Cum „traduc” Statele Unite apropierea dintre Rusia și China. Șeful diplomației americane o vede ca pe o căsătorie din interes

Joi, 23 Martie 2023, ora 07:28
1288 citiri
Cum „traduc” Statele Unite apropierea dintre Rusia și China. Șeful diplomației americane o vede ca pe o căsătorie din interes
Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit pentru „consolidarea” relațiilor ruso-chineze FOTO kremlin.ru

Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o "căsătorie de convenienţă" decât din "convingere", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, transmite joi AFP.

„Parţial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că este din convingere", a declarat secretarul de stat Blinken, audiat de comisia pentru afaceri externe a Senatului american.

Rusia este în mod clar partenerul junior în această relaţie", a adăugat el.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de două zile în Rusia, care s-a concentrat pe consolidarea legăturilor cu omologul Vladimir Putin. În cadrul acestei vizite, Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o "nouă eră" a relaţiei lor "speciale" faţă de Occident, preşedintele rus susţinând cu prudenţă planul chinez de soluţionare a conflictului din Ucraina.

„Nu sunt sigur că Rusia sau Putin îşi doresc ordinea mondială, ci mai degrabă dezordinea mondială", a mai spus el.

În faţa unei alte comisii parlamentare, miercuri dimineaţă, secretarul de stat a indicat că Beijingul nu a "depăşit încă linia" roşie a livrării de arme letale Rusiei. De câteva săptămâni, diplomaţia americană a exercitat presiuni diplomatice intense asupra Chinei pentru a o împiedica să livreze echipamente militare importante Moscovei în vederea utilizării lor în războiul din Ucraina.

Antony Blinken a respins încă o dată propunerile de pace ale Chinei despre care Washingtonul crede că nu ar face decât să avantajeze din punct de vedere militar Rusia."Cred că sprijinul diplomatic, politic şi într-o oarecare măsură material pentru Rusia este, desigur, împotriva interesului nostru de a vedea că acest război se încheie", a declarat Blinken.

#SUA, #China, #Rusia, #casatorie, #covenienta , #China