele problemei ar rezulta că in

Ungaria corupția este de 120,012 mai scăzută decat in Romania.

 

Un om viu nu-si cumpara sicriu, nici dragnea puscarie

Pentru condamnatul penal dragnea ar fi ilogic sa construiasca puscarii, l-ar mazili penalii si potentialii penali. Asa ca mai bine nu fac, fac insa gratieri masive-sa scape si ei de puscarie!

 

La noi. multi infractori condamnati sunt sparlamentarii.

Asa ca vor cauta intotdeauna sa blocheze drumul lor spre puscarie prin diverse tertipuri.

Ar putea folosi o parte din casa poporului (vorba

vine) ca puscarie, o alta parte ca moschee (si sa renunte la mega-moscheea lui ponta) si ar ramane destul spatiu pentru sparlamentari.
*Am sa-mi patentez ideea, e geniala-sparlamentarii penali pot fi transferati direct in puscarie:-)))

Ha ha! D-lor ziaristi chiar sunteti in solda NATO

s-au ati pr0stit de tot? Intrebarea mai pertinenta este: CATE SCOLI s-au construit nu cate inchisori??

Pe ce se concentreaza statul acel lucru il va face, deci daca vrei sa te concentrezi pe inchisori politia automat vor cauta sa inchida mai multi oameni. Va asigur ca parlamentarii tot nu vor vedea PUSCARIA doar copiii nostri vor fi inchis mult mai des.

SUA are procentul de oameni inchisi CEL MAI MARE de pe glob pt ca are industrie de inchisori private etc. Cautati pe google cazul judecatorilor din statul PA care au ajuns la inchisoare pt ca erau mituiti de detinatorii inchisorilor de juvenili si trimiteau inocenti la inchisoare la norma ca la fabrica.

Cu cat este mai mare opresiunea si lipsa oportunitatilor cu atat mai mare populatia din inchisori. Direct proportional si cu lipsa FACULTATILOR gratuite. In SUA doar 30% din populatie au o facultate din cauza costurilor enorme.

Hmm! In era energiei solare gratuite si in timp ce

natiuni avansate precum Elvetia au avut la vot optiune pt implementarea venitului minim garantat pt fiecare cetatean NOI inca vorbim de aberatii cu noi inchisori.

Robotii si computerele produc tot ce inseamna obiecte in secolul nostru - umanitatea poate trai un nivel inalt de viata cu venit minim garantat pt fiecare om indiferent daca lucreaza sau nu. Somajul agravat de tehnologia care-l face pe om depasit in procesul de productie duce la crime.

Avem doar 2 optiuni ca umanitate:

1. Stat politist fascist cu politie militarizata cu tancuri care sa tina JUMATATEA de populatie somera din a-i jefui pe ceilalti care sunt angajati

2. Venit garantat pt fiecare om din productia 24x24 de ore facuta cu computere si roboti. Exista destul pt toti doar vointa de a distribui trebuie sa fie.

Vedeti un film iluminant in acest sens vizionat de peste 80 de milioane de oameni global, varianta in Romaneste:
https://www.youtube.com/watch?v=bRG83Vzb3X8

Omul viu care vrea să scape de chinul cel veșnic..

.. va avea moartea lui pururea in minte. Nu este vizită mai educativă decit cea a unui cimitir, pentru a ne vindeca de fala cea lumească - cu toată slava noastră cea deșartă, acolo mergem cu toții.

Mesaj cam pesimist pentru generația milenială, ei?
Tough luck - get used to the ideea: you're not going to be on earth forever.

@Badea

Cand ai timp scrie un articol despre penitenciarele din Norvegia, Holden si Bastøy unde rata de recidiva este de 12%...

Citez: "Un penitenciar de circa 1.000 de locuri, modern, ar costa 140 de milioane de euro"

:)

Un particular construieste penitenciarul cu maxim 30 de milioane de Euro (daca statul ii pune la dispozitie terenul si utilitatile).

Singura si unica solutie sunt penitenciarele particulare...

Simplu

"Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?" Iar veniti cu intrebari din astea copilaresti. De ce? Simplu, ca asa este la romani. Alte intebari? Ce se face rapid? Singurul lucru care se face rapid la noi sunt legile, alea pentru "baietii buni".

 

neavand multe puscarii, ai motive sa urli ca trebuie gratiere

si amnistie.
la noi nu se vrea sa se faca inchisori.

O explicație mai simplă:

.. ai noștri nu sunt intr-atit de criminali.

Vai Fronsino ,ce poti sa debitezi??

Mie rusine mie ,de rusinea ta !!

Q: De ce ungurii fac 8 si romanii 2?

A: Pentru ca ale lor sunt mai mici.

 

la noi se fac legi impotriva legilor,

la noi se practica sistemul C&R,precum in pescuitul sportiv.Avem actiuni politico-democrate impotriva Justitiei,la ce bun sa construm "rezervatii"?

De ce fac ungurii mai multe puscarii ca Romania?

Poate ca au mai multi hoti, violatori, comunisti sau corupti :)))

Nu toate tarile au sansa Ungariei :)))

 

...oare

nu e mai sigur daca tot au ungurii locuri in plus sa le platim sa ne tina si noua talharii ? decat in libertate cu mana pe banul public e mult mai rentabil pentru societate sa le platim spatiu de puscarie la unguri...

 

in tara hotilor nu ar trebui sa existe nici o puscarie

decat niste centre de reeducare pentru internarea oamenilor cinstiti

 

Iara si iara si iara ajungeti la vorba lui Vadim Tudor,

cu a lui Puscaria Nationala.
Noi nu aven nevoie de puscarii: una la mana, nu se prea fura, cam toti sunt usi de biserica, si a doua la mana, noi construuim Catedrala Nationala, ca sa-i re-educam pe aia care au cazut in ispita.
Despre megalomania ceausescului ala de patriarh, care face cantarea romaniei pe clopotele turnate cu moaca lui, scriem alta data!

 

Măi cr..ăpătură de piersică

.. cat de frustrat sexual tre' să fie cineva pentru a folosi asemenea avatar și un astfel de nick!
Serios acum, cum se face că te prezinți in fața lumii precum reclamele ordinare aflate la baza paginii acestor zoaie punct com ?

Niscai securist ?

@Eufrosin1 22.20

- e dovleac frusino , d'ala ca devla ta ! de ce 1 , suntetzi mai multe !?:o)))

"Romania a construit 2 penitenciare si jumatate in trei decenii. Ungaria face 8 intr-un an. De ce?"

Lucrurile stau asa deoarece:

1.Ungaria este o tara mai civilizata decat Romania;
2.Conceptia despre infractionalitate si pedepsirea sa sunt diferite (la noi peste 50% din populatie minte si fura).
3.In Ungaria exista mai putina coruptie decat in Romania.
4.Singurele capitole la care depasim Ungaria sunt suprafata teritoriala si populatia...In rest ura si dispret reciproc....

 

Neutru,...dacă Ungaria e o tara mai civilizata decat Romania

de ce au atatia INFRACTORI ?!
in loc să aibă o educatie,mentalitate mai bună !!!
ei construiesc cat mai multe puscării.Halal gandire.

Bunicul meu spunea ca:

"Frica este cel mai bun paznic impotriva hotzilor"....Cand ai multi infractori construiesti inchisori ,nu sali de sport ori stadioane ultramoderne cum face guvernul roman....

Adaugire

Acum dupa ce am citit toate comentariile de pe forum cred ca avem si un al 3lea capitol la care suntem mai tari ca ei: simtzul umorului si al deriziunii (dar asta doar cand nu se umfla in noi taratza patriotica si nationalista)....

 

Neutru...Educatia Reală este necesară,nu puscării

-Ori de cate ori se face vreo lege, ca de exemplu "Să nu ucizi." - vreun *** crede că prin a face o lege, poate controla comportamentul uman. Conditiile care există in orice societate controlează comportamentul uman nu legile.
Legile nu opresc crimele,hotiile,ele fac doar
gălăgie despre crimă,coruptie,hotie. Ei spun "Nu lua nimic din ce nu iti apartine" păi asta nu ajută la nimic...
dacă noile generatii NU SUNT EDUCATE CU ADEVĂRAT.
-Comportamentul uman se supune acelorasi legi ca si oricare alt fenomen natural. Traditiile noastre, comportamentul nostru si valorile noastre sunt produse secundare ale culturii noastre. Nimeni nu se naste cu lăcomie, cu prejudecăti,cu bigotism,fanatism,cu patriotism sau cu ură. Acestea sunt toate tipare comportamentale invătate.Dacă mediul va rămane neschimbat, comportamente similare vor reapărea.

din cauza de traditie, mentalitate, spirit, cultivate intens de psd

Sau acea jumatate de RO care nu concepe sa nu se descurce in orice situatie; responsabilitatea este oarecum impartita egal: cei care ne conduc au redescoperit voluptatea functiei iar cei condusi mizeaza pe siguranta oferita de complicitatea cu puterea.
Pentru ca legislatia este special croita sa nu care cumva sa se desprinda ciobanasu roman de figura paterna a boierului generos; cu firimiturile, bineinteles.
Pentru cei "jigniti" de explicatia rapida, googaliti in trecut sa cititi cum comenta presa acelor vremuri "tradarea" nemtilor in alegerea fabricilor mercedes. Deh, ungurii mai fraieri, au respectat toate cerintele producatorului!

 

S-a construit ceva in Romania dupa 1989 ?

In Romania nu am reusit sa construim mai nimic. Asfaltari nenumarate, panselute, locuri de joaca, ,,reabilitari"...si, in general, lucrari care aduc profituri (spagi) uriase. Nu am fost in stare sa construim o sala de concerte, o sala polivalenta...
Uitati-va la Serbia care a trecut printr-un razboi devastator : cum arata soselele, cladirile..

 

Măsura libertății cetățenilor nu constă..

.. in numarul locurilor de detenție, ci tocmai in puținătatea lor.

Acolo unde legile sunt proaste, un procentaj insemnat din popor, este inchis pentru tot felul de cauze imaginabile.

Legea de bază este: cată vreme pumnul tău nu a ajuns la nasul meu, ești liber să faci ce vrei.

Și mai bine, precum a spus Domnul nostru Iisus Hristos: "ceea ce veți faceți unuia dintre aceștia mai mic, mie imi veți face".

 

ungurii si noi

...probabil ca au mai multi infractori
...sau puscariile sunt mai mici...in mediu familial
...PSD-ul nu prea le are cu construitul, mai mult cu ciorditul (ei au fost cel mai mult la putere dupa "eliberare" di d-aia trebuie sa raspunde primii)

citat aproximativ din Iorga:..."cand creste iarba in fata puscariilor, bisericile sunt zugravite proaspat si scolile sunt pline, atunci putem spune ca ne-am atins nivelul de civilzatie la care raveste orice natiune..."

mai trist e cu infrastructura, cai ferate, autostrazi drumuri si poduri, canalizatie, apa curenta la sate...etc...

 

M-am prins

Ungurii nu știu să-și pitulească hoții prin parlament,pe la ministere,prin alte locuri liniștite și din cauza asta fac penitenciare.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor