Toate atentatele ratate in Romania dupa 1990. Cum au scapat de la moarte interlopi, politisti sau apropiati ai gruparii PKK

Duminica, 06 Iunie 2021, ora 03:01
10411 citiri
Toate atentatele ratate in Romania dupa 1990. Cum au scapat de la moarte interlopi, politisti sau apropiati ai gruparii PKK
Masina interlopului Bogdan Mararu din Piatra Neamt, sub care atentatorii au plasat o bomba FOTO Politia Romana

Atentatul cu bomba de la Arad, in care a fost ucis omul de afaceri Ioan Crisan, a readus in memoria publica o serie de alte astfel de actiuni petrecute pe teritoriul Romaniei, insa nereusite.

Ministrul de Interne Lucian Bode si premierul Florin Citu au declarat, imediat dupa tragedia de la Arad, ca desi in acest caz atentatorul si-a dus la bun sfarsit planul, tara noastra este sigura, avand in vedere ca acesta este singurul atentat reusit in ultimii 30 de ani.

Explozibil militar sub masina interlopului Bogdan Mararu la Piatra Neamt

Au existat sapte incercari ratate de atentat cu bomba, in Romania post-decembrista. Cel mai recent atac esuat este cel de la Piatra Neamt, care i se pregatea interlopului Bogdan Mararau, fratele unui alt interlop pe nume Gheorghe Mararu, asasinat in noiembrie 2020, intr-o cafenea din Piatra Neamt.

Fratii Mararu au fost tinta unui asasinat la comanda, in noiembrie 2010, in urma caruia Gheorghe a fost impuscat mortal, iar Bogdan ranit.

Pe 11 ianuarie 2013, Bogdan Mararu a fost din nou vizat de o tentativa de omucidere. Sub autoturismul sau, anchetatorii au gasit un kilogram de explozibil, echivalentul a 5,5 kilograme de trinitrotoluen (TNT), explozibil folosit si in cazul omului de afaceri de la Arad, Ioan Crisan.

Numai ca in cazul lui Bogdan Mararu, acesta fiind monitorizat de anchetatori, cei care au plasat explozibilul au fost prinsi in flagrant. Cel care comandase crima ar fi fost chiar Puiu Mironescu, rivalul de o viata a familiei Mararu.

Capsa fusese deja desprinsa si mai trebuia doar ca Bogdan Mararau sa porneasca masina pentru a-si pierde viata. Explozibilul putea provoca pagube pe o raza de 500 de metri, conform specialistilor, citati de Adevarul.ro.

Bomba construita cu schite de pe internet de Florian Lesh - teroristul butelie

Pe 27 iunie 2006, un tanar pe nume Florin Lesh a fost prins la 35 de kilometri distanta de Timisoara, cu o bomba in masina pe care ar fi vrut sa o detoneze intr-o zona aglomerata din Complexul studentesc. Planul i-a fost dejucat de Brigada antitero a SRI.

In masina pe care o conducea plasase o bomba construita de el folosindu-se de schitele de pe internet. Era vorba despre doua butelii cu gaz metan si un telefon la a carui sonerie era atasat un aprinzator electric de aragaz. Specialistii au stabilit ca in momentul detonarii, dispozitivul ar fi provocat pagube insemnate, conform Hotnews.ro.

Insa Lesch Florian Ioan era monitorizat de autoritatile din Romania dupa ce acesta se convertise la islam, la finalul anilor ́90, si s-a autoradicalizat sub influenta internetului.

Acesta a promovat in cercul sau de relatii si pe internet mesaje extremiste si indemnuri la actiune impotriva Romaniei, motivate de implicarea militara a tarii noastre in lupta impotriva terorismului international. In 2008, atacatorul a fost condamnat definitiv la 12 ani de inchisoare pentru acte de terorism. Mai este cunoscut ca si teroristul in slapi sau teroristul butelie.

Tentativa esuata de ucidere a politistului Nicolae Lupu, in Focsani

Pe 5 noiembrie 2001, un atentat il viza pe ofiterul de politie Nicolae Lupu din cadrul Biroului Economic Focsani. Anchetatorii au descoperit o grenada amplasata in masina politistului, insa nu se stie nici pana acum cine a pus-o. Tentativa a fost clasata ca si act de terorism, din cauza urmarilor care s-ar fi putut intampla daca se declansa grenada.

Era o grenada ofensiva de productie ruseasca si era fixata in partea din fata dreapta pe lonjeron cu o banda adeziva. De inelul parghiei de siguranta a fost legata o sfoara din materiale sintetic, iar celalalt capat al sforii a fost legat de una din paletele ventilatorului, astfel incat la pornirea motorului trebuia sa se declanseze explozia prin smulgerea cuiului de siguranta.

Deflagratia nu s-a produs pentru ca inelul de siguranta, confectionat dintr-un metal moale, s-a desfacut, cuiul percutor ramanand fixat in pozitia initiala. In cauza s-au aflat in prima faza sase suspecti, printre care si doi cetateni din Republica Moldova, care au fost dati in urmarire generala.

Masina capcana in fata "Irish Pub" din centrul Capitalei

In data de 8 aprilie 2000 sub masina unui cetatean turc de origine kurda, ruda cu unul dintre liderii filialei PKK din Romania, parcata in fata localului Irish Pub din zona Universitate Bucuresti, a fost descoperita o bomba despre care se crede ca a fost plasata de reprezentanti ai organizatiei teroriste Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Era vorba despre un dispozitiv improvizat de tip teava umplut cu exploziv plastic (Semtex) si telecomandat prin radio. Explozia ar fi avut efecte devastatoare daca nu era dezamorsata.

Bomba de la benzinaria Istanbul Petrol

In februarie 1999, anchetaorii au descoperit un dispozitiv exploziv intr-o masina abandonata in benzinaria Istanbul Petrol de pe soseaua Bucuresti-Giurgiu Bucuresti

Se pare ca bomba a fost plasata tot de catre Partidul Muncitorilor din Kurdistan, iar tinta era proprietarul benzinariei, un cetatean turc. De altfel, el ar fi declarat investigatorilor ca "ar fi avut probleme cu PKK pentru ca nu si-ar fi platit la timp taxele datorate organizatiei". Bomba a fost dezamorsata.

A vrut sa-si ucida sotul

Pe 9 martie 1995, o masina capcana a explodat in fata Palatului de Justitie din Suceava in care un politist a fost ucis si alti cinci au fost raniti de explozie. Ulterior, s-a aflat ca explozia a fost comandata de o sotie infidela care vana averea sotului.

Bomba in parcul Herastrau

Aprilie 1992 - Dispozitivul exploziv din Parcul Herastrau (Parcul Regele Mihai I al Romaniei) este cea mai puternica bomba artizanala dezamorsata de specialistii romani. Dispozitivul avea sase kilograme de exploziv plastic C4 si aproximativ 2.000 de bile de otel de 11 milimetri diametru. Bomba a fost amplasata in portbagajul unui autoturism Citroen parcat pe aleea de acces catre restaurantul Pescarus din parcul respectiv si era alimentata de la bateria masinii si actionata cu o telecomanda radio. Exista suspiciuni ca dispozitivul a fost creat de catre un cetatean de origine iraniana, iar tinta principala era atunci un cetatean irakian, cunoscut drept un apropiat al regimului de la Bagdad, potrivit Wikipedia.

In cazul atentatului de la Arad, reusit de altfel, se pare ca s-a folosit trinitrotoluen, iar bomba a fost amplasata sub scaunul soferului.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#atentat arad, #fratii mararu, #florian lesh, #PKK, #atentate Romania, #bogdan mararu , #politie
Comentarii
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1