Atlantic Council: Ucraina are nevoie urgent de ajutor în lupta împotriva atacurilor lui Putin asupra infrastructurii energetice

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 23:30
2424 citiri
Atlantic Council: Ucraina are nevoie urgent de ajutor în lupta împotriva atacurilor lui Putin asupra infrastructurii energetice
Rusia vizează rețelele de înaltă tensiune în timpul atacurilor sale/ FOTO: NPR

Rusia a bombardat infrastructura de electricitate și gaze a Ucrainei încă de la începutul invaziei. Dar în ultima lună aceste atacuri s-au intensificat semnificativ. Moscova încearcă să priveze populația ucraineană de încălzire, apă și electricitate pe timpul iernii.

Această campanie de atacuri aeriene împotriva infrastructurii civile ridică temeri cu privire la o catastrofă umanitară care amenință zeci de milioane de oameni, scrie Dr. Aura Sabadus într-un articol pentru Atlantic Council. Aceste bombardamente au un caracter sistematic. Și au fost realizate și cu ajutorul experților ruși care cunosc bine infrastructura de alimentare cu energie electrică a Ucrainei și cunosc punctele slabe ale acesteia.

În special, Rusia vrea să distrugă rețelele de înaltă tensiune. Dacă va reuși, milioane de consumatori vor rămâne fără încălzire și electricitate.

Prin urmare, este deja dificil pentru Ukrenergo să echilibreze sistemul. La începutul lunii noiembrie, 40% din infrastructura de alimentare cu energie electrică a Ucrainei a fost deteriorată sau distrusă de atacurile rusești.

„Capacitatea de generare ucraineană nu este principala problemă. Lipsa a apărut din cauza deteriorării liniilor de înaltă tensiune și a transformatoarelor care transferă electricitatea de la un circuit la altul. Pentru a face față penuriei, „Ukrenergo” a început să întrerupă curentul în orașe. Aceasta este o soluție pe termen scurt. Dar nevoia de a economisi lumina și încălzirea va deveni în curând mai acută odată cu debutul iernii ”, explică autoarea.

Ucraina are mai multe opțiuni pentru rezolvarea problemelor cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii. Poate economisi cantități mari de energie electrică, poate crește funcționarea centralelor termice, poate importa energie electrică și poate accelera lucrările de reparații. În prezent, în depozitele subterane ale Ucrainei sunt stocați 14 miliarde de metri cubi de gaz, care în condiții normale ar fi suficiente pentru a alimenta centralele pe gaz pe toată durata iernii. Cu toate acestea, din cauza problemelor cu aprovizionarea cu gaze către Europa în general, care au apărut după reducerile rusești, este necesar să se abordeze cu moderație combustibilul, pentru ca anul viitor și Ucraina să aibă volumele necesare.

Dacă Rusia nu distruge centrale termice urbane din orașele mari, locuitorii vor putea conta, cel mai probabil, pe căldură în casele lor. Dar majoritatea TPP-urilor din Ucraina funcționează pe cărbune. Și asta e problema. Teoretic, Kievul poate cumpăra cărbune din străinătate. Dar astfel de importuri sunt neprofitabile din punct de vedere comercial, deoarece prețurile pe piața internațională sunt de aproximativ trei ori mai mari decât în ​​Ucraina.

Ce e de făcut?

Același lucru se poate spune despre importul de energie electrică. Teoretic, se poate importa 0,4 GW din România, Slovacia, Ungaria. Dar prețurile în Europa sunt de cel puțin două ori mai mari decât în ​​Ucraina. Prin urmare, din cauza apropierii iernii, Ucraina trebuie să grăbească urgent repararea infrastructurii energetice avariate.

„Succesul acestor lucrări va depinde în mare măsură de donațiile semnificative de echipamente ”, subliniază Sabadus.

De la începutul războiului, Secretariatul Comunităţii Energetice a lucrat activ pentru a atrage astfel de donaţii. Organizația a creat un grup special pentru sprijinul Ucrainei (USTF), care cooperează cu Centrul de coordonare al Comisiei Europene pentru răspuns la situații de urgență și cu Ministerul Energiei al Ucrainei. Până acum au fost efectuate 33 de livrări de echipamente, unelte, generatoare și combustibil necesare de la parteneri internaționali. Principalii donatori au fost Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

Este de așteptat ca Rusia, pe lângă distrugerea infrastructurii energetice, să treacă la distrugerea instalațiilor feroviare de forță care asigură cursivitatea transporturilor între Polonia și Ucraina și între România și Ucraina pentru că ele devin din ce în ce mai importante pentru asistența logistică și militară acordată Ucrainei.

Vladimir Putin încearcă să creeze o criză umanitară fără precedent pentru a-și salva invazia eșuată, iar Occidentul nu trebuie să-i permit să reușească, subliniază Atlantic Council. Unii spun că a venit timpul instaurării unei zone de securitate aeriană.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 aprilie, folosind patru drone Shahed și cinci de tip neidentificat. Forțele ucrainene de apărare antiaeriană au...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atacuri, #structura energetica, #iarna , #Razboi Ucraina